Docente Martina ten Dolle demonstreert op een pop hoe zij vast begint met reanimeren, terwijl haar collega Ria Nijmeijer de AED ophaalt. Foto: Lydia ter Welle
Docente Martina ten Dolle demonstreert op een pop hoe zij vast begint met reanimeren, terwijl haar collega Ria Nijmeijer de AED ophaalt. Foto: Lydia ter Welle Foto:

Mensen gezocht die AED- en reanimatiecursus willen volgen

Burger-hulpverleners nodig voor een 'hartveilig' Winterswijk

Door Lydia ter Welle

WINTERSWIJK - In ruim anderhalf jaar is de stichting Hart4Winterswijk erin geslaagd om van negen naar maar liefst 44 AED's te gaan die 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar en klaar voor inzet zijn. Om te zorgen dat die AED's ook goed ingezet kunnen worden, is de stichting nu op zoek naar 'burgerhulpverleners' die ze kunnen bedienen. Vorige week werden daarom twee informatieavonden gehouden.

Johan Esendam, oprichter en voorzitter van de Stichting Hart4Winterswijk, legt uit dat met de uitbreiding naar 44 AED's twintig buurten in Winterswijk 'Hartveilig' zijn; in zeven buurten moet nog actie worden gevoerd. Er zijn nog veertien AED's nodig om de bebouwde kom helemaal hartveilig te maken. "We hebben de bebouwde kom van Winterswijk verdeeld in elkaar overlappende cirkels. In zo'n cirkel is centraal een AED beschikbaar, die overal in die cirkel binnen de cruciale grens van zes na minuten na een hartstilstand kan worden ingezet. Dat ons dat is gelukt, is te danken aan bedrijven en organisaties die AED's hebben gesponsord. Maar vooral ook aan de inzet van ambassadeurs van Stichting Hart 4Winterswijk. Dat zijn mensen die in hun buurt op pad gingen om huis aan huis een bijdrage te vragen voor de aanschaf van een AED in een klimaatkast", vertelt Esendam. Met het aantal AED's is de stichting nu goed op weg. "Ook omdat we in overleg zijn met de Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé. Die stichting heeft vier locaties, waar - uiteraard - een AED aanwezig is. We willen graag bereiken dat die AED's in een buitenkast komen waardoor ze 24/7 inzetbaar zijn."

Maar om dat netwerk van AED's goed te kunnen benutten, zijn er burgerhulpverleners nodig die zich aanmelden bij het oproepsysteem. Via dat systeem roept de alarmcentrale op basis van de locatie mensen op in geval van een hartstilstand (eigenlijk een circulatiestilstand, want het hart klopt nog wel, maar niet in het juiste ritme om het bloed rond te kunnen pompen; red.). Er worden mensen opgeroepen om naar het slachtoffer toe te gaan, en mensen om de AED uit de buitenkast te halen en naar het slachtoffer te brengen. Esendam: "Iemand kan zich alleen aanmelden, als hij een AED- en reanimatiecertificaat heeft. En zo'n certificaat is voor iedereen bereikbaar. Via een cursus van één avond of ander dagdeel kan iedereen leren om te reanimeren en om de AED te gebruiken. Daarom roepen we u op om aan te melden voor zo'n cursus, en om u daarna aan te melden als burgerhulpverlener." De cursus wordt via Hart4Winterswijk aangeboden. Deelname kost 35 euro, en die kosten worden door de meeste zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering vergoed.

De stichting Hart4Winterswijk blijft zich inzetten voor het realiseren van een hartveilig Winterswijk. "We gaan ook in die laatste buurten van de bebouwde kom ambassadeurs zoeken, en voldoende geld bijeenbrengen voor de aanschaf van een AED met klimaatkast. Dat kost 2500 euro per kast, inclusief tien jaar onderhoud van kast en AED. Bij dat onderhoud zetten we overigens vrijwilligers van onze stichting in", zegt Esendam. "Als de bebouwde kom hartveilig is, gaan we ook in de buurtschappen aan de slag. Ons streven is om heel Winterswijk hartveilig te maken. Met voldoende AED's én met voldoende burgerhulpverleners. Eigenlijk vinden we dat iedereen moeten kunnen reanimeren en een AED moet kunnen bedienen. Daarom denken we ook over voorlichting op scholen. Jong geleerd is immers oud gedaan!"


www.hart4winterswijk.nl