Enkele objecten op de expositie. Foto: Sander Damen
Enkele objecten op de expositie. Foto: Sander Damen Foto:

Bijzondere tentoonstelling bij GKC open voor publiek

WINTERSWIJK - Een unicum bij het Gerrit Komrij College. Voor het eerst in haar bestaan herbergt de school een professionele tentoonstelling: 'Ja, Natúúrlijk'. Op de vijfde verdieping van het gebouw kunnen leerlingen, maar ook ouders en andere geïnteresseerden kennis maken met tien kunstwerken die zijn geïnspireerd door de natuur en waarbij kunstenaars verschillende oude en nieuwe technieken en technologieën gebruikt hebben voor hun werk. "Mediakunst wordt dat genoemd", zegt initiatiefnemer en afdelingsleider Willem van Bruggen. "Ik spreek liever van kunst en technologie."

Door Sander Damen

Van Bruggen kent de tentoonstelling van zijn vorige werkgever, Kunstbalie. "Bij Kunstbalie willen ze 'leerlingen met echte kunst op school kennis laten maken' en daartoe ontwikkelen ze onder meer rondreizende tentoonstellingen", vertelt Van Bruggen. "Voor ons als school is het organisatorisch een groot voordeel een tentoonstelling in school te hebben. 'Ja Natúúrlijk' vind ik heel goed bij ons passen."

Sferisch
Dankzij de afwezigheid van de eindexamenkandidaten was er ook een ruimte vrij die de tentoonestelling recht doet. De vijfde verdieping van het schoolgebouw is de afgelopen week compleet ingericht. "De eerste leerlingen die de tentoonstelling bezochten vonden alleen het betreden van de tentoonstelling al heel indrukwekkend", vertelt Van Bruggen. "Het is er nogal donker, omdat veel van de werken gekleurd licht gebruiken. Komt bij dat een van de werken een zacht geluid produceert waardoor het heel sferisch is. Leerlingen zeiden 'alsof je een druipgrot of een sauna binnenkomt'."

De kunstenaars lieten zich voor deze werken inspireren door de natuur. De voorstelling heet dan ook 'Ja, Natúúrlijk!'. Alle kunstenaars maken gebruik van moderne technieken. The Cloud is daar een mooi voorbeeld van. Dit project gebruikt de open source ontwikkelsoftware Arduino om een onweersbui na te bootsen. De bezoekers kunnen meewerken aan de optimalisatie van de code.
Een ander kunstwerk toont landschappen uit computergames. "Een heel andere vorm van kunst maken", zegt Van Bruggen. "Er is niet één kunstenaar maar een heel team waarin ieder verantwoordelijk is voor een klein deel van het project."

Technologie
De leerlingen bereiden het bezoek aan de tentoonstelling voor in de lessen van een docent uit de kunstvakken en een andere docent, meestal een aardrijkskundedocent. "Het doel is leerlingen kennis te laten maken met kunst en te laten zien hoe je inspiratie kunt halen uit de natuur om kunst te maken", vertelt Van Bruggen. "Zo is er een kunstenaar die papieren vliegtuigjes vouwt en de vlucht op foto vastlegt. Heel herkenbaar voor leerlingen."
Op de tentoonstelling is een grote variatie aan kunstwerken te zien die met behulp van technologie zijn gemaakt. Zo is onder meer gebruik gemaakt van lasers, 3D-prints, software, fotografie met time lapse, film, geluid, natuurfotografie, muziek. Technieken die de jongeren aanspreken.
Het resultaat is een tentoonstelling waar de school trots op is. Op dinsdag 12 juni is de tentoonstelling open voor algemeen publiek. "Iedereen is dan tussen 15 en 17 uur welkom", zegt Van Bruggen. "Ik denk dat 'Ja Natúúrlijk!' Voor alle leeftijden leuk is. Ook voor scholieren. Volwassen die de tijd nemen, kunnen een gelaagdheid in de werken ontdekken. Het is echt een mooie tentoonstelling!"