Mark en Yvonne trainen voor de Special Olympics. Foto: Huib van 't Hooft
Mark en Yvonne trainen voor de Special Olympics. Foto: Huib van 't Hooft Foto:

Litac G-krachtteam klaar voor Special Olympics

LICHTENVOORDE – Yvonne, Mark, Luuk, en Jeroen kijken er al enorm naar uit; de Special Olympics op 8, 9 en 10 juni. Samen met Ferry en Marijke vormen zij het G-krachtteam van Litac en zullen zij alles op alles zetten om de Lichtenvoordse eer te verdedigen in de BMV-accommodatie van Mariënvelde. Jeroen: "We hebben er al zolang naartoe geleefd, laat het nu maar gebeuren."

Door Annekée Cuppers

Over de kansen op een medaille, wil geen van de spelers iets concreets zeggen. "We doen gewoon ons best, meer kun je niet doen. En het hangt ook af van hoe je die dag in je vel zit", laat Mark weten. Hij kan het weten want hij speelt al sinds 2012 G-tafeltennis en speelde in het verleden competitie. Mark voelt zich erg op zijn plek bij de vereniging. Wekelijks komt hij met Yvonne vanuit Winterswijk naar Lichtenvoorde om te trainen. Yvonne: "Via Mark hoorde ik hierover en toen heb ik ook een keer meegedaan. Ik vind het heel leuk om mee te doen en praat er thuis ook veel over." Luuk, die zich in 2004 met wielrennen net niet plaatste voor de paralympics, blijft er rustig onder. "Iedere woensdagavond train ik en thuis oefen ik met het balletje hoog houden. Meer dan mijn best kan ik niet doen."

Coach Laurens Wildenborg vertelt hoe het G-tafeltennis ooit ontstaan is. "Wij houden regelmatig een instuif om belangstellenden kennis te laten maken met het tafeltennis en dynamic tennis. Bij die instuiven merkten we dat er ook een aantal mensen met een beperking geïnteresseerd waren. Toen zijn we met een groep van zeven sporters begonnen en daar kwamen er steeds meer bij. We bieden sporters met een beperking tafeltennis aan maar ook dynamic tennis en schuiftafeltennis. Dat laatste is vooral voor mensen met een lichamelijke beperking interessant. Ondanks dat de sport zittend wordt uitgevoerd, is het nog behoorlijk intensief. Maar het belangrijkste is dat de mensen iets doen waar ze plezier in hebben."

Sporten is niet alleen lichamelijk gezond maar geeft ook mentaal een boost. Laurens: "We beginnen altijd eerst met een warming-up, ook om psychisch even los te komen van de dagelijkse beslommeringen. En net als iedereen hebben ook onze sporters wel eens geen puf maar als ze dan anderen bezig zien, trekken ze zich daar toch weer aan op."

BMV Mariënvelde
Laurens had graag gezien dat de Special Olympics in de Zandschoppe gehouden zouden worden maar door het ontbreken van een tribune, bleek dat helaas niet mogelijk. "Samen met wethouder Hoenderboom zijn we toen bij de BMV in Mariënvelde gaan kijken. Ik was direct helemaal om, wat een prachtige locatie! Tuurlijk is het jammer dat we de Special Olympics niet in eigen huis kunnen houden maar dit is een hele mooie oplossing."

Hoewel voor de G-kracht teamleden de Special Olympics een thuiswedstrijd is, heeft de vereniging er toch voor gekozen om in het Olymisch dorp te Marveld te overnachten. Laurens: "De spelen vinden al op diverse locaties plaats en raken daardoor wat versnipperd. Om de sporters toch dat echte Olympische groepsgevoel te laten ervaren, gaan we overnachten in het Olympisch dorp. Samen eten, in contact komen met andere sporters, een bonte avond, we pakken alles mee en het wordt vast een groot feest!"


Luuk en Jeroen zijn aan elkaar gewaagd. Foto: Huib van 't Hooft