Zuiderveld ontwierp al een democratiebon. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Zuiderveld ontwierp al een democratiebon. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Elke achttienjarige een
democratiebon

Drie jaar gratis lid van een politieke partij naar keuze

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Ubel Zuiderveld (PvdA) vroeg in de open debatronde aandacht voor een oud voorstel. Hij had het al bedacht voor het verkiezingsprogramma van zijn partij in 2010. Maar de discussie over het betrekken van jongeren in de vorige raadsvergadering had hem aan het voorstel doen denken. "We willen allemaal meer jonge kandidaten voor onze partijen."

Om ze kennis te laten maken met een partij krijgen ze als het aan Zuiderveld ligt op hun achttiende een democratiebon, waarmee ze drie jaar lang gratis lid kunnen worden van een partij. Zuiderveld overhandigde een uitgewerkt voorstel aan formateur Ilse Saris met het verzoek dit op te nemen in het coalitieprogramma van CDA en Winterswijks Belang.

Nog nergens in Nederland ingevoerd
Hoewel het idee al van 2010 is, zei Zuiderveld dat er nog nergens in Nederland een democratiebon of iets soortgelijks bestaat. Hij vond het nog steeds een mooie gedachte dat een jongere op zijn of haar achttiende een felicitatiebrief krijgt van de burgemeester. Daarin wordt de jongere ook welkom geheten als nieuwe stemgerechtigde.

"Je mag voortaan elke vier jaar stemmen tijdens de lokale verkiezingen. Maar je kunt ook gekozen worden als raadslid. Daarom deze bon, die recht geeft op drie jaar gratis lidmaatschap van een politieke partij naar keuze in Winterswijk." Zuiderveld hoopt dat op deze manier in ieder geval een deel van de jongeren zich gaat interesseren voor een van de plaatselijke politieke partijen.

Ruim 30 jongeren
Zuiderveld heeft in zijn voorstel al berekend wat het invoeren van de democratiebon de gemeente gaat kosten. Gemiddeld worden 335 jongeren elk jaar achttien. Als iedere jongeren de democratiebon zou verzilveren zal dit in het eerste jaar 8375 euro kosten en na drie jaar 25.125 euro structureel. Hij verwacht echter dat niet meer dan 10% van de jongeren er gebruik van zal maken. Meer zou een mooie verrassing zijn. Dat betekent dat met 2512,50 euro per jaar rekening moet worden gehouden. Zuiderveld doet ook voorstellen hoe dit gefinancierd kan worden, bijvoorbeeld via de fractiebudgetten die deels onbenut blijven. Een andere mogelijkheid is dat de plaatselijke partijen de kosten zelf voor hun rekening nemen. De presentatie van het nieuwe college van burgemeester en wethouders en het nieuwe coalitieprogramma wordt in de tweede week van juni verwacht. Dan wordt duidelijk of de nieuwe coalitie iets ziet in de democratiebon van de PvdA.


Opnieuw winst voor Eric Prinsen

WINTERSWIJK - PV Gevleugelde Vrienden heeft het afgelopen weekend deelgenomen aan een wedvlucht vanuit Laon over een afstand van 340 km. Aan dit concours werd door 20 liefhebbers deelgenomen met in totaal 347 duiven. De duiven werden gelost op zaterdag 2 juni om 13.00 uur.

De eerste prijsduif was van Eric Prinsen, welke werd geklokt om 16.45.04 uur. Laatste prijsduif 17.20.37 uur.

De uitslag was als volgt: 1 en 6. E. Prinsen; 2, 4 en 10. R. Beestman; 3 en 9. D. Frenken; 5. J.W. Wieskamp; 7. J. Schigt, zoon & partners; 8. Combinatie Nijland-Lourens.