De Whemerbeek mag van Wim Wassink eerder boven de grond komen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De Whemerbeek mag van Wim Wassink eerder boven de grond komen. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Meer water en groen in het dorp

WINTERSWIJK – In de open debatronde in de gemeenteraadsvergadering van 31 mei stelde Wim Wassink (CDA) voor om voor meer waterpartijen in het dorp te zorgen. Ook het bovengronds halen van de Whemerbeek behoort dan tot de mogelijkheden.

Door Bernhard Harfsterkamp

Directe aanleiding voor zijn voorstel waren de heftige plensbuien van de afgelopen week, al viel het volgens Wassink in Winterswijk nog wel mee. Maar dat kan in de toekomst zo maar anders zijn. Wassink vroeg zich af of Winterswijk wel goed voorbereid is op de extra wateroverlast.

Terrasje aan het water en waterspeelplaatsen
Wassink vindt het realistisch om uit te gaan van een veranderend klimaat, waarbij er vaker stevige buien voorkomen. In de versteende bebouwde kom kan het water niet altijd snel genoeg weg, waardoor de kans op volgelopen kelders en straten die blank staan toe neemt. Om dit te voorkomen wil Wassink meer groen en water in het dorp. Oude beeklopen kunnen boven de grond gehaald worden en er kan meer open water in en om de bebouwde kom aangelegd worden. Zo'n beek midden in het centrum heeft volgens hem ook voordelen. "Het geeft leven en vertier. Het maakt het centrum aantrekkelijker." Wassink zag de terrasjes aan het water en waterspeelplaatsen al voor zich. Extra voordeel: al dat water geeft extra verkoeling op warme dagen.

'Een tegel eruit, een plant erin'
Naast meer water is extra groen zinvol. In groene tuinen en plantsoenen kan het water gemakkelijk weg. Wassink vindt niet dat het alleen van de gemeente moet komen. Ook bewoners kunnen hun bijdrage leveren door niet hun hele tuin te betegelen. De meeste andere raadsfracties reageerden enthousiast op het voorstel. Inge Klein Gunnewiek (VVD) vond wel dat je bewoners hierover vooral goed moet voorlichten. Ook Tineke Zomer (GroenLinks) en Ruth van der Meulen (Winterswijks Belang) vonden dat er een taak voor de burgers ligt. "Je moet die met suggesties proberen te verleiden", zei Van der Meulen.

Wassink had meteen al een suggestie, die in andere gemeenten al wordt toegepast. "Een tegel eruit, een plant erin." Iedereen die een tegel inlevert bij de gemeente krijgt er een plant voor terug. Erwin te Selle herinnerde eraan dat WB in een vorig open debat met het voorstel voor de aanleg van kleine bosjes was gekomen, dat goed aansluit op de ideeën van Wassink. Het is nu wachten op CDA en WB die dergelijke voorstellen dan ook echt moeten uitwerken. Anders blijft het bij een leuk ideetje in een open debatronde.