De tuin van Wiebe Poppe en Janneke Helleman. Foto: Clemens Bielen
De tuin van Wiebe Poppe en Janneke Helleman. Foto: Clemens Bielen Foto:

Open tuinen aan de
Morgenzonweg

Vervolg van de voorpagina

WINTERSWIJK - Tien jaar geleden stelden Tonnie en Lidy Buil hun tuin aan de Morgenzonweg voor het eerst open voor publiek. Vlak daarna kwamen Wiebe Poppe en Janneke Helleman vlak bij hen in de buurt wonen, vooral ook omdat zij een huis met een grote tuin zochten. Ook zij gingen hun tuin openstellen voor publiek.

Een totaal andere tuin, waar de zichtlijn tot achterin loopt met speelse bloeiende lagere beplanting. Toch ook hier verrassingen, want halverwege wordt de tuin breder en verschijnt er een tweede vijver. Het tegelmotief bij Tonnie en Lidy nodigt kinderen uit tot hinkelen, bij Janneke en Wiebe vormen de stapstenen over de vijver een uitdaging. Eén keer ging het zelfs fout!

Helemaal achter in de tuin met grote eiken valt nog een beeldje te bewonderen, dat door Janneke is gemaakt en een totaal andere stijl heeft dan de andere beelden van haar hand die de tuin nog rijk is. In de verte rinkelen de bellen van de spoorwegovergang, niet echt storend, want al snel heeft de vink zijn 'slag' alweer te pakken en kan de bezoeker in alle rust op een bankje nog even de route bepalen naar de andere open tuin: die in Ratum van Jan en Gerda Wamelink. Deze drie tuinen zijn vanaf 12 juni op alle dinsdagen tot eind juli geopend voor het publiek. Samen met de vijf andere tuinen in de folder zijn ze ook nog op zondag 17 juni en 29 juli geopend.


'In de vakantieperiode winkels op elke zondag open'

Meerderheid raad niet enthousiast

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Het is geen geheim dat de VVD in Winterswijk voorstander is van een veel ruimere openstelling van de winkels op zondag. Inge Klein Gunnewiek probeerde in de open debatronde opnieuw een discussie hierover te voeren. Ze kwam wel met een andere invalshoek. In de vakantiemaanden juli en augustus zou het zinvol zijn dat de toeristen elke zondag in het winkelcentrum kunnen winkelen. "Zo ben je onderscheidend en is het nog mooier om in Winterswijk te vertoeven." Er zou met een proef kunnen worden begonnen.

Klein Gunnewiek benadrukte dat de ondernemers vooral zelf moeten bepalen of ze de winkel willen openen. Het heeft ook voordelen voor jongeren voor wie er dan weer extra werk is. Wim Elferdink (CDA) verwachtte dat dit vooral in het voordeel van de grootwinkelbedrijven zal zijn.

Erwin te Selle (Winterswijks Belang) wees meteen op de kleine zelfstandige winkeliers, voor wie vaak open zijn op zondag niet aantrekkelijk is. Ze moeten dan vervangend personeel inhuren of moeten zelf nog meer werken. "Wie zegt dat het de kleine zelfstandige geld zal kosten", reageerde Klein Gunnewiek. "Hier ligt een enorm potentieel. En winkeliers kunnen hun winkel ook op een andere dag sluiten."

Voor Elferdink was dit geen goede mogelijkheid, omdat de zondag juist belangrijk is voor het sociale leven van de ondernemer. CDA en WB voelden duidelijk niet voor een proef. Bij de PvdA waren er ook zorgen over de kleine zelfstandige. Tineke Zomer (GroenLinks) vond het wel een goed idee. "Kom met een voorstel." Of dat er nog zal komen is onzeker. De eerste peiling van meningen hierover in de open debatronde maakte in ieder geval duidelijk dat er onvoldoende draagvlak voor is in de raad.


Werkcafé Winterswijk: Hoe kom ik over?

WINTERSWIJK - Op donderdag 14 juni houdt Werkcafé Winterswijk een bijeenkomst voor werkzoekenden uit Winterswijk en omgeving. De bijeenkomst begint om 19.45 uur met inloop vanaf 19.30 uur en vindt plaats bij Grand Café Willinks aan de Wooldstraat 61 in Winterswijk. De toegang is gratis.

Tijdens een sollicitatiegesprek wil iedereen een goede indruk maken, maar hoe doe je dat eigenlijk en welke invloed heeft je lichaamstaal? Heb je wel een open houding en maak je oogcontact met je toekomstige werkgever?
Het zijn zaken waar iemand misschien in eerste instantie niet aan denkt, maar de non-verbale houding van de sollicitant is zeer belangrijk.

De spreker is Roos Arends, zij is studente toegepaste psychologie en geeft de aanwezigen een training. Zij leert hoe het gedrag te spiegelen en hoe SOFTEN wordt toegepast. Door middel van oefeningen leert men wat de verschillende manieren van luisteren voor effect hebben op de gezichtsuitdrukking en hoe oordeel-loos luisteren naar een gesprekspartner gaat. Het geven van een goede presentatie of feedback wordt hierdoor makkelijker. Uiteraard is er ruimte om vragen te stellen.
Om er zeker van te zijn dat iedereen een zitplaats heeft worden belangstellenden verzocht zich aan te melden via werkcafewinterswijk@gmail.com of www.werkcafewinterswijk.nl. De entree is gratis.