Van links naar rechts Lidy Buil, Wiebe Poppe,Tonnie Buil en Janneke Helleman. Foto: Clemens Bielen
Van links naar rechts Lidy Buil, Wiebe Poppe,Tonnie Buil en Janneke Helleman. Foto: Clemens Bielen Foto:

Tien jaar open tuin Lidy en Tonnie Buil

WINTERSWIJK - Tien jaar geleden stelden Lidy en Tonnie Buil voor de eerste maal hun tuin aan de Morgenzonweg open voor de tuinliefhebber. Een goede gelegenheid om hen eens met een bezoekje te verrassen. Hun tuin is één van de acht tuinen, die vermeld staan in de folder 'Open tuinen in en om Winterswijk', die op het VVV-kantoor te verkrijgen is.

Door onze verslaggever

Toen Lidy en Tonnie op de Morgenzonweg gingen wonen was het eigenlijk helemaal niet de bedoeling om de tuin open te stellen. "Nu kan ik een mooie tuin maken", had Lidy gezegd.
Samen hebben ze in de beginjaren veel tuinen bezocht om ideeën op te doen, maar niet met de achterliggende gedachte om de tuin open te stellen. Dat kwam pas toen 'Groei & Bloei', na een bezoekje van een clubje dames, voorstelde om de tuin open te stellen en op te nemen in een fietsroute.


Engelse Tuin
Vanaf het terras is een grote pseudoacacia beeldbepalend. De boom stond er al toen Lidy en Tonnie er kwamen wonen en heeft volgens Lidy nog nooit zo mooi gebloeid. Met kleine hoogteverschillen wordt de bezoeker via een speels tegelmotief uitgenodigd verder de tuin in te gaan. De tuin is verdeeld in tuinkamers, zodat er telkens een nieuwe verrassing wacht.

Hoog oplopende borders die eind juni, juli op hun hoogtepunt zullen zijn. Tonnie: "Geweldig, dat de planten in zo'n korte tijd zo hoog kunnen worden." De taken zijn verdeeld: Tonnie verricht al het snoeiwerk en Lidy doet de planten. De tuin eindigt aan de bosrand met een kraakheldere vijver, waar de waterlelies bloeien en de groene kikkers op de bladeren lijken te zonnen, maar in werkelijkheid belust zijn op een vliegje.

De bezoekersaantallen stijgen. Veel toeristen, maar ook Winterswijkers weten steeds vaker hun adres te vinden. De entree is vrij, inclusief de koffie of thee. Met de vrije giften wordt dat gecompenseerd. Ook veel Duitse bezoekers weten de tuinen te vinden, vooral via mond-tot-mondreclame, volgens Tonnie.

Nat pak in de Cottage-tuin
De grote achtertuinen aan de Morgenzonweg grenzen aan het stille begroeide terrein van Streekziekenhuis Koningin Beatrix en het is dan ook niet verwonderlijk dat er op steenworp afstand nog een open tuin te bezoeken valt. Janneke Helleman en Wiebe Poppe waren tien jaar geleden op zoek naar een tuin, die geschikt zou zijn om open te stellen en kwamen zo op de Morgenzonweg terecht. Onwetend dat op 100 meter afstand net een tuin opengesteld was. Lees verder op pagina 5