Een 'still' uit The Death of Stalin. Foto: PR
Een 'still' uit The Death of Stalin. Foto: PR Foto:

Filmhuis: The Death of Stalin

WINTERSWIJK - Stichting Filmhuis Winterswijk vertoont op dinsdag 12 juni - als laatste film van dit seizoen - The Death of Stalin. De voorstellingen zijn in servicetheater Skopein aan de Meddosestraat en beginnen om 18.30 en 21.00 uur. Reserveren is noodzakelijk, en kan bij voorkeur via www.skopein.nl of eventueel via tel. 0543-521515.

Heerlijke, oer-Britse humor van een Schot met Italiaanse wortels over een oer-Russisch onderwerp, de dood van Sovjetleider Jozef Stalin, wat moet dat wel niet worden? Nou, The Death of Stalin van regisseur Armando Iannucci is een uitstekende, bij vlagen zeer hilarische zwarte komedie geworden, een uitstekende afsluiting van alweer ons dertigste Filmhuisseizoen.
Behalve in kringen van neonazi's wordt Adolf Hitler toch vrij algemeen als zo'n beetje de ergste oorlogsmisdadiger ooit gezien. Maar van zijn Russische evenknie Jozef Stalin, verantwoordelijk voor een dikke twintig miljoen(!) slachtoffers, van hem hangen nog her en der staatsieportretten in Russische gebouwen. The Death of Stalin werd in Rusland dan ook meteen in de ban gedaan. Nou, dat is wat ons betreft al genoeg aanbeveling om hem meteen te gaan kijken.
Maar niet alleen om dit feit, het is ook gewoon een prima film geworden, met een mooie mix van hilariteit en alomtegenwoordige paranoia. De toon wordt meteen gezet. Na afloop van een pianoconcert wordt de producent gebeld door niemand minder dan Stalin zelf. Hij wil graag een opname van het concert, naast massamoordenaar is hij ook cultuurliefhebber. Totale paniek in de studio, want er is geen opname gemaakt! In allerijl worden de reeds vertrokken toeschouwers vervangen door plebs van de straat en er wordt een nog behoorlijk aangeschoten dirigent van zijn bed gelicht. Stalins wil is wet en als er ook maar íets misgaat kom je op "de Lijst". Met een beetje mazzel betekende opname op de Lijst een eeuwige verbanning naar Siberië, maar meestal was het einde oefening.
En dan de scènes rond de dood van Stalin, wat een heerlijk dolkomisch en — tegelijk ook intriest — zenuwengedoe ontspint zich! Zodra Stalin na een zware beroerte zijn ogen nog even open lijkt te doen is het een en al kruiperige gedienstigheid. En als hij weer wegzakt ontbrandt de strijd om de opvolging in alle hevigheid, geïllustreerd in een handvol uiterst geestige, lekker aangedikte scènes.


Amivedi

WINTERSWIJK - Kater Dikkie wordt vermist in de P. Lieftinckstraat, hij is een forse cypers/rood met witte kater, bovenop de kop is hij cypers/rood, ook op de rug en de staart, hij is 2 jaar oud.

Rambo is een katertje van negen maanden oud, hij is cypers/bruin gestreept met wit, heeft een lichtbruin vlekje naast zijn neus, is cypers bovenop de kop en op de rug en heeft een cypers vlekje aan de achterkant van zijn linkervoorpoot, hij is ongecastreerd.
Aan de Ravenhorsterweg is een rood/witte kater gevonden, hij heeft een witte snuit en borst en een rode vlek bij de neus.
Voor informatie kan men contact opnemen met Stichting Amivedi, meldpunt Aalten/Achterhoek, Sylvia Spaargaren, tel. 088 – 0063305 of mailen naar achterhoek@amivedi.com.


Kon. WOV en Jazzy Women op pad voor Anjeractie

WINTERSWIJK - Vanaf zondag 27 mei tot en met zaterdag 2 juni vindt de 73e Anjeractie plaats: de jaarlijkse collecteweek van het Prins Bernhard Cultuurfonds om cultuur en natuur in de buurt levend te houden.

50% van het opgehaalde geld is voor eigen clubkas, de andere helft gaat naar cultuur- en natuurprojecten in de omgeving. Ook leden van de Koninklijke Winterswijksche Orkest-Vereeniging en Jazzy Women gaan langs de deuren om geld op te halen.

Net als voorgaande jaren zal de KWOV de wijk Zuilenes muzikaal collecteren. Op dinsdag 29 mei zullen zij tussen 18.30 en 20.00 uur onder begeleiding van het orkest komen collecteren in de Zuilenes e.o. Bij regenachtig weer gaat de muzikale collecte niet door. Elke gedoneerde euro is bestemd voor cultuur en natuur in onze eigen regio.