Marian Zuidinga. Foto: PR
Marian Zuidinga. Foto: PR Foto:

Vrijwilligerswerk: leuk en dankbaar 'werk'

WINTERSWIJK - Vrijwilligerswerk houdt de samenleving als geheel én de vrijwilliger zelf gezond en veerkrachtig. Waar mensen zich vrijwillig inzetten voor een ander en voor de samenleving, ontstaan sociale innovatie en ondernemerschap. Het levert de vrijwilliger, in financiële zin, meestal niets op. Wel wordt men er als mens rijker van. hierna volgt het verhaal van de eerste vrijwilliger die zich bij het Vrijwilligerspunt Winterswijk meldde.

Marian Zuidinga heeft een sportieve achtergrond en had in het verleden drukke baan. Ze was sportleraar binnen het voortgezet onderwijs (MBO Graafschapcollege) en samen met haar man was ze eigenaar van een tennishal. Ze voltrok 15 jaar lang huwelijken in de gemeente Oost Gelre. Toen Marian alleen kwam te staan is ze echter niet bij de pakken neer gaan zitten, maar is zij in Winterswijk op zoek gegaan naar (vrijwilligers)werk. Begin 2016 kwam ze langs bij het toen net opgerichte Vrijwilligerspunt. De coördinatoren van het Vrijwilligerspunt waren erg blij met haar komst, Marian was namelijk hun eerste 'klant'. Marian gaf aan dat ze graag vrijwilligerswerk wilde doen. Het maakte niet uit wat , als maar iets zinnigs en niet vast was. Marian ambieert geen bestuursfunctie. Uit het gesprek bleek dat Marian in was voor kort lopende projecten. Veel zorgorganisaties hebben behoefte aan mensen die iets voor een ander willen betekenen. Marian is daar duidelijk in. Dat is niet haar ding. Door bemiddeling van het vrijwilligerspunt is Marian nu regelmatig als vrijwilliger bij anderssoortige activiteiten betrokken. Zij was één van de mensen die betrokken was bij de trial van de Special Olympics, en draait daar op 8 en 9 juni bij de officiële spelen ook weer in mee.

Ook was ze actief bij de Ouderendag die afgelopen jaar door de Winterswijkse Uitdaging georganiseerd werd, en is ook dit jaar voor dit project weer beschikbaar, De kwaliteiten van Marian werden ook door Claudia Buscher, lid van het sociaal team van de gemeente Winterswijk ontdekt. In haar zoektocht naar ouderenadviseurs viel het oog van Claudia Buscher, lid van het sociaal team van de gemeente Winterswijk, ook op Marian. Marian volgde een kort, best wel pittige opleiding en mag zich nu Vrijwilliger Ouderen Adviseur noemen. Ouderenadviseurs zijn getrainde vrijwilligers die mensen helpen de weg te vinden bij een hulpvraag. Centraal staat het helder krijgen van de hulpvraag en overzicht bieden van de mogelijkheden. Soms gaat een ouderenadviseur mee naar het WMO-loket of een andere instantie, zodat iemand steun heeft voor, tijdens en na een gesprek. Mede door de hulp van de ouderenadviseur kunnen ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen en de regie in eigen handen houden. Zo heeft Marian intussen een groot aantal hulpvragen mogen beantwoorden en heef ze heeft duidelijk haar draai in het vrijwilligerswerk gevonden.
Personen die ook interesse in vrijwilligerswerk hebben kunnen zich melden tijdens het inloopspreekuur van maandag tm donderdag tussen negen en twaalf uur bij het Vrijwilligerspunt, Torenstraat 9, e-mail: info@vpwinterswijk.nl, tel. 0543-200026.


Van acht naar 44 AED's in kom
Winterswijk

WINTERSWIJK - Bij de oprichting van de Stichting Hart4Winterswijk waren er maar acht AED's in de bebouwde kom aanwezig. Deze acht AED's zijn eigendom van de gemeente Winterswijk. In ruim een jaar tijd is het aantal AED's in de bebouwde kom van Winterswijk van acht naar 44 gestegen.

Wim Kos, bestuurslid beheer van Hart4Winterswijk: "Dankzij sponsoring door bedrijven, maar vooral inzamelingsacties in woonbuurten hebben we dit aantal van 44 AED's kunnen bereiken. Ondersteund met beachvlaggen zijn mensen in hun eigen buurt als ambassadeur huis-aan-huis langs geweest om geld in te zamelen voor een eigen buurt-AED. De buurt-AED's zijn 24 uur per dag, zeven dagen in de week voor iedereen openbaar beschikbaar. Ons motto: Wonen vlakbij een AED, een veilig idee! Is voor deze buurten gerealiseerd."

In zes buurten nog geen AED
Wim Kos: "In zes buurten hangt er nog geen buurt-AED. Daar zijn wij op zoek naar mensen, die in hun eigen buurt als onze ambassadeurs geld willen inzamelen voor een eigen buurt-AED. Die buurten zijn: Het Kreil, Hoge Wieber Zuid, Hakkelerkamp Noord, Hakkelerkamp Zuid, Helderkamp en het Windmolenveld." Aanmelden kan via info@hart4winterswijk.nl.

Reanimatiecursus
Johan G. Esendam, voorzitter van Hart4Winterswijk: "Wij zijn erg blij dat dat mensen spontaan en ruimhartig hebben gedoneerd voor een eigen buurt-AED, om daarmee hun eigen buurt HARTveilig te maken. Maar met alleen een buurt-AED zijn we er nog niet. Rondom elke AED moeten er ook voldoende mensen komen die kunnen reanimeren. Mensen weten vaak niet wat zij moeten doen als iemand in hun buurt een hartstilstand krijgt. Na het plaatsen van een buurt-AED nodigen wij daarom alle bewoners uit voor een voorlichtingsavond. We vertellen dan hoe de melding en procedure van een hartstilstand bij de meldkamer van 112 verloopt. De werking van de AED wordt uitgelegd en wordt er een demonstratie van een reanimatie op een oefenpop gegeven. Na afloop kan men zich met aanmeldformulier inschrijven voor een reanimatiecursus. Het aanmeldformulier kan men ook downloaden van onze website."

Informatie is verkrijgbaar via opleidingen@hart4winterswijk.nl of www.hart4winterswijk.nl.