Leerlingen Gerrit Komrij College naar de Azoren

WINTERSWIJK - Twee teams van het Gerrit Komrij College hebben deelgenomen aan een competitie waarbij een cansat gebouwd moest worden, een satelliet met sensoren en computers die past in een frisdrankblikje. Beide teams bereikten de landelijke finale waaraan tien van de vijftig ingeschreven teams deelnamen. Team CanX bestaande uit Jeroen Breukel, Marnix Laar, Floris van Mourik en Oscar Wamelink won de competitie en gaat eind juni op de Azoren de strijd aan met de winnaars uit achttien andere Europese landen.

Het avontuur van CanX begon toen de jongens zich inschreven voor deelname aan de wedstrijd die uitgeschreven is door de European Space Agency (ESA), Netherlands Space Office (NSO, de Nederlandse Ruimtevaart Organisatie) en NEMO Science museum dat de wedstrijd namens het samenwerkingsverband van de drie organisaties (ESERO) organiseerde. De opdracht van ESERO was het maken van een werkende satelliet die met de complete elektronica in een frisdrankblikje past. Die satelliet moest tenminste in staat zijn de luchtdruk en de temperatuur te meten. Daarnaast moest het team zelf een functie toevoegen. "Wij wilden graag de lichtintensiteit meten", vertelt woordvoerder Marnix Laar.

Voordat de teams tot de competitie toegelaten werden, moesten ze de organisatie overtuigen van hun plannen. De plannen werden beoordeeld op kwaliteit, ambitieniveau en haalbaarheid. Na toelating werd door CanX begonnen met de ontwikkeling van de satelliet. De leden van het team legden allemaal twee tientjes in voor materialen en ook docent Aernout van Rossum droeg wat bij voor de aanschaf van elektronica. "In China kan je voor een redelijk klein bedrag de benodigde elektronica kopen", licht Marnix toe. "Tijdens het ontwikkelen moesten we de organisatie regelmatig verslagen toesturen over de voortgang en de uitvoering van het project." Op 31 januari was de eerste testdag. Vierentwintig teams stuurden daar hun cansat met een drone naar honderd meter hoogte. Op die hoogte werd de cansat losgelaten, waarna deze aan een parachute weer afdaalde. Tijdens die vlucht moesten meetgegevens naar de teams gestuurd worden. Zowel CanX als Envican behoorden tot de tien teams die door mochten naar de eindlancering op 28 maart.

Raket
Die eindlancering vond plaats op het militaire terrein van 't Harde. Dit keer werden de cansats per vijf stuks in een raket naar maar liefst duizend meter hoogte geschoten waar ze gelanceerd werden. "Zowel onze GPS als die van Envican werkte niet", zegt Marnix, "Hierdoor moesten we na de landing op zoek gaan naar onze cansat. Gelukkig vonden hem terug, die van Envican bleef helaas spoorloos." De cansat van CanX stuurde als enige van alle deelnemers keurig alle meetgegevens naar het team. en na een eindpresentatie bij NEMO Science center in Amsterdam werd CanX tot winnaar uitgeroepen. De jury bleek vooral onder de indruk van het stabilisatiesysteem dat de jongens van CanX hadden ontwikkeld. Jurylid Chris Verhoeven van de TU Delft was vol lof over CanX: "Ze hebben een cansat gemaakt die zichzelf wil bewegen. Dat is best ingewikkeld om voor elkaar te krijgen, zowel mechanisch als qua besturing. Mooi staaltje ingenieurswerk!" Marnix licht toe: "Dat stabilisatiesysteem was nodig omdat de satelliet altijd op de zon gericht moet zijn om de lichtintensiteit te kunnen meten. We hebben daar verschillende YPR-sensoren voor gebruikt. Voor de gegevensverzending hebben we mini Arduino controllers toegepast."

Europese finale
Eind juni gaat het avontuur verder op de Azoren. Door de overwinning mag CanX daar tijdens de Europese finale de strijd aangaan met cansatteams uit achttien andere landen. Het team gaat daar met twee begeleiders en Maud Jansen van het andere cansatteam van het Gerrit Komrij College naar toe. "We hebben veel samengewerkt tijdens de competitie, daarom vinden we het leuk dat Maud ook mee gaat," aldus Marnix.

Momenteel werkt het team hard aan de verbeteringen van de cansat zodat ze straks ook op de Portugese eilandengroep hoge ogen kunnen gooien.