Geen belemmeringen meer voor woningbouw bij Boterstraat. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Geen belemmeringen meer voor woningbouw bij Boterstraat. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Besluit over de Boterstraat

WINTERSWIJK – Het bestemmingsplan voor de Boterstraat werd al eerder besproken in de commissie ruimte van 18 november. Het plan omvat de bouw van maximaal zes woningen op het terrein waar tot vorig jaar de Beatrixschool stond. Nike Rademaker sprak toen in omdat hij zich zorgen maakte over de bereikbaarheid van zijn bedrijf aan de Beukenhorstweg tijdens de bouw van de woningen. Het was reden om aan burgemeester en wethouders te vragen nog eens naar het bestemmingsplan te kijken. Op de vergadering van de commissie ruimte van 16 mei sprak Rademaker opnieuw in. Hij toonde zich tevreden over de wijzigingen in het bestemmingsplan.

Door Bernard Harfsterkamp

Laden en lossen in toekomst geen probleem
Rademaker heeft een vleesverwerkingsbedrijf dat gevestigd is in een overgebleven deel van de oude boterfabriek aan de Beukenhorstweg. Zijn voorganger is er al in 1974 gestart met de opslag van vlees. Het bedrijf wordt bereikt vanaf de Gasthuisstraat via een smal pad langs het Rode Kruisgebouw. Rademaker was bang dat er voor het laden en lossen niet voldoende ruimte meer zou zijn door de woningbouwplannen. Gesprekken met de gemeente hebben er toe geleid dat er grond is geruild zodat het laden en lossen in de toekomst geen probleem zal zijn. Toch waren niet alle zorgen weggenomen. Tijdens de procedure werd ook duidelijk dat het pand van Rademaker geen bedrijfsbestemming had gekregen in een ander bestemmingsplan, dat van het centrum. Omdat het bedrijf er al was toen dat bestemmingsplan werd vastgesteld valt het onder het overgangsrecht, zodat het bedrijf niet weg hoeft. Toch wilde Rademaker liever een bedrijfsbestemming.

Geen belemmeringen voor het bedrijf
Wethouder Rik Gommers antwoordde dat, ook al valt het bedrijf onder het overgangsrecht, er geen beperkingen zijn. De huidige woonbestemming leek hem zelfs voordeliger dan een bedrijfsbestemming. Bij een eventuele verplaatsing in de toekomst is het pand dan meer waard. Rademaker heeft daar geen plannen voor. Uitbreidingsplannen heeft hij nu nog niet, maar hij denkt dat die met een bedrijfsbestemming gemakkelijker te realiseren zijn. Gommers zegde toe dat bij een actualisatie van het bestemmingsplan centrum de bestemming van het pand gecorrigeerd zal worden. "Wij nemen een inspanningsverplichting op ons om dit binnen nu een drie jaar te herzien." Dan kunnen ook eventuele uitbreidingsmogelijkheden opgenomen worden. De commissieleden waren tevreden dat het probleem met Rademaker was opgelost, al vond een enkeling het zinvol om snel de bedrijfsbestemming vast te leggen om eventuele problemen met de nieuwe buurt te voorkomen.