Met name jonge onervaren reeën kunnen pardoes oversteken. Foto: Bert Vinkenborg
Met name jonge onervaren reeën kunnen pardoes oversteken. Foto: Bert Vinkenborg Foto:

Jonge reeën gaan de straat op

Kans op wildaanrijdingen in voorjaar flink groter

ACHTERHOEK - Wildaanrijdingen vormen een fenomeen dat het hele jaar voor kan komen, maar in het voorjaar is het risico groter dan gemiddeld, met name op botsingen met reeën. In deze periode worden jaarlingen uit het voorgaande jaar door de moederdieren verstoten om plaats te maken voor de kalveren die binnenkort geworpen worden. Juist de jonge onervaren dieren vallen nogal eens ten offer aan het verkeer.

Het grootste aantal aanrijdingen in de Achterhoek vindt plaats met reeën. Voor het dier vaak met dodelijke afloop maar voor de weggebruiker zijn de gevolgen ook niet mis. Bert Vinkenborg weet het nodige van wild en vond afgelopen week meerdere aangereden reeën in de omgeving van zijn woning in het Doetinchemse buitengebied. Hij vraagt daarom aandacht voor dit vervelende verschijnsel.
Het aantal in de Achterhoek geregistreerde aanrijdingen is aanzienlijk. In 2017 werden de volgende aantallen en soorten verkeersslachtoffers geteld: 700 reeën, één wild zwijn, één damhert, 48 dassen en 54 andere dieren als hazen en steenmarters.
Niet vergeten dient te worden dat dit slechts een deel van het totaal is. Een aantal dieren wordt van de weg geraapt en meegenomen en andere komen gewond in de natuur ellendig aan hun eind.
Een belangrijk signaal voor wild én voor weggebruikers zijn de blauwe reflectoren die vaak bij de door het wild meest gebruikte oversteekplaatsen zijn geplaatst. Het licht van de koplampen wordt haaks van de weg af gereflecteerd waardoor het wild schrikt en hopelijk niet oversteekt. Voor de weggebruikers is het een signaal om extra op te letten en hun snelheid te beperken.

Niet uitwijken maar remmen
Wat te doen als men een ree of andere wildsoort op de weg ziet? Wijk niet uit, maar gebruik de rem. Door een paniekreactie kan men de controle over het voertuig verliezen waardoor een nog ernstiger ongeluk wordt veroorzaakt. Rem af en win daardoor reactietijd. Houd er rekening mee dat wanneer het dier de weg is overgestoken er nog meerdere kunnen volgen. Houd richting, ook als een aanrijding met het wild niet is te voorkomen, waardoor u controle over uw voertuig houdt.
Als het desondanks toch tot een wildaanrijding komt dient men zijn voertuig met knipperende alarmlichten naast de rijbaan langs de weg te zetten en 112 te bellen. De vraag of het om een zaak voor brandweer, ambulance of politie gaat zal beantwoord moeten worden met 'politie'. Na doorgeschakeld te zijn naar de meldkamer van de politie is het zaak een zo nauwkeurig mogelijke omschrijving van de locatie van de aanrijding te geven. De politie zorgt er dan voor dat een zogenoemde verlofhouder wordt gewaarschuwd. Deze verlofhouder heeft de bevoegdheid het aangereden wild op te halen of het op te sporen als het niet ter plaatse vindbaar is.

Ree op schoot
Een verlofhouder vertelt over de soms bizarre voorvallen die hij heeft meegemaakt: "Bij een aanrijding sloeg het ree door de voorruit en belandde bij de passagier op schoot. Deze had licht persoonlijk letsel, maar de auto werd total loss verklaard. Het interieur was met dierlijke resten besmeurd tot aan de achterruit. Bij een andere aanrijding onlangs met een hoogdragende reegeit waren twee kalveren door de klap uit de geit geslagen. De aanrijder was doorgereden en liet de stoffelijke resten op de rijbaan liggen."
Het is duidelijk dat een aanrijding met wild door een auto of groter voertuig heel vervelend en ingrijpend is; voor de bestuurder van een tweewieler is het nog veel ernstiger. Daarom is het van het grootste belang een potentieel kritische situatie tijdig te herkennen, de snelheid aan te passen en, als het desondanks toch tot een aanrijding komt, geen paniekhandelingen te verrichten.