Ambassadeurs van Hart4Winterswijk zorgden ervoor dat ook de wijk Hazelder hartveiliger werd. Foto: PR
Ambassadeurs van Hart4Winterswijk zorgden ervoor dat ook de wijk Hazelder hartveiliger werd. Foto: PR

De Hazelder nu ook Hartveilig

WINTERSWIJK - Met ondersteuning van beachvlaggen zijn elf ambassadeurs in de afgelopen weken bij ruim 350 adressen in de Hazelder huis-aan-huis langs geweest om geld in te zamelen voor een eigen buurt-AED. Het initiatief van de stichting Hart4Winterswijk om in alle wijken van Winterswijk een AED te plaatsen werd ook hier warm ontvangen. Op het deelnameformulier konden bewoners kiezen uit drie opties: een bijdrage in contant geld, een eenmalige donatie op de rekening van Hart4Winterswijk of donateur worden van Hart4Winterswijk. Ruim 85% van de bewoners heeft meegedaan en 50 bewoners zijn donateur van Hart4Winterswijk geworden.

De opbrengst van de inzamelingsactie bleek voldoende voor de aanschaf en het toekomstige onderhoud van de buurt-AED. De AED is inmiddels geplaatst in een geklimatiseerde buitenkast bij de familie Piek aan de Koekoekstraat 18.

'Wonen vlakbij een AED, een veilig idee'

Ambassadeur Hans Demkes: "We zijn heel blij met alle positieve reacties en bijdragen van de mensen uit onze buurt. Het motto van de Stichting Hart4Winterswijk, 'Wonen vlakbij een AED, een veilig idee', is daarmee in onze buurt de Hazelder ruimschoots gehaald."

Voorlichtingsavond
Johan Esendam, voorzitter van Hart4Winterswijk: "Met alleen de buurt-AED zijn we er nog niet. Rondom elke AED moeten er ook voldoende mensen zijn die kunnen reanimeren als iemand in de buurt een hartstilstand krijgt. Mensen weten vaak niet wat zij moeten doen. Daarom nodigen wij eind mei alle bewoners van die buurten waar onlangs een buurt-AED is geplaatst uit voor een voorlichtingsavond in de Mondriaanzaal van de theater de Storm. We vertellen dan hoe de melding en procedure van een hartstilstand bij de meldkamer van 112 verloopt. De werking van de AED wordt uitgelegd en er wordt een demonstratie van een reanimatie op een oefenpop gegeven. Na afloop kan men zich opgeven voor een reanimatiecursus, die wordt gegeven door instructeurs van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR)."


06 12 06 04 01

info@hart4winterswijk.nl


Uitwerking motie 'Werk moet lonen' teleurstellend voor PvdA

WINTERSWIJK - Tijdens de laatste raadsvergadering vroeg Elvira Schepers van de PvdA opnieuw om mensen die na een periode met een bijstandsuitkering een baan hebben gevonden financieel te helpen. De overgang van uitkering naar werk leidt er soms toe, dat mensen in plaats van dat ze er financieel op vooruit gaan minder geld in de maand krijgen. Ze komen dan niet meer in aanmerking voor kwijtscheldingen en tegemoetkomingen. Dit werkt demotiverend en daarom diende de PvdA bij de begrotingsbehandeling in 2017 een motie in dat "werk moet lonen". Burgemeester en wethouders hebben de consequenties van de motie bekeken. De conclusie is dat de gemeente geen mogelijkheden heeft hier wat aan te doen.

Door Bernhard Harfsterkamp

Werk is de beste beloning
Schepers was het hier niet mee eens. Ze vond de uitwerking van de motie door B en W teleurstellend. Ze vond dat er uitspraken in stonden die haar zeer tegen de borst stuitten. Zoals de zin "Hoe meer 'extraatjes' we verstrekken aan mensen in de bijstand, hoe onaantrekkelijker het wordt om uit de bijstand te komen". "Alsof het prettig is om in de bijstand te zitten. Dat is niet zo." Schepers erkende dat het probleem complex is, maar ze vond toch dat de gemeente lef moet tonen. Ze doelde daarmee op de eenmalige stimuleringspremie van 2416 euro die de gemeente aan mensen die vanuit de bijstand een baan vinden kan geven. B en W had aangegeven die niet te willen geven, omdat de nieuwe baan als de beste beloning wordt beschouwd.

Maatwerk in het nieuwe
armoedebeleid

De PvdA had een motie voorbereid om de stimuleringspremie in te stellen. In die motie werd die als activeringssubsidie aangeduid. Hoewel de motie niet werd ingediend, werd er toch al op gereageerd. Ruth van der Meulen van Winterswijks Belang vond het geen goed idee om iedereen die vanuit de bijstand een baan krijgt een premie te geven. Zij gaf de voorkeur aan maatwerk, die bijvoorbeeld bij extra reiskosten of kledingsgeld voor een baan mogelijk is vanuit de bijzondere bijstand. Ze vond het verstandiger per persoon te bekijken wat iemand over de drempel kan helpen. "We moeten het niet hapsnap nu doen, maar meenemen in het nieuwe armoedebeleid."

Ook Wim Elferdink (CDA) vond dit de verstandigste aanpak. Janet Poels (VVD) was tegen het verstrekken van elke subsidie. Voor haar was het werk de enige beloning. Wethouder Aalderink zegde toe zeker te willen kijken naar maatwerk. Hij gaf aan dat daarvoor al mogelijkheden zijn. Ook hij vond dat "één regel voor iedereen" niet het probleem oplost. Maar hij wil wel creatief zijn om de lokale armoedeproblematiek op te lossen.
Elvira Schepers had de nieuwe motie nog niet ingediend, omdat ze eerst de discussie in de raad wilde afwachten. Het antwoord van de wethouder vond ze voorlopig voldoende, maar ze vond wel dat het snel concreet moet worden.