Johanna Reiss was bij boekhandel Kramer om de heruitgave van 'De Schuilplaats' te signeren. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Johanna Reiss was bij boekhandel Kramer om de heruitgave van 'De Schuilplaats' te signeren. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Johanna Reiss en Sixtina Harris geridderd

Na eerdere waardering gemeente nu een Koninklijke onderscheiding

Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Op 22 juni 2016 kreeg Johanna Reiss de erepenning van de gemeente Winterswijk vanwege 'haar bijzondere betekenis voor Winterswijk'. Over haar ervaringen als Joods kind tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef ze het boek De Schuilplaats, waarin ze vertelt over haar leven in haar geboortedorp Winterswijk en over de onderduikperiode in Usselo. Het boek wordt nog steeds veel gelezen. Op 26 april werd ze tijdens de presentatie van een nieuwe herdruk van haar beroemde boek in Enschede door de Winterswijkse burgemeester Joris Bengevoord verrast. Ze werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Regelmatig aanwezig in
Winterswijk

Het verhaal van Johanna Reiss (86) is in Winterswijk inmiddels overbekend, want de laatste jaren heeft het veel aandacht gekregen. De als Annie de Leeuw geboren Reiss is ook regelmatig in haar geboortedorp aanwezig. Bijna twee jaar geleden gaf ze een indrukwekkende lezing, waarin ze haar levensverhaal vertelde en pleitte voor verdraagzaamheid. Vorig jaar was ze aanwezig bij de dodenherdenking en afgelopen woensdag opende ze de tentoonstelling 'Johanna Reiss, een leven om over te vertellen' in de Museumfabriek. Zondag was ze bij boekhandel Kramer om de heruitgave van 'De Schuilplaats' te signeren. Dit jaar is ze ook nog uitgenodigd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei om aanwezig te zijn als gast bij de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei op De Dam in Amsterdam.

'Nu is het nog specialer'
Tijdens de lintjesregen in Winterswijk was Reiss eveneens aanwezig, nog niet vermoedend dat zij net als Sixtina Harris (76) uit Borken ridder zou worden. Harris is in 1997 begonnen met excursies voor Duitse leerlingen naar Winterswijk. Aan de hand van 'De Schuilplaats' bezochten duizenden kinderen belangrijke locaties uit het boek, zoals de joodse school en de synagoge in de Spoorstraat. Daarvoor werd Harris vorig jaar al geëerd met de tweejaarlijkse prijs 'Beste Naober' voor het bevorderen van de wederzijdse betrekkingen tussen Nederland en Duitsland. Zij organiseert ook de jaarlijkse lezingenreeks van Reiss in Duitsland, waar de Duitse vertaling van 'De Schuilplaats' veel wordt gelezen. "Ik heb al eerder iets aan u mogen uitreiken", zei burgemeester Bengevoord donderdagmorgen,waarbij hij op de 'Beste Naober'-prijs doelde. "Dat vond ik al heel speciaal. Nu is het nog specialer." Bengevoord zei dat Harris "fanatiek" was, maar wel "prettig in de omgang". Sixtina Harris was zeer blij over de onderscheiding. Ze accepteerde die mede namens al die anderen met wie ze bij haar activiteiten samenwerkt.