Loes ten Dolle pleitte nog eens voor openbaarheid. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Loes ten Dolle pleitte nog eens voor openbaarheid. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

D66: 'Onderhandel in het openbaar'

Kort persbericht over voortgang onder handelingen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – In de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdag werd een nieuw onderdeel geïntroduceerd, de open debatronde. Elke fractie krijgt tweeënhalve minuut voor een politieke stellingname. De andere raadsfracties en eventueel burgemeester en wethouders kunnen daarna reageren, waarna er kort gediscussieerd kan worden. Onderwerpen hoeven niet vooraf te worden gemeld, zodat er spontaan moet worden gereageerd. Het is niet de bedoeling om met moties of initiatiefvoorstellen te komen. Loes ten Dolle van D66 gebruikte haar bijdrage om nog eens te pleiten voor openbaarheid van de coalitieonderhandelingen tussen CDA en Winterswijks Belang.

Afstand met kiezer paar meter gegroeid
Ten Dolle had ook al gepleit voor die openbaarheid in de extra raadsvergadering, waarin het advies van informateur Van Dijk werd besproken. Tevergeefs, want daarna moesten de niet bij de onderhandelingen betrokken partijen en de overige Winterswijkers het doen met één persbericht waarin de portefeuilleverdeling van het nieuwe college van B en W werd bekend gemaakt. "Jammer dat er niets in het openbaar gebeurt", zei Ten Dolle. "In de verkiezingscampagnetijd wordt alles in het openbaar gezegd, doe dat dan ook tijdens de onderhandelingen. Laat zien wat je wilt gaan doen, dan is dat voor kiezer ook duidelijk. Nu is de afstand met de kiezer weer een paar meter gegroeid. Het coalitieprogramma is belangrijk voor alle kiezers. Had lef getoond. Jammer, dat er geen gehoor is gegeven aan mijn voorstel voor openbaarheid."

'Ik ben niet de vorige fractie'
Wim Elferdink (CDA) reageerde dat de vorige fractie van D66 het er mee eens was geweest dat er op deze manier zou worden onderhandeld. Loes ten Dolle reageerde dat zij niet de vorige D66-fractie is en dat zij openbaarheid wel belangrijk vindt. Elvira Schepers (PvdA) had ook wel wat meer openbaarheid verwacht, omdat Winterswijks Belang (WB) hier in het verleden duidelijke opvattingen over had. "Maak die woorden eens waar", zei Schepers.

Henk-Jan Tannemaat wilde wat zeggen en hield zich toen toch maar in. "Ik mag niet reageren van mevrouw Saris", zei hij met een ironische ondertoon.

WB was na het debuut in 2006 in de gemeenteraad voor maximale openbaarheid, al was toen ook alleen het begin van de coalitieonderhandelingen openbaar. PvdA, WB en Progressief Winterswijk stelden hun gezamenlijk programma in beslotenheid samen. De laatste openbare onderhandelingen over een programma dateren van 1998 en 2002, toen er met de gehele raad raadsprogramma's werden gemaakt.

Onderhandelaars spraken met externe partijen
Wim Elferdink wilde nog wel een klein tipje van de sluier oplichten. "Er is vandaag een persbericht over de onderhandelingen uitgegaan."

Dat bericht was na de raadsvergadering beschikbaar. Veel nieuwswaarde hadden de ruim honderd woorden niet. Dat Ilse Saris de eerste wethouderskandidaat van het CDA is en dat de partij binnenkort een tweede kandidaat hoopt bekend te maken en dat WB zou starten met de sollicitatieprocedure voor een nieuwe wethouder, was een week geleden al de conclusie na het persbericht over de nieuwe portefeuilleverdeling. Het enige nieuwe element is dat CDA en WB hebben gesproken 'met externe partijen uit diverse werkvelden'. De partijen zijn 'zeer tevreden over de opbrengsten van deze gesprekken'. De resultaten worden door het 'onderhandelingsteam' verwerkt in het coalitieprogramma. Op 9 mei zal hierover verder worden gepraat.