Fenna Beukema, met haar prijs: een cheque van 200 euro. Foto: PR
Fenna Beukema, met haar prijs: een cheque van 200 euro. Foto: PR Foto:

Fenna Beukema in de prijzen met profielwerkstuk

WINTERSWIJK - Leerlingen die in het laatste jaar van hun havo- of vwo-opleiding zitten, moeten een profielwerkstuk maken: een onderzoek naar een bepaald onderwerp. Het profielwerkstuk wordt gezien als de meesterproef van de middelbare school. De Winterswijkse Fenna Beukema onderzocht in haar profielwerkstuk of algen vlees op een duurzame manier kunnen vervangen. Dat was zo goed uitgevoerd dat ze de tweede prijs won bij de Food Valley Profielwerkstukprijs 2018, een landelijke wedstrijd die uitgeschreven is door drie hogescholen die deel uitmaken van het Food Valleynetwerk van de Wageningen Universiteit.

Door Sander Damen

"In je laatste jaar moet je een profielwerkstuk maken", licht Fenna toe. "Dat betekent dat je een onderzoek moet doen met een hoofdvraag. Je moet dat doen voor een vak in je profiel. Scheikunde ligt me wel goed, dus ik koos daar voor."

Haar onderzoeksvraag luidde: "Is het haalbaar om algen te gebruiken als vervanger voor vlees uit de bio-industrie?". Waarom koos ze voor dit onderwerp? "Ik eet geen vlees en mijn ouders ook bijna niet," zegt Fenna. "Duurzaamheid is best wel een groot ding en vlees eten is niet duurzaam. Ik wilde graag iets onderzoeken wat daar mee te maken had. Thuis lazen en hoorden we steeds meer over het gebruik van algen als vleesvervanger. Ik vond dat heel interessant en wilde er graag dieper op ingaan."

Food Valley Profielwerkstukprijs 2018
Fenna ging dan ook enthousiast met het onderwerp aan de slag. Ze zocht op internet naar meer informatie en bedrijven en organisaties die voorop lopen met de toepassing van algen. Zo nam ze bijvoorbeeld contact op met Wageningen Universiteit die al langer werkt aan de ontwikkeling van vleesvervangers, onder meer door gebruik te maken van algen.
Haar begeleider en docent scheikunde, Marieke Hogeboom, attendeerde Fenna op de Food Valley Profielwerkstukprijs 2018, een wedstrijd voor havisten die uitgeschreven is door drie hogescholen: Van Hall Larenstein, Aeres Hogeschool Wageningen en Christelijke Hogeschool Ede. De scholen doen dit speciaal voor havisten omdat er niet veel wedstrijden voor deze doelgroep zijn en omdat ze graag hun scholen en de Food Valley onder de aandacht van havo-scholieren willen brengen. De inzendingen moesten voldoen aan het thema Gezond en Groen. Daaronder vallen onderwerpen als plant, dier, duurzaamheid, voeding en gezondheid. Fenna's werkstuk voldeed aan die eis en werd ingezonden.

Presenteren
"Ik kreeg bericht dat mijn werkstuk bij de beste drie hoorde en werd uitgenodigd voor de prijsuitreiking op 11 april bij Wageningen Universiteit", vertelt Fenna. "Daar moest ik het stuk, net als op school, presenteren maar nu aan een jury. Normaal heb ik geen moeite met presenteren, maar toen was ik best wel zenuwachtig. Eenmaal bezig had ik daar geen problemen meer mee."
Uiteindelijk bleek Fenna de tweede prijs gewonnen te hebben. "Dat vond ik geweldig, want ik vond de andere twee inzendingen ontzettend goed. Dat ik er bij mocht zijn, vond ik al heel bijzonder." De jury loofde Fenna om de verzorgdheid, zorgvuldigheid en persoonlijke betrokkenheid die in dit werkstuk aan de dag zijn gelegd. Naast de eer ontving Fenna ook een geldprijs van tweehonderd euro. Marit Kuijer en Babette van Veldhuizen van RSG Magister Alvinus uit Sneek wonnen dit jaar de eerste prijs met hun werkstuk 'Zout versus champignonpoeder' waarin ze onderzochten of champignonpoeder de grote hoeveelheid zout in brood zou kunnen vervangen.

Conclusie
De conclusie van het onderzoek van Fenna, waar ze een 9,1 voor kreeg, was dat algen een goed en duurzaam alternatief voor vlees zijn. "Ik heb de ingrediƫnten van vlees en algen met elkaar vergeleken en geconcludeerd dat het haalbaar is vlees te vervangen door algen. Het is vooral een kwestie van het veranderen van je mindset."