Jan Korthout demonstreert het weefgetouw. Foto: Clemens Bielen
Jan Korthout demonstreert het weefgetouw. Foto: Clemens Bielen Foto:

Historische bus toert met jong en oud langs kunst

Educatief project van KunstOer

WINTERSWIJK/WOOLD - KunstOer heeft als hoofddoelstelling mensen kennis te laten maken met het cultureel erfgoed van Winterswijk. In het voortraject naar het driedaags evenement tijdens de Pinksterdagen is op donderdag 5 april een educatietraject gestart. Als eerste was obs Woold aan de beurt. Kinderen van groep 5 en 6 gaan samen met een opa, een oma of een buurman op stap om erfgoedlocaties te bezoeken. 'Verbinding' is het sleutelwoord voor het project van KunstOer. Verbinding tussen generaties, verbinding tussen kunst en locatie, verbinding met Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek, en ten slotte een historische bus, die letterlijk voor de verbindingen zorgt. Zodra chauffeur Bennie Groot Bruinderink, vrijwilliger bij Transit Oost, het stuur ter hand neemt, worden de inzittenden gedompeld in een sfeer van veertig jaar geleden. Harry ten Brinke, projectleider bij het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek heeft de hand in deze educatieve dag.

Door onze verslaggever

'Wandelende geschiedenisboeken' noemt Harry de ouderen gekscherend. "Kennisoverdracht door jong en oud bij elkaar te brengen is mijn opdracht, en interactief bezig zijn. Toch jammer dat al die kennis verloren zou gaan? Leerzaam, maar ook leuk, en verrassend welke prachtige locaties zo vlak bij huis te vinden zijn."
'Juf' Mirelle de Ridder van groep 5 en 6: "Wat in dit project aanspreekt is de verbinding van jong en oud, leren van elkaar en met elkaar, maar ook het leren op locatie naast het leren op school. Bovendien past het project goed bij het huidige kernconcept van de school (een tien weken durend thema, red.): materie. De combinatie van kunst en architectuur, het gebruik van de materialen. Het bezoek aan de MuseumFabriek en het Raadhuis sluiten mooi aan op het thema."
Via de nieuwsbrief van de school zijn de opa's en oma's en soms buren snel gevonden. Dat dat vertrouwd voelt, blijkt wel uit de vraag: "Mag je ook naast je opa gaan zitten?"

Terug in de tijd
De historische bus dateert van 1979, de nog oudere bus had pech. Voor de kinderen is veertig jaar al heel oud en voor de ouderen is er herkenning en zorgen de bewasemde ruiten voor een extra vleugje nostalgie. Het comfort is ook wat minder dan tegenwoordig: "Mag de kachel aan?" wordt er gevraagd. Nou, die is dus al aan! "Ik ging met zo'n bus naar de disco", vertelt Kristie Legters. De beeldend kunstenares fungeert als reisleidster en gaat bij elke locatie in op de geschiedenis. Via 'Het Vardink' in Kotten gaat de rit naar de smidse in Henxel. Later wordt nog de theekoepel aan de Meekertweg bekeken vanuit de bus. Tijdens de Pinksterdagen is er wel gelegenheid om in bovengenoemde locaties een kijkje te nemen, waar dan tevens een kunstenaar exposeert, die via zijn kunst in relatie staat met de erfgoedlocatie. Een bronsgieter bij de smidse bijvoorbeeld en een keramist in de theekoepel.

Bushalte MuseumFabriek
Bij de Museum Fabriek wordt het gezelschap opgewacht door oud-textielarbeider Jan Korthout. De glorietijd van de textiel in Winterswijk met de vele weefgetouwen en foto's maken indruk. Jan Korthout kan er veel over vertellen; hij kan er nog om grinniken als hij vertelt over de kwajongensstreek om vet aan de schietspoel (of was het zijn voorganger: de 'smietspoel') te smeren. Vet dat een argeloze collega dan aan zijn lippen kreeg. Dat Jan Korthout het vak nog niet verleerd is, laat hij zien door een korte demonstratie aan een weefgetouw en een breimachine.

Eindhalte Het Raadhuis
Bij het Raadhuis krijgen de kinderen en hun begeleiders de opdracht om bijzondere ornamenten op te zoeken en daar een schets van te maken. Versieringen, steenmotieven, vormen, bijzondere ramen of kleurcombinaties. Dat heeft tot gevolg dat er nu tweetallen door het gebouw dwalen, die met andere ogen naar het gebouw kijken. Zelf onderzoeken is toch weer anders dan een informatief praatje.
Volgende week gaan de kinderen met hun begeleiding op school verder, en wordt er een kunstwerk van gemaakt, dat weer in het Gemeentehuis komt te hangen.
KunstOer hoopt tijdens de drie dagen van het Pinksterweekend weer duizend bezoekers, toeristen, maar ook Winterswijkers te mogen begroeten, want het is een unieke gelegenheid om locaties te bekijken die anders niet voor het publiek toegankelijk zijn.