Infoavond Groei en Bloei

WINTERSWIJK - Waar past een plant het beste in mijn tuin? Deze vraag is voor tuinliefhebbers regelmatig een probleem. Mensen kopen bijvoorbeeld een plant omdat die zo mooi bloeit en eenmaal thuis zoekt men er een plekje voor. Maar eigenlijk zou het andersom moeten: zoek een plant bij de plek in de tuin; de kans op succes is dan veel groter.

Op dinsdag 17 april komt Arjan Schepers naar Winterswijk om de belangstellenden te vertellen wat men moet weten om (nog) meer te genieten van een plantenaankoop. Het onderwerp van deze avond is: 'Vaste planten in hun natuurlijke omgeving'.

Arjan Schepers heeft een vaste plantenkwekerij in Mariënheem met een bijzonder assortiment: "Wij kweken alledaagse soorten en variëteiten maar ook heel bijzondere. Veel nadruk ligt op de herkomst van de planten in de natuur; de natuurlijke standplaats. Planten indelen op basis hiervan helpt bij het succesvol samenstellen van een mooie en gezonde beplanting. Om een en ander wat duidelijker te maken neem ik ook planten van mijn kwekerij mee die de aanwezigen kunnen kopen."

Deze avond wordt gehouden bij Hotel Mondriaan (voorheen Hotel Bulten) aan de Parallelweg in Winterswijk en begint om 20.00 uur. Leden van Groei & Bloei kunnen gratis naar binnen en niet-leden betalen 3,50 euro.


Art Battle in De Weemhof

ACHTERHOEK - In de Weemhof aan de Weemhof 5 in het centrum van Borculo wordt van vrijdag 13 tot en met zaterdag 21 april eindexamenwerk beeldende kunst tentoongesteld van leerlingen van vier scholen: Staring College Lochem, Marianum Groenlo, Het Assink Eibergen en Haaksbergen en het Gerrit Komrij College Winterswijk.

De Art Battle wordt op 13 april geopend door Astrid Vroemisse, drijvende kracht achter glaskunstenaar Annemiek Punt. De Art Battle is een wedstrijd tussen leerlingen van vier middelbare scholen die dit schooljaar eindexamen doen in het vak beeldende kunst voor de afdeling vmbo, havo of vwo. Dit jaar is de vierde editie. In de weken voor de ArtBattle worden op de scholen de eindexamen exposities georganiseerd. De leerlingen en de docenten bepalen samen per afdeling de drie genomineerden voor de Art Battle. Aan de wedstrijd is een publieksprijs gekoppeld. Tijdens de openingsuren kan het publiek aangeven op een stembiljet wie volgens hen de eerste prijs verdient.

Op donderdag 26 april rond 16.00 uur wordt, per categorie, de winnaar bekend gemaakt op de facebookpagina van de Weemhof: www.facebook.com/deweemhof en via de vier scholen.
Degene met de meeste stemmen per categorie wint een prijs maar bovenal: de eeuwige roem.

De tentoonstelling is van 13 tot en met 21 april open van donderdag tot en met zondag van 13.30 uur tot 16.30 uur.


Jongeren krijgen baan bij Wuh

WINTERSWIJK - De gemeente Winterswijk gaat werkplekken voor jongeren die van het praktijkonderwijs komen realiseren in het verzamelgebouw Winterswijk Uw huis (Wuh) aan de Torenstraat. Het project start in september.

Dit is de uitkomst van de zogenaamde Village Deal die de gemeente Winterswijk vorig jaar september sloot met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het project Village Deals is bedoeld om te komen tot een vernieuwend en integraler ondersteuningsaanbod in het sociaal domein voor inwoners. Naast Winterswijk doen er nog elf andere gemeenten mee aan dit proefproject.

Ontwikkelmogelijkheden
Jongeren van het praktijkonderwijs komen vaak moeilijk aan de slag op de arbeidsmarkt. Voorheen gingen deze jongeren meestal aan het werk bij de sociale werkvoorziening Hameland, waar ze zich dan verder konden ontwikkelen. Deze mogelijkheid is er niet meer. "Nu zijn deze jongeren vaak aangewezen op een bijstandsuitkering of op dagbesteding. Dat is jammer want als deze jongeren de tijd krijgen om zich door te ontwikkelen, kunnen ze vaak prima aan de slag in het bedrijfsleven", zegt wethouder Wim Aalderink.

Op dit moment zijn de ontwikkelmogelijkheden voor deze kwetsbare jongeren beperkt. Een pilot waarin deze jongeren zich kunnen ontwikkelen richting arbeidsmarkt is dus heel welkom en ook urgent, omdat de jongeren nu niet aan de slag komen en hierdoor de aangeleerde vaardigheden verliezen en de mogelijkheden om aan de slag te komen daardoor nog kleiner worden.

Winterswijk uw huis
Afgelopen periode is het Wuh (Winterswijk uw huis) in het oude SNS-pand aan de Torenstraat tot stand gekomen, een ontmoetings- en inloopplek, midden in Winterswijk, waar verschillende (vrijwilligers)organisaties werkzaam zijn. De gemeente heeft voorgesteld om op deze plek de werkplekken voor jongeren te realiseren. Het bestuur van de Winterswijkse Uitdaging heeft hier positief op gereageerd. In het Wuh is ruimte voor een aantal werkplekken, jongeren kunnen werkzaamheden verrichten voor de Wuh, maar ook voor de vrijwilligersorganisaties die vanuit de Wuh werken.
Wethouder Aalderink is verheugd dat deze jongeren nu een werkplek krijgen bij de Wuh: "Hier kunnen zij zich kunnen voorbereiden op de arbeidsmarkt. Op deze manier worden twee mooie Winterswijkse initiatieven met elkaar verbonden."
Komende tijd worden de plannen nader uitgewerkt. Het is de bedoeling om per september te starten.