Kasteel Weldam. Foto: archief
Kasteel Weldam. Foto: archief Foto:

English Fair bij kasteel Weldam

MARKELO - De jaarlijkse English Fair bij het kasteel Weldam, gelegen tussen Goor en Diepenheim, is op zaterdag 15 september van 11.00 tot 17.00 uur. Het evenement is ten bate van de Anglican Church Twente. Het is een kleinschalige nazomerse fair met een verscheidenheid aan kramen en demonstraties in de feeƫrieke omgeving van het landgoed Weldam.

Naast enkele bekende deelnemers van voorgaande jaren, zijn er dit keer nieuwe attracties en demonstraties. In de Tearoom worden scones, carrotcake, chocolatecakes en nog veel meer eigengemaakte lekkernijen geserveerd. Buiten de Tearoom zijn onder andere jams en chutneys, English pies, een wijnproeverij en ice creams te vinden. Scherm- en boogschietdemonstraties staan wederom op het programma en kinderen kunnen weer terecht in de children's corner. Bij genoeg belangstelling is er een hoedenparade, waaraan bezoekers kunnen deelnemen, een Ascot-hoed is dus aan te raden. Op het grasveld voor het kasteel zullen enkele oude Engelse auto's worden opgesteld.
Muziek is een belangrijk onderdeel van deze fair: de opening wordt opgeluisterd door doedelzakspelers in origineel kostuum en later treden onder andere Morris-dansers en -muzikanten met klarinet en accordeon op. De pittoreske, in cottage-stijl gebouwde kapel is de hele dag open voor bezichtiging en ook daar klinkt toepasselijke muziek. Voor de natuurliefhebbers is er een rondleiding door de tuinen van kasteel Weldam. Een boomchirurg geeft advies, er is een pomoloog en er staat een kraam met een verscheidenheid aan planten.

De opbrengst van deze Fair wordt behalve aan St. Mary's Church zelf, ook besteed aan verschillende goede doelen, geselecteerde projecten in binnen- en buitenland die door de Anglican Church Twente worden ondersteund.
St. Mary's Church is een kapel waar iedere zondag om 10.30 uur een Engelstalige dienst wordt gehouden. Meer informatie is te verkrijgen in de 'church stall' op het Fair-terrein of te lezen op de website www.anglicanchurchtwente.com.
Kasteel Weldam ligt aan de N824 tussen Goor en Diepenheim. Er is ruime gratis parkeergelegenheid. De entreekosten bedragen zeven euro per persoon, kinderen tot 18 jaar kunnen gratis naar binnen. Met een entreekaartje dingen bezoekers mee naar prijzen uit de Raffle.
Ook dit jaar worden er weer English teas geserveerd, met diverse cakes en scones, op een terras naast St. Mary's Church. Elke zondag van 15 juli tot en met 19 augustus van 13.00 tot 16.00 uur. Het is ook mogelijk St. Mary's Church bij het kasteel Weldam onder deskundige begeleiding te bezichtigen en uitleg te krijgen over de Anglican Church Twente.