Wachten op je beurt voor het praktische verkeersexamen. Foto: Tonnie Voortman
Wachten op je beurt voor het praktische verkeersexamen. Foto: Tonnie Voortman Foto:

Verkeersexamen: voor fietsvaardigheid en zelfvertrouwen

WINTERSWIJK - Bijna 300 leerlingen van Winterswijkse basisscholen hebben afgelopen dinsdag- en woensdagmorgen praktisch verkeersexamen gedaan. Dit succesvolle evenement van VVN, afd. Winterswijk, werd alweer voor de negende keer in de huidige vorm georganiseerd met een grote ronde van ongeveer 5 km fietsen, dwars door Winterswijk.

Bert Grevers, samen met Jacqueline van der Vinne en Marcel Zieverink verantwoordelijk voor het verkeersexamen, zegt hierover: "Alles komt daarbij aan bod op verkeersgebied: links/rechts afslaan, oversteken, rotondes. Je komt door een tunnel, je passeert een spoorwegovergang, zebrapaden en zelfs een voetgangerszone, waar je geacht wordt af te stappen!" Jacqueline: "Alles wordt mogelijk gemaakt door de inzet van zo'n 25 maatschappelijke stagiairs van Schaersvoorde op dinsdag- en GKC op woensdagmorgen." Marcel: "Juist nu Veilig Verkeer Nederland constateert dat het slecht gesteld is met de fietsvaardigheid van basisschoolleerlingen, is een gedegen verkeersexamen, zoals in Winterswijk, een gouden greep. De kandidaten zijn immers al goed voorbereid op school en de meesten hebben de route vooraf (met ouders/vrienden) al gefietst."
Jacqueline vertelt: "Er zijn leerlingen, die nu pas voor het eerst door het tunneltje onder het spoor doorfietsen. Langs het Gerrit Komrij College, waar velen over een half jaar zelf hun weg moeten vinden. Het geeft wel een stuk zelfvertrouwen." Bert geeft aan dat degenen die zakken voor het verkeersexamen en die leerlingen, die niet gestart zijn, de mogelijkheid geboden wordt om de route nogmaals te fietsen, onder begeleiding van de vrijwilligers. "Het gaat er uiteindelijk om, dat ze wegwijs zijn in het verkeer en voldoende zelfvertrouwen hebben, zodat ze veilig aan het verkeer kunnen deelnemen."