Vrijwilligerspunt en WUh: meer dan alleen bemiddelen

WINTERSWIJK - Naast het bemiddelen van vraag en aanbod van vrijwilligers en vrijwilligerswerk worden er bij het WUh ook wekelijks diverse activiteiten georganiseerd. Voor deze activiteiten hoeft men zich niet aan te melden. De activiteiten gaan altijd door.

Op maandagmiddag is er vanaf 14.00 uur een schildersclub. Gezamenlijk wordt er geschilderd. Iedereen neemt zijn eigen spullen mee. Door elkaar aanwijzingen te geven leert men van elkaar. Rehaab Al Khazraji leidt op dinsdagmiddag vanaf 14.00 uur de fotoclub. Hij brengt aspirant-fotografen de fijne kneepjes van het fotograferen bij. De ene keer doe men dat binnen het gebouw, een andere keer trekt men er op uit en worden er in het centrum of buitenaf foto's geschoten. Aan het eind worden de resultaten dan weer besproken.
Donderdagmiddag is het vanaf 13.30 uur fietsmiddag. Ongeacht de weersgesteldheid trekt men er per fiets op uit. Eén van de deelnemers heeft dan een route van ongeveer 1,5 uur uitgestippeld. Na afloop wordt er dan nog gezellig een kopje koffie gedronken.
De handwerkclub is ook op de donderdagmiddag maar dan vanaf 14.00 uur actief. Men verzamelt zich in de hal van het WUh en gezamenlijk wordt er onder het genot van een kopje koffie gehandwerkt. De één haakt, een ander breit. Basis is dat men van elkaar leert en elkaars hobby leert kennen.
De deelnemers van zowel de fiets- als ook de handwerkclub waren van mening dat een spelletjesclub ook heel erg leuk zou kunnen zijn. Zo is er inmiddels dan ook een spelletjesclub van de grond gekomen. Ook hiervoor hoeft men zich niet aan te melden. Donderdagmiddag ook vanaf 14.00 uur worden er diverse gezelligheidsspelletjes gedaan. Om de kosten van de activiteiten te drukken de dekken wordt er per deelnemer twee euro deelnemersgeld per keer gevraagd. Dit is dan inclusief koffie en of de thee.
Voor mensen die door omstandigheden even niet lekker in hun vel zitten en niet de energie hebben om er in z'n eentje op uit te trekken is er de wandelgroep Move. Deze groep vertrekt elke maandagmiddag om 13.30 uur vanaf Zwembad Jaspers aan de Jaspersweg voor een wandeling van ongeveer 1,5 uur. Hiervoor kan men zich aanmelden bij rbussink@winterswijk.nl.
Voor belangstellenden en voor mensen die vrijwilligerswerk zoeken en organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers is er van maandag tot vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur het inloopspreekuur van het Vrijwilligerspunt in het WUh gebouw. Voor meer informatie kan men terecht op de site www.vpwinterswijk.nl, info@vpwinterswijk.nl of telefonisch onder 0543 – 200026.


Wieskamp wint bij De Boer Is Troef

WINTERSWIJK - Bij de klaverjasavond van De Boer Is Troef werd Gerrit Wieskamp winnaar met 5.416 punten. Op plek twee eindigde Rikie Hieltjes met 5.352 punten. Op de derde plek stond Ben Nees met 5.237 punten. De poedelprijs werd binnengesleept door Annie Metselaar met 3.535 punten.

De volgende kaartavond is op donderdag 19 maart vanaf 19.30 uur in de Molenaar aan de Bilderdijkstraat.


Met Vereniging Het Museum op excursie naar Kleef

WINTERSWIJK - De Vereniging Het Museum in Winterswijk houdt op 12 mei een bustocht naar de Duitse stad Kleef. De tocht is geheel gewijd aan Johan Maurits van Nassau. Hij was familie van de Oranjes die Nederland regeerden. Hij was veldheer die onder meer meedeed aan het beleg van Grol, bouwer van het Mauritshuis in Den Haag en gouverneur in Brazilië. Weinig bekend is dat hij jarenlang stadhouder - generaal van Kleef was en veel heeft nagelaten wat aan deze periode herinnert. Op 18 april is er een lezing over Johan Maurits.

Zo zorgde hij voor ingrijpende bouwkundige en landschappelijke veranderingen. Daarvoor haalde hij Jacob van Kampen, de architect van het Amsterdamse stadhuis, nu Paleis op de Dam, naar Kleef en liet hem de Zwanenburcht verbouwen tot een barokslot.

Bij zijn paleis Haus Freudenberg en op andere plaatsen rond de stad Kleef liet Johan Maurits classicistische parken, kanalen,fonteinen en stervormige stelsels van lanen in reeds bestaande bossen aanleggen. Dit geheel staat nu bekend als de Kleefse tuinen. Ze zijn, na een periode van verval, tegen het einde van de twintigste eeuw gerestaureerd.

Johan Maurits was behalve een groot krijgsman ook een kenner van de klassieke oudheid. Van zijn belangstelling hiervoor is zijn grafmonument een goed voorbeeld. Hij had ook belangstelling voor de Romeinse schrijvers. De meeste van zijn bouwwerken zijn verloren gegaan, maar het park aan de voet van de Sterrenberg ligt er nog.

Dit geldt ook voor de beroemde Nassauer Allee, een lindelaan. Al kort na zijn aantreden bestelde Johan Maurits in Nederland 600 linden die kwamen te staan langs een kaarsrechte laan. Dat maakte indruk op de keurvorst uit Berlijn, als deze op bezoek kwam. Het zou het voorbeeld worden voor de Berlijnse 'Unter den Linden'.

Lezing
Naast de bustocht is er op 18 april een lezing over Johan Maurits van Nassau. Deze begint om 20 uur in de Museumfabriek aan de Laan van Hilbelink 6-10 in Winterswijk. De toegang is gratis.

Bustocht
De bustocht is op zaterdag 12 mei en begint om 9 uur bij schouwburg De Storm. De kosten bedragen 40 euro, te voldoen in de bus.

Voor de bustocht is vooraanmelding noodzakelijk. Dit kan bij Ed Grotenhuis (0543-520714) of Wim Scholtz (0543-513044).