Dienke Nijboer (midden vooraan) met geheel rechts Zaphira van Leeuwen en achter haar Freerk Hovinga (met bril) en Erol Cay (met baard), omringd door een deel van de klankbordgroep. Foto: Leander Grooten
Dienke Nijboer (midden vooraan) met geheel rechts Zaphira van Leeuwen en achter haar Freerk Hovinga (met bril) en Erol Cay (met baard), omringd door een deel van de klankbordgroep. Foto: Leander Grooten Foto:

'De samenleving, dat zijn we allemaal!'

WINTERSWIJK – Het project Inburgering Nieuwkomers Winterswijk is inmiddels anderhalf jaar onderweg. De vier werkgroepen die in het leven zijn geroepen door de lokale overheid hebben als doel nieuwkomers te verbinden met de al bestaande lokale samenleving. Hieruit is onder andere een klankbordgroep ontstaan. Deelnemers van deze groep kwamen op het idee om rond het thema 'geloof' twee avonden te verzorgen. De Turkse moslimgemeenschap en het Kerkcafé van de Protestantse Gemeente Winterswijk (PGW) pakten de handschoen meteen op.

Door Leander Grooten

Werkgroepen
"Taal speelt bij alle werkgroepen een rol en kan eigenlijk niet gezien worden als een op zichzelf staand onderwerp. Taal heeft onder andere tot doel om elkaar te begrijpen. Elkaars religie leren kennen draagt ook bij tot waardering van elkaar. Toen was het idee snel geboren", zo schets Dienke Nijboer. Dienke is kartrekker van de werkgroep Taal van de projectgroep Inburgering Nieuwkomers. Andere werkgroepen zijn werk, vrije tijd en buurt.

'Intensief praten mét nieuwkomers, niet óver hen'

"Nieuwkomers zijn ook actief in die werkgroepen. Zo wordt er door nieuwkomers vrijwilligers gedaan in Den Angang, het inloopcentrum van de Protestantse Gemeente Winterswijk." In de klankbordgroep wordt intensief gepraat mét de nieuwkomers, en niet óver hen.

'Ik praat amper met Nederlanders'
In de klankbordgroep zit naast Dienke ook Zaphira van Leeuwen van het Sociaal Team van De Post. Zaphira is betrokken bij activering van nieuwkomers. Van Leeuwen: "In onze groep zit Muna, in Syrië een docente wiskunde, maar hier op dit moment vooral nog nieuwkomer. Het is van meerwaarde voor de samenleving om deze mensen te leren kennen en ze te laten meedraaien." Rehaab woont inmiddels acht jaar in Winterswijk. "Het is moeilijk om contact te maken." Volgens hem heerst er veel onbegrip tussen de culturen, al dat niet vanuit geloofsovertuiging ingegeven. En de taalverschillen spelen daar ook een rol bij. "Veel praat ik niet met Nederlanders, en dat vind ik jammer." Rehaab merkt daarbij op dat het Nederlands dat hij op school heeft geleerd, vaak ook niet overeenkomt met de Achterhoekse tongval die hij hier hoort...

Heilige boeken
Vanuit de gedachte dat culturele verschillen voor een deel voortkomen uit geloof, Bijbel of Koran, werden kerken benaderd. Dienke: "Een zeker risico voelden we er wel bij aan, omdat heilige boeken verschillende worden geïnterpreteerd. En de media doen daar ook wat in. Ons belang is om mensen te verbinden in plaats van te overtuigen van een gelijk."
De organisatie heeft dan ook gekozen om op bezoek te gaan bij elkaar. "Verdieping in elkaars heilige boeken kan, bij voldoende belangstelling, op een ander tijdstip plaatsvinden."

Rondleiding en informatie
Christenen en moslims bezoeken elkaars gebedshuizen op een tweetal achtereenvolgende vrijdagavonden. Op 13 april is het de beurt aan de Jacobskerk van de PGW. Het Kerkcafe van deze gemeenschap voert onder leiding van predikant Freerk Hovinga de belangstellenden rond. Typisch christelijke gewoonten en gebruiken passeren de revue in de eeuwenoude kerk op de Markt.

'Oog hebben voor de ander brengt ons dichter bij elkaar'

Een week later is iedereen welkom bij de Mescidi Aksa moskee van de Islamitische Stichting Nederland. Voorzitter van de Turkse sociale vereniging Sihhat Erol Cay is blij met het initiatief: "Ik ben nog nooit in de Jacobskerk op de Markt geweest. En ook al weet ik dat je er binnen mag lopen, doe ik dat niet zomaar." Hovinga beaamt dit gevoel richting de moskee. De organisatoren hopen dat er veel belangstellenden zullen komen op 13 en 20 april. "Oog hebben voor de ander en luisteren naar elkaars verhalen brengt ons dichter bij elkaar", aldus predikant Hovinga, "en dan kun je oprecht zeggen: De samenleving, dat zijn wij!"
De avonden zijn voor iedereen gratis toegankelijk, ongeacht geloof, achtergrond, leeftijd of nationaliteit. Opgave is niet nodig.


13 april, 19:30 uur Markt 46
20 april, 19:30 uur, Tuberweg 4