Jos Kolsté met de Amerikaanse politieauto waarmee men ritjes door het Woold kan maken, vanaf de Beurs voor Iedereen. Foto: Bart Kraan
Jos Kolsté met de Amerikaanse politieauto waarmee men ritjes door het Woold kan maken, vanaf de Beurs voor Iedereen. Foto: Bart Kraan Foto:

Rit met Amerikaanse politieauto door Woold

WINTERSWIJK – Kinderen en volwassenen die dat willen, kunnen zondag 22 april, de tweede dag van de Beurs voor Iedereen, een rit met een originele Amerikaanse politieauto maken. Want Jos Kolsté van Kolsté Cleaning en Coatings, een van de standhouders tijdens het tweedaagse evenement, heeft Nicky Klunder, eigenaar van een dergelijke wagen, uitgenodigd om naar gebouw Juliana in het Woold te komen en vanaf die plek met mensen te gaan rijden. Een ritje maken kan op zondag 22 april tussen 10.00 en 17.00 uur.

Door Bart Kraan

De komst van Klunder naar de Beurs voor Iedereen, die zaterdag 21 april begint, is het gevolg van de wens van de organisatoren Fred Koskamp en Franz te Loo dat iedere standhouder iets speciaals doet. "Zij verwachten dat iedere standhouder met iets leuks, iets extra's komt", aldus Kolsté. "Wij dachten aan deze auto, die we al een keer een speciale behandeling hebben gegeven."
Belangstellenden kunnen zich zondag 22 april bij de stand van Kolsté Cleaning en Coatings in de expotent achter gebouw Juliana gratis voor een rit opgeven. De ritten zijn tussen de vijftien en twintig minuten, wat betekent dat Klunder drie keer per uur op pad gaat. "We willen niet dat die ritten te lang duren, want we willen zoveel mogelijk mensen de gelegenheid geven mee te gaan", zo geeft Kolsté aan. Elke rit kunnen er vier of vijf kinderen en volwassenen mee. "Het aantal passagiers hangt af van de grootte en leeftijd."

Tijdens de ritten zet Klunder af en toe sirenes en zwaailichten aan. "Hij heeft een volledig functionerende auto, alles functioneert. Als hij alles aanzet, lijkt die auto net een rijdende kerstboom", zo glimlacht Kolsté. "Hij heeft een vergunning voor die sirenes en zwaailichten, anders wordt hij continu aangehouden."

Tijdens de ritten en de pauzes vertelt Klunder iets over Dutch American Police Department (DAPD), een stichting die zich inzet voor kinderen met een chronische ziekte en/of verstandelijke beperking door hen in Amerikaanse politieauto's of andere voertuigen voor ritten mee te nemen. Dit om hun hartenwens te vervullen en hen een aantal prettige uren te bezorgen. "Dat spreekt me enorm aan, aan die stichting mag wel aandacht worden besteed", aldus Kolsté, die van nabij heeft meegemaakt wat het doet met kinderen als ze een rit mogen maken in een bijzonder voertuig. "Ik kom regelmatig op het circuit in Zandvoort waar kennissen van me meedoen aan races. Daar komen ook regelmatig zieke kinderen die dan een rit mogen meerijden in een racewagen. Die vinden dat geweldig."
De wagen van Klunder ziet er zondag 22 april weer als nieuw uit. Het voertuig heeft namelijk vorige week bij Kolsté Cleaning en Coatings een keramische coating gekregen. "Dan is de lak voor een periode van vijf tot zeven jaar weer beschermd", aldus Kolsté die Klunder ook heeft uitgenodigd voor zondag 16 september, de tweede dag van het 25ste Oldtimerfestival aan de Illegoorweg in Meddo. "Dan maakt Klunder ook een aantal ritten, dan worden het uiteraard rondjes Meddo."