Tim Jonker: "Als iets niet volgens regels verloopt aandacht voor vragen, ook als het jezelf betreft"

B en W werkt mee aan aanpassingen bouwperceel Aarninkweg 1

Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op 20 maart hebben Burgemeester en wethouders besloten in principe mede te werken aan de bestemmingsplanwijziging voor het bouwperceel aan de Aarninkweg 1 in 't Woold. Op deze plek is vakantieboerderij de Timpert gevestigd. Bij een controle van de handhavers van de gemeente bleek er een houtopslag gebouwd te worden op een plek, waar dit niet is toegestaan. Daarna bleek ook de vakantieboerderij zonder vergunning in gebruik te zijn. Beheerder van het bedrijf is Tim Jonker, die ook gemeenteraadslid is voor Winterswijks Belang.

Houthok op verkeerde plek gebouwd

De vakantieboerderij bestaat sinds 2002. Alexandra Meerdink, de moeder van Jonker, is de eigenaar. Jonker is niet alleen beheerder, maar woont ook op de Aarninksweg 1. Hij wist niet dat het houthok op een verkeerde plek werd gebouwd. "Daar waren wij niet van op de hoogte", zegt Jonker, "Sterker nog, we dachten juist de oude cultuurhistorische situatie terug te brengen." Bovendien was hij in de veronderstelling dat een houthok vergunningvrij gebouwd mag worden. "Nou is dat ook zo tot bepaalde maten, alleen moet het wel binnen het bouwvlak vallen." Dat was niet zo..Ook wist hij niet dat er geen vergunning was voor de vakantieboerderij. "Wij waren in de veronderstelling dat deze vergunning er was. Ik wist niet dat die niet volledig was." Na de constatering van de fouten is Jonker samen met zijn moeder onmiddellijk in gesprek gegaan met de gemeente hoe een en ander opgelost kon worden. Daarbij werd afgesproken een aanvraag te doen om alles aan de Aarninkweg 1 toekomstbestendig te maken. Die aanvraag is ingediend door Jonker en zijn moeder, maar omdat zijn moeder regelmatig in het buitenland verblijft is hij de contactpersoon.

Betrokkenheid meteen gemeld

Jonker was zich er van bewust, dat er sprake was een precaire situatie aangezien hij ook raadslid is. In die hoedanigheid heeft hij ook al een aantal keren gepleit voor goede handhaving, bijvoorbeeld ten aanzien van een aantal nieuwe landgoederen die niet volgens de afspraken nieuwe natuur hebben aangelegd. Daarom heeft hij zijn betrokkenheid onmiddellijk gemeld aan de burgemeester en de griffier. Daarom is hij ook "open en transparant" over de kwestie. "Als raadslid ben je er voor de samenleving en probeer je daar een steentje aan bij te dragen", zet hij. "Als er iets niet volgens de regels verloopt moet je daar aandacht voor vragen. Ook als blijkt dat er op je eigenadres wat achterstallig onderhoud is omtrent de vergunningen. Dit staat los van elkaar, anders zou ik mijn taak als raadslid niet goed uitoefenen."

Burger en raadslid kunnen niet alles weten

Met de aanpassingen wordt het bouwperceel iets vergroot, zodat er een houtberging gebouwd kan worden en krijgt de woning die als vakantieboerderij wordt gebruikt een vergunning hiervoor. Ook wordt er gevraagd om een extra huisnummer, waardoor er gewoond kan worden in de schoppe. Vooruitlopend op de bestemmingsplanwijziging wil Jonker al graag een vergunning om alvast het houthok te kunnen bouwen. Hoe het allemaal zo heeft kunnen verlopen weet Jonker niet. "Sinds 2002 bestaat de vakantieboerderij", zegt hij. "Ook is hier sindsdien contact geweest met de gemeente. Er wordt toeristenbelasting betaald en we zijn aangesloten bij de VVV. Ook heeft de brandweer destijds een bezoek gebracht en zijn er op hun verzoek verschillende zaken geïnstalleerd, zoals brandblussers, brandhaspel, rookmelders, noodverlichting en blusdekens. Wij gingen er van uit dat de brandweer kwam omdat deze door de gemeente was gestuurd." Hij vindt niet dat hij op de hoogte had moeten zijn de precieze bestemming en regels voor het perceel. "Dat zou het voor de gemeente wel een stuk makkelijker maken, maar om als burger en ook als raadslid al deze regels precies te kennen lijkt me ondoenlijk." Hij is zich er van bewust dat hij als raadslid in de etalage zit. "Ik vind het erg leuk en eervol om raadslid te mogen zijn voor onze prachtige gemeente. Daarnaast ben ik vooral natuurlijk ook een "gewone" burger net als ieder ander. Dat je als raadslid net wat meer een vergrootglas op je gericht hebt snap ik. Daarom heb ik ook bij het vernemen dat er iets niet klopte meteen de griffie en de burgemeester geïnformeerd. Daarnaast hebben we direct het houthok afgebroken en gevraagd naar mogelijkheden voor legalisatie." Jonker vindt het begrijpelijk dat de krant hier aandacht aan besteed.