Informateur Van Dijk overhandigt advies aan Ilse Saris. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Informateur Van Dijk overhandigt advies aan Ilse Saris. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

CDA en Winterswijks Belang gaan
onderhandelen over nieuwe coalitie

Alle partijen uitgenodigd om onderwerpen voor coalitie-programma aan te dragen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - In een extra raadsvergadering werd het advies van informateur Jan Jacob van Dijk niet ter discussie gesteld, Dat betekent dat alle gemeenteraadsfracties accepteren dat de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen het CDA samen met Winterswijks Belang (WB) een coalitie gaat vormen. Ilse Saris, lijsttrekker en beoogd wethouder van het CDA, begreep dat dit resultaat zuur is voor enkele andere partijen. Ze nodigde daarna alle partijen uit om elementen aan te dragen voor het nieuwe coalitieprogramma, zodat dat breder is dan van CDA en WB alleen.

Windenergie
Van Dijk lichtte nogmaals zijn advies kort toe. Aan zijn verhaal van twee dagen eerder voegde hij nog toe dat uit de gesprekken met alle partijen was gebleken dat een nieuwe coalitie uit niet meer dan drie wethouders hoeft te bestaan. Daarna konden alle fracties vragen stellen aan de informateur. Alleen Inge Klein Gunnewiek van de VVD maakte daarvan gebruik. Zij vroeg zich af of de verschillende meningen van CDA en VVD enerzijds en WB anderzijds over de windenergie geen rol hadden gespeeld bij het bepalen van de richting voor een nieuwe coalitie. Van Dijk antwoordde dat dit slechts zijdelings een rol had gespeeld, omdat in de raad de meerderheid al had besloten dat de plaatsing van windmolens tot 2025 geen discussiepunt meer is.

Veel wijsheid
Dat alleen het CDA en WB gaan praten over een nieuwe coalitie werd daarna niet meer ter discussie gesteld. Enkele partijen brachten nog wel hun speerpunten naar voren. De VVD benadrukte wederom dat er voldoende inwoners en bedrijven in Winterswijk nodig zijn om de voorzieningen op niveau te houden. Inge Klein Gunnewiek wenste het CDA en WB daarna 'veel wijsheid en cohesie toe', een verwijzing naar een opmerking van de informateur dat de coalitie van de afgelopen jaren niet meer voldoende cohesie had om nog eens vier jaar door te kunnen gaan. Henk-Jan Tannemaat (WB) zei volledig vertrouwen in het CDA te hebben en wil zijn best doen om een coalitieprogramma samen te stellen, waarin ook de wensen van de oppositie zijn verwerkt. "WB heeft altijd een luisterend oor", zei hij.

Geen dichtgetimmerd akkoord
Tineke Zomer van GroenLinks noemde als belangrijke punten voor een nieuw coalitieprogramma diverse zaken die met duurzaamheid te maken hebben, zoals het verduurzamen van huurwoningen en de natuurinclusieve landbouw. Daarnaast vroeg ze wederom aandacht voor de schuldenproblematiek en de armoedebestrijding. Ze hoopt dat er geen dichtgetimmerd coalitieakkoord komt, maar dat er voldoende ruimte is voor de oppositie. Elvira Schepers zei dat als het nodig is de PvdA nog steeds bereid is om mee te doen aan een nieuwe coalitie. Ze hecht eraan dat investeren in duurzaamheid ook voor mensen met een krappe beurs mogelijk is. Ze wil ook dat er werk voor iedereen komt en dat werk moet lonen. Daarnaast is betaalbaar wonen voor iedereen 'hopelijk ook een speerpunt voor de nieuwe coalitie'.

Loes ten Dolle: 'Hopelijk komen er openbare coalitie-besprekingen'

Loes ten Dolle (D66) vond het eveneens belangrijk dat alle partijen kunnen meepraten over een nieuw coalitieakkoord. Ze hoopt dat de gesprekken hierover in het openbaar worden gevoerd, behalve als het om personen of geldzaken gaat. Op die manier kan iedereen volgen wat de inzet van de onderhandelende partijen is.