Een scène uit The Insult. Foto: PR
Een scène uit The Insult. Foto: PR Foto:

Filmhuis Winterswijk: The Insult

WINTERSWIJK - Filmhuis Winterswijk vertoont op dinsdag 17 april de film The Insult. De voorstellingen beginnen om 18.30 en 21.00 uur in servicetheater Skopein aan de Meddosestraat in Winterswijk. Reserveren is noodzakelijk en kan - bij voorkeur - via www.skopein.nl of eventueel via tel. 0543-521515.

The Insult is de eerste Libanese film met een Oscarnominatie (voor de beste niet-Engelstalige film). Maar dat betekent misschien niet per definitie heel veel. Op het Internationaal Filmfestival Rotterdam 2018 greep de film net naast de publieksprijs. Kijk, dat zegt zeker wat. En wij zagen de film in Nijmegen bij Best of the Fest en ons oordeel is unaniem: een ijzersterke film.
'The Insult' gaat over het trauma van de Libanese burgeroorlog die werd uitgevochten tussen 1975 en 1990. Weliswaar is die oorlog al zo'n 30 jaar geleden beëindigd, maar de pijn zit nog akelig diep.
Garagehouder Tony krijgt het aan de stok met onderaannemer Yasser. De aanleiding is onbenullig: gesteggel over een afvoerbuisje aan het balkon van Tony's woning in het Libanese Beiroet. De beide stijfkoppen volharden in hun eigen gelijk en slagen er niet in om een beetje toe te geven of sorry te zeggen. De christelijke Tony en de Palestijn Yasser laten het conflict finaal uit de hand lopen; ze belanden tegenover elkaar in de rechtbank en hun zaak groeit uit tot een principieel conflict van nationaal belang.
De open zenuw van de Libanese samenleving wordt in het rechtbankproces pijnlijk duidelijk. Alle partijen dragen diepe wonden uit het verleden met zich mee. De inkijkjes in de levens van Tony en Yasser maken de halsstarrigheid van de flamboyante hoofdpersonen begrijpelijk. Zoals zo vaak overstijgen de persoonlijke ervaringen het onderliggende grote conflict. Ook als je weinig weet van de geschiedenis van Libanon word je in het spannende verhaal getrokken, want 'The insult" gaat over universele menselijke waarden als trots, woede, vergeving en pijn. Wie gelijk heeft, doet er uiteindelijk niet toe. Het gaat om willen luisteren en willen begrijpen.
'The Insult' is een prachtige combinatie van persoonlijk drama, rechtbankdrama en een politiek geladen geschil. Sterk spel en inderdaad: een ijzersterke film.
The Insult is internationaal omarmd door het publiek, hij won verschillende publieksprijzen. Voor zijn rol ontving Kamel El Basha op het filmfestival van Venetië de prijs voor Beste Acteur. De film staat verder op de shortlist van de Oscar voor Beste Buitenlandse Film en werd tweede in de verkiezing van de Publieksprijs van het Filmfestival Roterdam met een score van 4,6 op een schaal van 5.