Winnaar FC Eibergen. Foto: Rene van den Mosselaar, Streekgids.nl
Winnaar FC Eibergen. Foto: Rene van den Mosselaar, Streekgids.nl Foto:

FC Trias vierde bij eerste Shirayuri Cup in Groenlo

GROENLO - Op een zonovergoten sportpark Den Elshof vond op zaterdag 31 maart de eerste editie van de Shirayuri Cup op Nederlandse bodem plaats voor spelers onder 13 jaar. Anders dan bij de meeste jeugdtoernooien, wordt de Shirayuri Cup volledig georganiseerd voor en door de spelers. Dit komt erop neer dat spelers naast voetballen ook verantwoordelijk zijn voor het wisselbeleid, het fluiten van wedstrijden, het organiseren van de lunch en het bijwerken van de uitslagen. Een bijzondere ervaring voor spelers en trainers dus, ook vanwege de deelname van een Japanse ploeg: Shirayuri Seagulls.

Het was ook de ploeg uit Japan die samen met de SV Grol-spelers de openingsceremonie verzorgde. Hierin werd de missie van deze toernooivorm nog eens duidelijk uitgelegd in het Engels en Nederlands: de omgang met elkaar verbeteren door middel van voetbal en goed gedrag, kinderen ontwikkelen die uit zichzelf denken en kunnen handelen, genieten en voetballen met vrienden.

Om 09.15 uur werd er afgetrapt voor de eerste poulewedstrijden. Poule A bestond uit Shirayuri Seagulls, FC Trias en Bon Boys, terwijl poule B gevuld werd door SV Grol, Longa '30 en FC Eibergen. Na drie poulewedstrijden was tegen twaalf uur duidelijk dat na de lunchpauze de finale gespeeld zou worden tussen FC Eibergen en Bon Boys. SV Grol en FC Trias zouden gaan vechten om plek 3 en de laatste plekken moesten worden verdeeld tussen Longa '30 en de Shirayuri Seagulls.

De ochtend werd afgesloten met een goed verzorgde lunch voor alle deelnemende teams. Gevolgd door een demonstratie van de jongens uit Japan waarin zij lieten zien hoe Ohyama-koma, een populair tol spel onder de Japanse jeugd, wordt gespeeld. Om 13.00 uur klonk het startsignaal voor de eerste finales, voor de plekken 3 tot en met 6. Zeges van SV Grol en Longa '30 betekenden dat SV Grol derde zou worden, gevolgd door FC Trias (4e), Longa '30 (5e) en Shirayuri Seagulls (6e).

Het echte hoogtepunt van het toernooi begon om 14:00 uur, poulewinnaars Eibergen en Bon Boys trapten af voor de finale die uit moest maken welk team zich mocht bekronen tot eerste winnaar van de Shirayuri Cup in Nederland. Dat de teams aan elkaar gewaagd waren, bleek uit de stand na twee helften: 1-1. In een bloedstollende penaltyreeks, waarbij beide keepers zich van hun beste kant lieten zien, trok FC Eibergen uiteindelijk aan het langste eind. Er werd gefeest met meegereisde ouders, waarna de prijsuitreiking, waarin elk team een bokaal overhandigd kreeg, een mooie afsluiting was van een geslaagde eerste Shirayuri Cup.


WSG dichter bij kampioenschap

WINTERSWIJK - De hoogste WSG-teams hebben in de voorlaatste ronde allebei een stap gezet op weg naar het kampioenschap.

WSG 1 won met 4½-3½ van het Groningse Staunton, één van de concurrenten. De beslissing viel op het eerste bord van Reinhard Funke. In het toreneindspel leken de kansen voor de oppervlakkige toeschouwer regelmatig te keren, maar het was uiteindelijk Funke die aan het langste eind trok en daarmee de score op 4½ bracht. Dat kort daarna Jochem Mullink zijn eerste nederlaag moest slikken tegen Jonas Hilwerda, één van de grootste talenten van Nederland, was voor de verdeling van de matchpunten niet meer van belang. Tom Officier bracht als eerste het scorebord in beweging met een remise. Achteraf was dat mogelijk het beslissende halfje. Khaled Darwisch zag zijn Koningsindische aanval doorslaan naar een punt. Arjan van Lith had een merkwaardige loper op a3, maar wist uiteindelijk zijn stukken toch op de goede plek te krijgen. Han Schuurmans moest een pion inleveren en ook Henrik Lösing kwam niet lekker in zijn spel. Klaudio Kolakovic bouwde een klein voordeeltje goed uit, naar de op dat moment 3½-2½ tussenstand.

Het moet al heel raar lopen wil WSG 2 het kampioenschap van de hoogste regionale klasse niet binnenslepen. Concurrent HSC Stork kwam met drie invallers naar Winterswijk, waardoor de opgave toch iets makkelijker werd voor de thuisclub. Hennie Meijer won heel snel een stuk en daarna de partij. Henri Abbink kreeg een remiseaanbod van zijn tegenstander die beter stond, dus nam hij het aan. Dick van Wamelen won eerst een pion en vlocht daarna een mooi matnet. Bert te Sligte kwam terecht in een toreneindspel met één en later twee pluspionnen. Dick Boogaard bereikte niets, maar zijn tegenstander die later op winst ging spelen ook niet, remise dus. Herby Aalbers werd aan het eerste bord verrast door een combinatie en dat kostte hem de kop. Emma de Vries leek kansen te hebben in een toreneindspel, maar het lukte net niet om het winstplan te vinden. Marcel Krosenbrink had weinig bereikt in de opening, maar een listige combinatie leverde een pion op, waarna hij langzaam maar zeker een gewonnen stelling bereikte.
Het meest opvallende aan de wedstrijd die WSG 3 in Nijverdal speelde, was dat de eerste spelers al om kwart over vier weer in Winterswijk waren, zo snel werd er gespeeld. De wedstrijd begon met een 0-1 voorsprong omdat ENO niet genoeg spelers beschikbaar had. Tegen de nummer twee van de ranglijst wist WSG daar nog vier remises aan toe te voegen. Invaller Erik Maris scoorde een keurig halfje en ook de remise aan bord 1 van Gerard Klein Langenhorst mocht er zijn. Han van de Laar en Henk te Brinke wisten ook de remisehaven te bereiken.