Informateur Van Dijk overhandigt advies aan Ilse Saris. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Informateur Van Dijk overhandigt advies aan Ilse Saris. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Informateur: 'Laat CDA en WB gesprekken starten'

Alleen VVD wil voortzetting huidige coalitie

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Dinsdagavond heeft informateur Jan Jacob van Dijk zijn verslag overhandigd aan Ilse Saris, lijsttrekker van het CDA, die hem had gevraagd de mogelijkheden voor een nieuwe coalitie te verkennen. Afgelopen zaterdag heeft hij met alle partijen gesproken. Zijn conclusie is dat alleen de VVD voor voortzetting was van de huidige coalitie bestaand uit CDA, Winterswijks Belang (WB) en VVD. Door enkele andere partijen werden er ook combinaties van CDA, WB of VVD en een kleine derde partij geopperd (GroenLinks, PvdA). Maar daarvoor bleek bij het merendeel van andere partijen weinig draagvlak te zijn. Daarom is Van Dijk tot de conclusie gekomen dat een tweepartijen-coalitie op dit moment het meest voor de hand ligt. De combinatie CDA-WB is daarbij de meest logische concludeerde van Dijk na de gesprekken. Hij adviseert dat deze twee partijen als eerste beginnen met een gesprek over een nieuwe coalitie. De gemeenteraad zal het advies donderdag 5 april bespreken in een extra raadsvergadering die om 21.00 uur begint.

Van Dijk vertelde dat alle gesprekken plezierig en constructief zijn verlopen. "Er was geen wegduikgedrag. Er werd helder op tafel gelegd hoe iedereen er tegenaan keek. Vrij snel was duidelijk dat met uitzondering van de VVD niemand voor voortzetting van de huidige coalitie voelde." Als argument daarvoor werd gegeven dat er met een coalitie die 16 van de 21 zetels heeft, er te weinig ruimte voor debat in de gemeenteraad is. De oppositie wordt dan te klein. Ook was er geen derde partij nodig voor een meerderheid. Daarnaast werd geconstateerd dat de cohesie in de bestaande coalitie niet erg groot meer was. Dat lag volgens Van Dijk niet aan het college zelf, maar aan de raadsfracties. Ook vond hij het niet verstandig om voor de derde keer met dezelfde coalitie te komen. "Dat zou het gevoel kunnen geven van een gesloten bolwerk."

Twee partijen is voldoende
"Wat dan wel", vroeg de informateur zich af. De VVD wilde als enige door met de huidige coalitie. CDA en WB voelden allebei voor een coalitie bestaande uit deze twee partijen. "GroenLinks en de PvdA deden zichzelf in de aanbieding", zei Van Dijk, "anderen waren daar niet zo'n voorstander van. De PvdA werd door andere partijen zelfs niet eens als mogelijke partner genoemd." GroenLinks viel als mogelijke partner af, omdat na een analyse van de verkiezingsprogramma's bleek, dat het programma van deze partij het meest verschilde met dat van het CDA. "Dat betrof vooral de visie op het buitengebied en de positie van de landbouw. Daarnaast vroegen enkele fracties zich af of het verstandig zou zijn om een nieuwkomer, waarvan de na de collegevorming overblijvende fractie nauwelijks raadservaring heeft, direct collegeverantwoordelijkheid te geven." Bovendien hadden CDA en WB al gezegd twee partijen voldoende te vinden. Lees verder op pagina 5