Zorgen om het boek?

Op zaterdag 14 april wordt voor de tweede keer in ons land de Independent Bookstore Day gehouden. Ik zal het even voor u vertalen: de onafhankelijke boekenwinkeldag. Waarom dat niet meteen gezegd kan worden is mij een raadsel, al weet ik ook wel dat deze dag gebaseerd is op een initiatief in Engelstalige landen. Maar aangezien wij hier nog steeds en hopelijk nog honderden jaren Nederlands praten zou ik meteen voor de vertaling hebben gekozen.
Op die onafhankelijke boekenwinkeldag worden niet alleen de laatste boekhandels in het zonnetje gezet, maar ook de lezers die het huis nog uit komen om een "echt" boek zelf te kopen. Ze lopen de winkel in, neuzen er rond, pakken hier en daar een boek op, bladeren er in, ruiken er aan, leggen het weer weg en pakken uiteindelijk toch dat tweede boek waarvan het meeste genoegen wordt verwacht. Dat is toch anders dan op zo'n website enkele titels te bekijken en er uiteindelijk één aan te klikken, die de volgende dag met een luide knal door de brievenbus valt. Met een grote kans op beschadigingen. Dan koop ik liever het boek zelf in mijn boekhandel. Als ik dat boek thuis per ongeluk laat vallen en beschadig, heb ik het in ieder geval zelf gedaan.

Op de onafhankelijke boekenwinkeldag wordt de lezer die nog wel af en toe in de boekwinkel komt verrast met speciale uitgaven. Daarvan zijn er niet al te veel gedrukt, zodat het voor menigeen extra leuk is om ze te bemachtigen. Daarnaast zijn er optredens van schrijvers. Bij boekhandel Kramer, ja, ook zo'n onafhankelijke boekwinkel die we moeten blijven koesteren, zal Veronie Snijder Jolanda Withuis interviewen over "Raadselvader" het boek dat over haar communistische vader gaat. Withuis is bekend van een biografie over koningin Juliana. Ook kunnen er door Merijn Tol en Nadia Zerouali bereidde mezze, kleine hapjes uit Griekenland, geproefd worden. Het zijn redenen genoeg om op 14 april weer eens naar de echte boekhandel te gaan.
Genoeg reclame. Op de mini-folder waarop ik bovenstaande allemaal zag staan stuitte ik op een interessante schrijffout. Bookstore day was per ongeluk booksore day geworden. Ik dacht meteen aan boekzorgen dag. Maar "sore" betekent meer: zeer, pijnlijk, zwaar, gevoelig, moeilijk, rauw, nijdig, prikkelbaar, bekommerd. Een dag waarop je je bekommerd om het boek voelt. Of misschien wel nijdig bent omdat het niet goed genoeg gaat met het boek.

Er wordt minder gelezen, er wordt minder gekocht, zeker bij de plaatselijke boekhandel, en er is een tendens om het papieren boek de wereld uit te helpen. Gelukkig gaat dat langzamer dan door de fanatici die alleen nog elektronisch willen lezen werd voorspeld. Maar ik ben nog steeds verontrust.
Kan ik over 50 jaar nog wel een echt boek kopen en lezen? Of moet ik als ik dat wil een bestand uitprinten? Ja, ik heb zorgen om het boek en daarom is het goed dat we op de veertiende naar die onafhankelijke boekhandel gaan om onze waardering te tonen. Omdat ze er nog steeds zijn. Omdat ze al die mooie boeken blijven verkopen en om ze aan te moedigen dat nog honderden jaren te doen.