De oude gemeenteraad werd nog een keer op de foto gezet. Foto: communicatie Winterswijk
De oude gemeenteraad werd nog een keer op de foto gezet. Foto: communicatie Winterswijk

Afscheid van elf raadsleden

Vervolg van de voorpagina

WINTERSWIJK - Vorige week werd afscheid genomen van de vertrekkende leden van de gemeenteraad van Winterswijk. Burgemeester Bengevoord sprak de vertrekkende raadsleden toe.

Franklin Vlam nam voor de tweede keer afscheid. Hij zal al eerder van 1990 – 2002 in de raad. "Toen jij werd geïnstalleerd was ik pas vijf jaar", zei Bengevoord. Vlam was wars van politiek gedoe en had een bijzonder gevoel voor humor. "Hij heeft D66 weer op de kaart gezet. Hij heeft de basis gelegd voor een nieuw enthousiast team." Over de afwezige Frank Roerdinkholder werd niet gesproken. Dat is jammer, want hij was geen onopvallend raadslid. Met zijn financiële achtergrond was hij regelmatig woordvoerder bij begrotingen. In het debat kon hij scherp uit de hoek komen en hij schroomde de grote woorden niet, zoals bij de kwestie over de betaling van de gezamenlijke Sociale Dienst, waarbij hij zei dat Winterswijk werd bestolen door de andere gemeenten. Hij viel ook op met het initiatief om extra opvangplekken te regelen voor asielzoekers.


InstApp: een mobiliteitsapp voor de gemeenschap

MEDDO - Wie herkent de volgende situatie niet: u bent op zoek naar iemand die u met de auto naar een familielid in een dorp 14 km verderop kan brengen voor een spontaan Kopje koffie. De bus rijdt eens per 30 minuten, en de bushalte is te ver weg. Fietsen is te ver. U heeft uw dochter gebeld, maar die moet haar kinderen ophalen van school. Wat nu? Het zou toch jammer zijn als dit bezoekje niet door kan gaan.

Speciaal voor dit soort 'spontane mobiliteitsvragen' heeft de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) een app voor de smartphone ontwikkeld met de naam 'InstApp'. Via deze app kan men eenvoudig zien wie er in de omgeving tijd heeft om iemand thuis op te pikken en naar de afspraak te brengen. In de app ziet men ook meteen wie deze persoon is (foto + korte persoonsomschrijving). In een kleine gemeenschap zal het vaak om iemand gaan die men wel - een beetje - kent. InstApp is een app die – anders dan andere mobiliteitsapps – uitgaat van de band die mensen in de gemeenschap met elkaar hebben. De meeste mensen rijden nu eenmaal liever met een bekende mee, dan met iemand die ze totaal niet kennen. De app laat zien wie de 'chauffeur' is, en andersom kan hij of zij ook zien wie er in de auto stapt. De app is eenvoudig in gebruik. Iedere gebruiker moet éénmaal een profiel aanmaken, daarna is het in principe één druk-op-de-knop om een rit te plannen. Op vrijdag 20 april komt de HAN naar Meddo om samen met inwoners InstApp uit te proberen. Hiervoor is men op zoek naar chauffeurs die willen rijden èn mensen die graag een rit willen maken met InstApp. De HAN zal ook zorgen voor een aantal chauffeurs. De start is om 13.00 uur in café restaurant Spiekerman met een uitleg over InstApp en koffie. Wie mee wil doen, heeft hiervoor een smartphone nodig. Daarna gaat men aan de slag. Rond 16.30 uur afsluiting met een drankje. Onder de deelnemers wordt een VVV-cadeaubon verloot.