Dertig jaar Emmakröskes

Vervolg van de voorpagina

HENXEL - Het is dertig jaar geleden dat de Emmakröskes van start ging: de peuteropvang in Henxel. Op zaterdag 7 april is er een feestelijke open dag.

Ook moest er een naam komen. Er werd gekozen voor een naam in de streektaal; peuterheuksken de Emmakröskes. Want kröskes zijn kleine kinderen en de Emmakröskes waren de kleine kinderen op de Emmaschool. In januari 1988 opende de Emmakröskes haar deuren. De leidsters waren vrijwilligers die een kindgerichte opleiding hadden genoten. Het doel was om de kinderen te leren delen, samen spelen en leren om met leeftijdgenootjes om te gaan. Na een half jaar werd besloten om een vergadering te beleggen met de ouders van de peuters om een definitief bestuur te kiezen.
Begin 1991 bleek dat er in het nieuwe schooljaar geen gebruik meer van de gemeenschapsruimte van de school gemaakt kon worden. Gelukkig wist iemand dat er een directiekeet leeg kwam te staan. In februari 1992 werd de keet door vele vrijwilligers omgebouwd tot peuterspeelzaal. Ook het bestuur zat niet stil en besloot dat de Emmakröskes een stichting zou worden.
Nu de peuterspeelzaal een eigen ruimte had, konden de dagen uitgebreid worden. Er kwamen steeds meer kinderen spelen, voornamelijk kinderen uit de buurtschappen die later naar de Emmaschool of naar 't Waliën gingen.
Nadat het gebouwtje van de Emmakröskes op was konden de peuters gelukkig weer naar de mooie en ruime speelruimte in de Emmaschool. In augustus 2011 werd deze locatie door de wethouder Te Gronde geopend. De mooie binnenruimte, samen met de uitdagende buitenspeelplaats met veel groen en een waar dierenpaleis, maakt het speelplezier voor peuters compleet.

Op zaterdag 7 april is iedereen welkom om een kijkje te nemen tijdens het Open huis van 10.00 tot 12.00 uur bij de Emmakröskes. Naast volop speelmogelijkheden wordt er ook muziek met de kinderen gemaakt.

Peuteropvang De Emmakröskes is gevestigd aan de Vredenseweg 170 A en ook bereikbaar via tel. 06-13378407, emmakroskes@swwbv.nl, www.swwkinderopvang.nl.