De oude gemeenteraad werd nog een keer op de foto gezet. Foto: communicatie Winterswijk
De oude gemeenteraad werd nog een keer op de foto gezet. Foto: communicatie Winterswijk Foto:

Afscheid van elf gemeenteraadsleden

WINTERSWIJK – Tijdens de gemeenteraadsvergadering van woensdagavond werd afscheid genomen van elf gemeenteraadsleden, die niet zijn teruggekeerd in de nieuwe raad. Burgemeester Joris Bengevoord wijdde aan elk afscheid nemend lid enkele zinnen, maar gaf eerst een kort beeld van de afgelopen raadsperiode. Dat was er een met pieken en dalen, waarbij het grootste dieptepunt het overlijden van Theo Hartjes was. Hij noemde de raad 'rustig', totdat de discussie over de windmolens begon.

Door Bernhard Harfsterkamp

Jan Kortschot van de PvdA was al de vervanger van Hartjes tijdens diens ziekte en volgde hem na diens overlijden ook weer op. Bengevoord noemde hem het 'rode geweten van Meddo' en het voorbeeld van iemand die diep geworteld is in de eigen gemeenschap. Hij roemde ook de onnavolgbare zinsbouw van Kortschot in zijn tweede termijnen. Gosse Visser was bijna vier jaar raadslid voor de VVD en werd snel fractievoorzitter. Hij heeft zich vooral vastgebeten in het windmolenverhaal. De burgemeester noemde hem een teamplayer, die veel ruimte gaf aan fractieleden. Carla te Voortwis van het CDA komt uit een politieke famile, want haar vader en moeder zaten ook al in de raad. Bengevoord zei dat haar hart bij de zorg lag en dat ze meer op de achtergrond actief was. Ze was echter ook voorzitter van de werkgroep Burgercheques.

Haat-liefde-verhouding
Yvonne Domhof van de SP was een raadslid van weinig woorden, maar het was meteen helder wat ze bedoelde. Ze was erg actief in de werkgroep Duistland. Haar hart lag bij de jeugdzorg. Simone Kamminga van de SP heeft door gezondheidsredenen niet heel actief kunnen zijn, maar ze was gedreven. Onrecht maakte haar strijdbaar. Ingrid Mes van Winterswijks Belang was volgens Bengevoord het sociale gezicht van WB. Ze was vooral veel buiten de raad actief. "Een echte volksvertegenwoordiger en een mensenmens." André van Nijkerken van WB had een haat-liefde verhouding met de politiek. Hij richtte de partij op en was vier jaar wethouder. In 2014 was hij lijsttrekker en bood hij het coalitieprogramma aan, maar in de afgelopen raadsperiode speelde hij vooral een rol op de achtergrond.

Over vier jaar terug
Tom de Graaff van het CDA heeft sinds 2010 in de raad gezeten, de eerste periode samen met zijn vader. "De politiek heeft hij met de paplepel ingegoten gekregen." Vanaf 2014 was hij even fractievoorzitter. Volgens de burgemeester waren zijn sterke punten de inhoud en het sociaal domein. Jeroen Rensen van de SP zat sinds 2011 in de raad en was vanaf 2014 fractievoorzitter. "Hij is sociaal bewogen en heeft binnen en buiten de raad geknokt voor de SP." Tot op het laatst vroeg hij aandacht voor de cultuurstrippenkaart. "Het SP-besluit om niet deel te nemen aan de verkiezingen was pijnlijk. Maar hij heeft aangekondigd over vier jaar terug te keren. Het afscheid is dus niet geheel definitief." Lees verder op pagina 3