Kyra met Olivier. Foto: eigen foto
Kyra met Olivier. Foto: eigen foto Foto:

Winterswijkse wil beeld tienermoeder positiever maken

WINTERSWIJK - Kyra Ribbink is een negentienjarige havo-scholiere. Vorig jaar raakte ze onverwacht zwanger. Ruim vier maanden geleden beviel ze van haar zoon Olivier. Tijdens en na haar zwangerschap deelde ze alle gebeurtenissen in haar leven openhartig via blogs en vlogs op sociale media. En die worden goed gelezen cq bekeken.

Door Sander Damen

"Als je op school zit en je maakt bekend dat je zwanger bent, dan weet binnen de kortste keren iedereen het", vertelt Kyra. "Ik voelde me nagekeken en ik wist dat er over me gesproken werd. De reacties waren niet perse negatief, maar ik stond ineens wel in het middelpunt. Ik had last van hormonen, was vaak ziek en voelde me heel erg onzeker."

Welkom
De eerste vier maanden van haar zwangerschap waren dan ook zwaar en hectisch voor Kyra. Haar leven stond op zijn kop. Daar kwam bij dat haar vriend en zij even uit elkaar gingen. Ze zat in havo4 en wilde dat schooljaar nog afmaken én ze moest een toekomst bepalen voor haar en haar kind. "De zwangerschap was niet gepland, maar Olivier was wel welkom", zegt ze. "Gelukkig heb ik heel begripvolle en behulpzame ouders. Ik woon met Olivier bij hen in huis en ondanks dat ze ook de zorg hebben over mijn broertje dat Down heeft, helpen ze me waar ze kunnen. Wat dat betreft is Olivier in een warm bad gekomen. Wat ook fijn is, is dat mijn vriend en ik inmiddels weer bij elkaar zijn. "

Vier handen op een buik
Na die vier maanden voelde Kyra de behoefte over haar ervaringen te schrijven. "Ik vond schrijven altijd al leuk en nu had ik daadwerkelijk iets om over te schrijven", zegt ze. "Ik durfde dat ook omdat ik alle mogelijke reacties eigenlijk al gehad had. Ik vond het leuk om dingen te delen en ik had heel sterk de behoefte om te laten weten dat tienermoeder worden geen rampscenario hoeft te zijn. Als je programma's als 'Vier handen op een buik' kijkt, krijg je geen positief beeld van tienermoeders. Ik wil met mijn blogs en vlogs graag een positiever beeld laten zien."

Herkenning
Kyra deelde haar verhaal in eerste instantie in blogvorm op Facebook en Instagram. "Maar mensen van mijn leeftijd kijken liever video's dus op een gegeven moment ben ik ook video's gaan maken," vertelt ze. Die video's worden per video gemiddeld door ruim tweeduizend mensen bekeken. Met de blogs op Facebook en Instagram bereikt ze veel mensen, ook veel andere tienermoeders. "Die vinden vooral herkenning in mijn verhalen", vertelt Kyra die ook veel reacties en vragen krijgt op haar mails waarin ze heel open is over de besluiten die ze neemt, haar relatie met haar ouders en vriend, de zwangerschap en de opvoeding van Olivier. "Ik vind het leuk om te doen", zegt ze. "Het gaat me ook niet om er geld mee te verdienen of zo. Ik heb genoeg andere dingen die ik ook leuk vind om te doen en natuurlijk de zorg voor Olivier. Ik vlog niet om het vloggen."

Toekomst
Kyra bereikt met haar verhalen veel verschillende mensen. "Meisjes van mijn leeftijd willen niet zwanger worden, maar ze vinden het wel interessant om te lezen wat mijn ervaringen zijn. Andere tienermoeders geven aan veel te herkennen in mijn verhalen omdat ze zo persoonlijk zijn. Ik krijg ook best veel reacties van mensen die mijn blogs lezen of vlogs bekijken. Sommige mensen vroegen me ook 'En de vader dan? Hoe zit het daar mee?'. Dat begreep ik niet zo goed, dat zijn wel heel erg persoonlijke vragen."

Toekomst
Inmiddels bouwt Kyra samen met de vader van Olivier aan een gezamenlijke toekomst. Ze wil voorlopig bij haar ouders blijven wonen en volgend schooljaar haar havo in deeltijd afronden zodat ze later een opleiding Engels kan volgen. "Ik ben nu heel erg gelukkig", zegt ze. "Dat wil ik ook via sociale media laten zien. Dat het tienermoederschap geen sprookje is maar zeker ook geen rampscenario. Het is wel anders dan anders en geen ideale situatie maar het komt vast goed. Olivier en ik mogen van geluk spreken dat de ooievaar dit huis uitkoos. Ik ben héél blij met de mensen om me heen."

Kyra en Olivier. Foto: eigen foto
Een al wat grotere Olivier met zijn moeder. Foto: eigen foto