Vrijwilligers zijn druk om verzamelde spullen te sorteren en klaar te zetten. Foto: PR
Vrijwilligers zijn druk om verzamelde spullen te sorteren en klaar te zetten. Foto: PR Foto:

Grote rommelmarkt van Eendracht

WINTERSWIJK - Op zaterdag 14 april organiseert Muziekvereniging Eendracht haar jaarlijkse grote rommelmarkt. Ook deze keer in de fabriekshallen aan de Morsestraat 31 in Winterswijk. De deuren gaan open om 9.00 uur.

Al meer dan 40 jaar organiseert Eendracht dit evenement. Het is uitgegroeid tot één van de grootste rommelmarkten van de Achterhoek. Elk jaar slaan veel vaste bezoekers uit de verre omtrek hier hun slag. Het aanbod is groot en erg gevarieerd. Van boeken, vinylplaten, oude koffers en vintage spullen tot huisraad, meubels en speelgoed. Elk jaar opnieuw zitten er prachtige vondsten tussen de goed gesorteerde spullen.

Koopjes en kwaliteit
Een jaar lang zijn de leden van de muziekvereniging en een aantal supporters druk in de weer geweest om allerlei spullen te verzamelen. Mukie Bulsink, lid van de supportersvereniging van Eendracht, legt uit: “In het begin is het altijd maar de vraag of we wel genoeg verzamelen. Maar naarmate de tijd vordert, vragen we ons altijd af: kunnen we alle spullen nog wel kwijt? We kijken daarbij goed naar de kwaliteit en staat van de spullen. We willen een zo goed mogelijk aanbod voor onze bezoekers presenteren. Zodat veel mensen tevreden en met mooie koopjes naar huis gaan.”

Scoor bijzondere vondsten
In de afgelopen weken is de hele voorraad verhuisd, vanuit de opslag naar de markthallen aan de Morsestraat. De rommelmarkt heeft ongeveer 120 kramen. Hier liggen alle kleine producten netjes gesorteerd. Daarnaast is er een ruim assortiment aan tafels, stoelen, kasten, boeken en spullen voor in de tuin. Bulsink: “Er zitten mooie dingen bij zoals bijzondere stoeltjes, gaaf oud speelgoed, complete serviezen en veel andere vintage spulletjes. Ook voor de boeken- en platenliefhebbers is er voldoende keus. En alles voor een habbekrats, want alles wat ’s middags om 14.00 uur overblijft, moet we weggooien. En dat is toch zonde.”

De rommelmarkt van muziekvereniging Eendracht Winterswijk begint om 9.00 uur, aan de Morsestraat 31 in Winterswijk. Om 14.00 uur sluit de rommelmarkt.


Thema-avond over communicatie in de natuur

WINTERSWIJK - IVN en KNNV houden op woensdag 11 april de thema-avond: Communicatie in de natuur. Dat gebeurt in de Zonnebrinkkerk aan Zonnebrink 61 in Winterswijk. De themabijeenkomst duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Deelnamekosten zijn 5 euro voor niet-leden, 3 euro voor IVN- of KNNV-leden. De spreker is Atze Oskamp.

Atze Oskamp was jarenlang werkzaam in het onderwijs, eerst als leraar biologie, daarna als conrector en rector. Nu hij gepensioneerd is, doet hij veel biologisch vrijwilligerswerk. Ook geeft hij vaak lezingen over verschillende onderwerpen uit de biologie. Het thema: communicatie in de natuur, gaat natuurlijk niet over de pratende mens in bos en veld, maar ook niet alleen over communicatie tussen dieren.
Dat dieren met elkaar communiceren was wel bekend. De laatste decennia heeft de wetenschap veel nieuws ontdekt over de communicatie in de natuur. In feite communiceren heel veel levende wezens met elkaar. Er worden signalen uitgewisseld tussen dieren en planten, tussen planten onderling, tussen planten en schimmels, enzovoort.
Weliswaar kennen al die levende wezens geen mensentaal, maar communiceren kan ook anders. Daar gaat deze lezing over, in mensentaal.

Meer informatie over deze thema-avond is verkrijgbaar via Ton Reerink, reerink.fam@gmail.com.