Wethouder Ted Kok geeft aan de regionale tv een toelichting over woonwensen in de Achterhoek. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Wethouder Ted Kok geeft aan de regionale tv een toelichting over woonwensen in de Achterhoek. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Bewoners Achterhoek tevreden over wonen en leefbaarheid

Energie steken in bestaande woningen

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Wethouder Ted Kok presenteerde als woordvoerder voor de Regio Achterhoekop donderdag 29 maart de resultaten van het Achterhoeks woonwensen- en leefbaarheidsonderzoek. In het AWLO, zoals Kok het noemt, zijn de resultaten weergegeven van het onderzoek over woonwensen en leefbaarheid van de bewoners in de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. "De mensen zijn erg tevreden", vertelde Kok. "Ze geven de Achterhoek een 8-. Dat is fors hoger dan in andere gebieden in Nederland." Uit het onderzoek blijkt dat het bouwen van nieuwe woningen niet de hoogste prioriteit heeft. Het zijn de 95% van de woningen die al bestaan die de grootste aandacht vragen.

'Goed toeven in de Achterhoek'
Voor het onderzoek zijn 50.000 enquêteformulieren rondgestuurd. Er kwamen er 11.500 terug. Dat is voldoende om representatieve conclusies te trekken. Omdat de mensen die reageerden goed verspreid zijn over de Achterhoek kunnen er zelfs gedetailleerd uitspraken gedaan worden over steden, dorpen en zelfs wijken. De mensen gaven de Achterhoek een 7,8. Bij het vorige onderzoek was het nog 7.9. De kleine achteruitgang wordt veroorzaakt doordat het gevoel van onveiligheid is toegenomen. De voorzieningen worden hoog gewaardeerd en er is ook tevredenheid over de woningmarkt. Die waardering is er in de hele regio. Er zijn volgens Kok nergens uitschieters naar beneden of naar boven. "Het is overal goed toeven in de Achterhoek." Bij verhuizingen blijft 60% in de eigen gemeente wonen. Als er een andere woongemeente wordt gekozen blijft 75% in de Achterhoek wonen. Doetinchem heeft de grootste aantrekkingskracht, omdat daar de meeste voorzieningen en het meeste werk is.

Bevolkingsdaling komt zeker
"Het rapport gaat niet over goed of slecht", zei wethouder Kok, "maar over wat we kunnen doen om goed aan te sluiten bij de woonwensen." Met de verkoop van woningen gaat het dankzij het aantrekken van de economie weer goed. De gemiddelde waarde van de huizen stijgt ook weer. Probleem blijft wel dat er voor de instappers nog niet voldoende betaalbare woningen ter beschikking zijn. Dat wordt in de komende jaren, wanneer het aantal huishoudens zal dalen, gemakkelijker, al zullen er dan wel aanpassingen aan de bestaande huizen gedaan moeten worden. De bevolkingsdaling is nog even uitgesteld. Door de komst van erkende asielzoekers, de statushouders, is die daling even gestopt. "Er zijn wel verschillen per gemeente", zei Kok, "In Bronckhorst begint de daling eerder, in Doetinchem later." In het rapport zijn per gemeente jaartallen genoemd wanneer die daling begint. Kok vindt die niet al te spannend. "Het gaat om de trend. Of die daling nu iets eerder of later begint is niet zo belangrijk." De gemeente Oost Gelre ziet dat echter anders. Die herkent zich niet in het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt. "Dat is jammer", zegt Kok, "maar ik moet het hier melden."

Discussie over aantallen niet interessant
Kok vindt een discussie over contingenten en de aantallen nieuw te bouwen woningen niet zo interessant. Die worden in alle gemeenten wel gebouwd. De grootste zorg heeft hij over de bestaande woningen. Die voldoen vaak niet aan de wensen van de doelgroep onder 30 jaar. "Die komen vaak in een rijtjeswoning terecht, terwijl de wens vaak anders is." Volgens Kok moeten er meer woningen komen, die geschikt zijn voor de toekomst. Daarvoor zullen ook ouderen in beweging moeten komen. "Onze zorg is dat er teveel woningen zullen zijn, die niet voldoen aan de wensen van de instappers." Het woonwensen- en leefbaarheidsonderzoek beschouwt Kok ook als een overdrachtsdocument voor de nieuwe gemeenteraden en colleges van B en W. "Zij zullen hun plaatselijke visie moeten aanpassen." De discussie moet dan nog meer gaan over de bestaande woningen. De nieuwe worden wel gebouwd. "Het beeld dat er niet gebouwd wordt, klopt niet. Van de woningen die je de komende 25 jaar nodig hebt, staaner al 95%. Steek daar je energie in." Bij nieuwbouw in de komende jaren gaat het om 2000 woningen, bij de bestaande om 100.000. Woningbezitters moeten daarom gestimuleerd worden om hun woning aan te passen en te verduurzamen. Dit gaat om miljarden aan investeringsgeld. Met bestaande woningen kan meer verdiend worden dan met nieuwbouw. Volgens Kok zullen er echter ook woningen uit de markt genomen moeten worden en worden gesloopt om verloedering in de toekomst te voorkomen. Ook zullen er altijd woningen nieuw gebouwd worden om de woningvoorraad kwalitatief op peil te houden. De verwachting is overigens dat het aantal inwoners niet zal dalen onder de grens van 1985. "En toen was het ook goed wonen in de Achterhoek."