Gerard Koolschijn. Foto: PR
Gerard Koolschijn. Foto: PR Foto:

Plato en de democratie

BREDEVOORT - Wereldproblemen zijn niet op democratische wijze op te lossen, stelde Plato. Zaterdag 14 april houdt schrijver en vertaler Gerard Koolschijn een lezing over Plato's visie op de democratie in het maandelijkse Kenniscafé van de Koppelkerk in Bredevoort.

Donald Trump is precies het menstype dat Plato als grootste bedreiging voor de wereld zag. Sinds deze botte zakenman is verkozen om het machtigste land op de aardbol te leiden, dreigen kortzichtigheid en onwetendheid, brutaliteit en bluf opnieuw het lot van de op hol geslagen mensheid te bepalen.

Tegenstander van de democratie
Hoe lossen we wereldproblemen op – zoals klimaatverandering en korte termijn politiek in dienst van grote bedrijven – als die problemen landen overstijgen? Vernietiging van de planeet lijkt dichterbij dan ooit. Hoog tijd nog eens een blik te werpen op de oudste utopie door een mens in wanhoop geschreven. Plato zag het gevaar van ongeremde menselijke begeerte. Democratie kon die niet beteugelen, dacht hij. Hij zocht een oplossing in een met vuur verkondigde psychologische en politieke theorie, waarin afkeer van de consumptiemaatschappij en het verschil tussen welvaart en welzijn centraal stonden.

Plato's oplossing
In Plato's oplossing voor de planeet stelde schrijver en vertaler Gerard Koolschijn (1945) een krachtige selectie samen uit Plato's psychologische en politieke werk. Wat kunnen we van Plato's visie leren? Zijn de ideeën ook praktisch toepasbaar en zijn doemscenario's niet van alle tijden? Als de democratie menselijke driften niet kan beteugelen, wat dan wel? Kortom: wat is Plato's oplossing voor de planeet? Al deze vragen passeren de revue in de lezing van Gerard Koolschijn in de Koppelkerk. In de pauze en na afloop is er de mogelijkheid een boek te kopen en te laten signeren.

De lezing op zaterdag 14 april is in de Koppelkerk in Bredevoort en begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur en de entree kost 7.50 euro per persoon. Reserveren kan via koppelkerk.nl of via tel. 0543-216005.