Informateur Van Dijk onderzoekt mogelijke coalitievorming

WINTERSWIJK – Verkiezingswinnaar Ilse Saris (CDA) heeft Jan Jacob van Dijk gevraagd om informateur te worden. Zijn opdracht is te onderzoeken welke partijen in Winterswijk een coalitie kunnen vormen. Volgens een mededeling op de CDA-website zal Van Dijk deze week nog gesprekken voeren om te 'onderzoeken welke partijen de grootste kans hebben om succesvol tot een coalitie te komen'. Momenteel is Van Dijk nog gedeputeerde van de Provincie Gelderland voor het CDA. Onlangs kondigde hij aan per 1 juni te stoppen. Hij wordt dan voorzitter van het College van Bestuur van de Christelijke Onderwijs Groep.

Door Bernhard Harfsterkamp

Het is de eerste keer dat er in Winterswijk een 'buitenstaander' wordt ingeschakeld om te onderzoeken welke coalitie gevormd kan worden. In de politieke geschiedenis van Winterswijk was tot nu toe de gewoonte dat de grootste partij na de verkiezingen het initiatief nam. De lijsttrekker voerde dan vergezeld door een of twee andere raadsleden van die partij gesprekken met alle andere partijen, die onderdeel waren geworden van de nieuwe gemeenteraad. Meestal werden die gesprekken achter gesloten deuren gevoerd. Alleen in 2006 werden die gesprekken in eerste instantie in het openbaar gevoerd. In 2010 was er eerst een openbaar gesprek, waarin alle partijen de uitslag konden duiden, waarna in beslotenheid werd onderhandeld. In 2014 werden coalitie en coalitieprogramma in beslotenheid samengesteld.

Onderlinge problemen
'objectief' vaststellen

Het inschakelen van een informateur doet vermoeden dat in CDA-kringen wordt ingeschat dat het vormen van een nieuwe coalitie lastig kan zijn. Enkele CDA'ers zeggen ook dat het 'zorgvuldig moet gebeuren' en dat er vele mogelijkheden zijn om een nieuwe coalitie te vormen. In theorie zijn er allerlei combinaties denkbaar, zelfs enkele zonder winnaar CDA. De kans daarop is echter gering. Waarschijnlijker is dat het CDA niet meteen zelf een uitspraak wil doen over het voortzetten van de huidige coalitie of het vormen van een nieuwe coalitie met deels andere partners.

Bij moeilijke kwesties in de gemeentepolitiek worden wel vaker buitenstaanders in geschakeld om een besluit gemakkelijker te maken. In dit geval is het geen adviesbureau of een interim-manager, maar een informateur, die niet afkomstig is uit Winterswijk, die zo'n taak mag uitvoeren. Zo'n buitenstaander zal gemakkelijker kunnen benoemen in hoeverre de onderlinge irritaties die er in de coalitie zijn een toekomstige samenwerking in de weg staan. Van Dijk zal de onderlinge problemen 'objectief' vaststellen. Maar misschien kan hij ze ook wel minder belangrijk maken dan ze voor sommige volgers lijken. Van Dijk is in de periode dat hij gedeputeerde is geweest regelmatig in Winterswijk geweest. Hij heeft vaak contact gehad met diverse wethouders. Zeker als het om het waardevolle buitengebied gaat is hij goed op de hoogte, maar via de CDA-contacten weet hij ongetwijfeld ook voldoende van de gevoeligheden in Winterswijk.