Een selectie uit werk van Karel Stroes. Foto: PR
Een selectie uit werk van Karel Stroes. Foto: PR Foto:

Expositie Karel Stroes bij Ankomm'n

CORLE - Karel Stroes was een Winterswijkse kunstenaar en textielontwerper. Van 2 tot en met 30 april is een expositie van zijn werk te zien bij galerij Ankomm'n.

Dochter Karen weet dat haar vader van het Winterswijkse landschap en de boerderijen hield. "Wat is dan passender dan een expositie van zijn werk in de simpele 'koeienstal'galerie van Ankomm'n in boerderij Het Mentink. Ook heel passend bij de bescheiden aard van hem, een postuum eerbetoon."

Karel Stroess werd geboren in 1925, zijn ouders hadden een manufacturenzaak op het Weurden. Zijn tekentalent werd al op jonge leeftijd ontdekt. De oorlogstijd van 1940 tot 1945, die andere ontplooiingsmogelijkheden bemoeilijkte, deed hem besluiten een aanbod van De Batavier te accepteren. Daar kreeg hij een interne opleiding, waarbij hij alle aspecten van het textielvak leerde kennen om uiteindelijk als allround-textielman op de ontwerpafdeling van start te gaan. Lange tijd bij de Batavier, en na het faillissement in 1980 bij Gaudium. Stalenboeken uit de Batavier-periode zijn bewaard gebleven en zijn in het bezit van het Winterswijks Museum.
Zo creatief als Karel Stroes was in het bedenken van eenvoudige tot de meest ingewikkelde weefpatronen voor zowel (kleding)stoffen als gordijnstoffen, zo creatief was hij ook in de toepassing van diverse technieken in zijn tekeningen en schilderijen die hij in zijn vrije tijd maakte. Door zijn fotografische geheugen kon hij indrukken die hij onderweg opdeed, thuis in een tekening of schilderij omzetten. Zijn lidmaatschap van destijds de Achterhoekse Kunstkring droeg ook bij tot verdere ontplooiing van zijn teken- en schildertalent. In de weekenden en tijdens vakanties trok Karel eropuit, om te tekenen of te schilderen. Zo vertelt Karen dat, als zij op vakantie aan zee waren, haar vader vaak op pad ging en het moois dat hij onderweg zag opsloeg in zijn geheugen en die avond in het vakantiehuis tevoorschijn tekende of schilderde.
Tot vlak voor zijn overlijden in 2011 gebruikte Karel Stroes zijn talenten. Talloze tekeningen, schetsen, schilderijen vormen nu zijn nalatenschap. Een deel is 'live' te zien op de expositie bij Ankomm'n, maar er is ook een digitale presentatie van veel ander werk op een beeldscherm. Veel werk van Karel Stroes is ook te koop.

Karen Stroes zal zelf aanwezig zijn op maandag 2 april en de zondagen 8, 15, 22 en 29 april. Alle dagen van 15.00 tot 17.00 uur.
Gastgalerij Ankomm'n is te vinden aan de Mentinkweg 5 in Winterswijks-Corle. Openingstijden: donderdag tot en met maandag van 9.30 tot 17.00 uur.