Nicole Rouwmaat, Jeffrey Sletering, Ester Esselink, Henri Lammers en Harry te Brinke (van links naar rechts). Foto: Bart Kraan
Nicole Rouwmaat, Jeffrey Sletering, Ester Esselink, Henri Lammers en Harry te Brinke (van links naar rechts). Foto: Bart Kraan Foto:

Eerste editie van AFO krijgt vervolg: Van WMC tot Zwarte Cross

Naast muziek andere disciplines op concert zaterdag 9 juni

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Het eerste project met het Achterhoeks Fanfare Orkest, uit 2016, waarmee de Winterswijkse muziekvereniging Eendracht toen het tachtigjarig bestaan vierde, krijgt een vervolg. Onder de naam AFO 2.0, van WMC tot Zwarte Cross speelt een uit leden van diverse muziekverenigingen samengesteld orkest op zaterdag 9 juni in theater De Storm onder leiding van dirigent Gerd Wensink muziek die op het Wereld Muziek Concours zou kunnen worden gespeeld en stukken die geschikt zouden zijn voor de Zwarte Cross. Voor zaterdag 2 juni staat ook een concert gepland, het is echter nog niet bekend of dat doorgaat en waar dat dan plaatsvindt.

Eendracht heeft een tweede editie opgezet op aandrang van een aantal van de 48 muzikanten die twee jaar geleden hebben meegewerkt aan de eerste optredens van AFO. Dat orkest bracht onder naam Magisch Mondriaan tijdens concerten in de Hanzehal in Zutphen en de DRU in Ulft muziek die was gebaseerd op werken van de in Winterswijks opgegroeide schilder Piet Mondriaan. ''Na de eerste keer hebben we geëvalueerd'', aldus Henri Lammers van muziekvereniging Eendracht. ''Diverse muzikanten hebben toen aangegeven geïnteresseerd te zijn in een vervolg. Ze vonden niet alle muziek even mooi, maar ze waardeerden de opzet enorm.''
Evenals bij de vorige editie is AFO samengesteld uit leden van diverse muziekverenigingen uit de wijde omtrek van Winterswijk. Dit orkest bestaat uit 59 muzikanten, van wie een aantal op een hoger niveau speelt dan anderen. Maar dat is volgens Ester Esselink van Eendracht geen enkel probleem. "De deelnemers hebben voor de eerste repetitie (die afgelopen zaterdag plaatsvond, BK) van tevoren de muziek gekregen en kunnen deze dus prima spelen. En we zetten muzikanten uit lagere divisies naast mensen die wel gewend zijn op een hoger niveau te spelen."
En evenals bij de vorige editie speelt het AFO een van tevoren gekozen werk, in dit geval New Life van de componist Maurice Hamer, en drie stukken die speciaal voor de concerten van 2 en 9 juni worden gecomponeerd door muziekstudenten en iemand die zijn conservatoriumopleiding net heeft afgerond in de persoon van Groenloër Tjeerd Nijhof. "Tjeerd is net op het conservatorium in Utrecht afgestudeerd op filmmuziek", vertelt Lammers. "Hij componeert ook wel muziek voor dweilorkest Toontje Lager voor de Dweilorkestendag in Groenlo, maar voor AFO heeft hij een stuk gecomponeerd dat is geïnspireerd op filmmuziek."
De Duitser Nico Dielz heeft zich laten inspireren door geluiden die tijdens een motorcross te horen zijn, terwijl Bas en Devin ("Hun achternamen weten we niet", aldus Lammers) met de Fanfare for the Superman komen. Voor alle drie componisten is het de eerste keer dat ze iets voor een fanfare-orkest schrijven. "Want we willen vernieuwing'', vertelt Lammers. "En we willen jonge mensen een kans geven'', aldus Esselink.
Er zijn echter ook grote verschillen met de eerste editie. Aan de concerten van AFO 2.0 wordt medewerking verleend door het Beltrumse jongerenkoor Fifteen, dat een medley van songs van Tina Turner en nummers van de Nederlandse band Within Temptation zingt. En in tegenstelling tot de concerten van 2016 vinden de optredens voor AFO 2.0, van WMC tot Zwarte Cross plaats in Winterswijk. "We wilden per se in Winterswijk optreden, omdat Eendracht een Winterswijkse muziekvereniging is en we het leuk vinden om hier te spelen'', aldus Lammers. En omdat de concerten in Winterswijk worden gehouden, komen er, althans op zaterdag 9 juni, naast fanfaremuziek andere kunstdisciplines aan bod. Dit naar aanleiding van opmerkingen van wethouder Ilse Saris. "Toen we met ons initiatief bij de gemeente kwamen, gaf Saris aan het leuk te vinden om te laten zien dat er in Winterswijk op het gebied van cultuur en kunst meer te doen is. We hebben toen met Rob Ansink (beleidsmedewerker kunst en cultuur bij de gemeente, BK) gesproken, hij heeft andere partijen benaderd.''
Zo treedt in de foyer van De Storm tijdens de ontvangst van de bezoekers (om 19.00 uur) een band, bestaande uit muzikanten die elkaar via speeddates hebben leren kennen. Zij schrijven die dag een song, studeren die in een ruimte van scholengemeenschap Schaersvoorde in en spelen die dan 's avonds voor aanvang van het concert. Dit optreden is min of meer een vervolg van het Together on Stage-Fest van 27 mei 2017, een intiatief van SPOT-jongerenwerker Nicole Rouwmaat, Jeffrey Sletering, Niek Slotboom en Anke Leus waarbij muzikanten zich op de avond zelf konden aanmelden, te horen kregen wat het idee was en met elkaar gematcht werden om songs in te studeren en vervolgens te spelen. "Het was heel spannend. Een groep sneuvelde, maar de andere bands wisten er iets van te maken'', aldus Sletering. Deze avond resulteerde in maandelijkse jamsessies, die telkens worden bezocht door zo'n veertig mensen. "En nu willen we een nieuwe grotere activiteit organiseren'', aldus Rouwmaat bij wie muzikanten die op zaterdag 9 juni in De Storm willen spelen zich kunnen aanmelden (email: n.rouwmaat@winterswijk.nl).
Kunstenares Ine Bolk geeft in de foyer een workshop schilderen en er is een expositie van foto's van verhalen over muzikanten van het AFO die zijn gemaakt door senioren. Zij krijgen zaterdag 21 april, als het AFO repeteert in De Klephoorn, het onderkomen van Eendracht, gelegenheid tijdens de repetities foto's van muzikanten te maken. De ouderen kunnen tijdens de pauzes en de lunch een woordje met de muzikanten wisselen. "Van die foto's en verhalen maken we een tentoonstelling, waarbij muziek de leidraad is'', aldus Harry te Brinke van muziekschool Boogie Woogie, die dit onderdeel van de avond organiseert. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij harry@boogiewoogie.nl. Tevens kunnen ouderen onder leiding van Ine Bolk zaterdag 9 juni een foto die via een beamer op een groot scherm wordt vertoond, natekenen en inkleuren.
De bezoekers van het concert krijgen voor aanvang in de foyer van De Storm een hapje en een drankje die worden geserveerd door leerlingen van praktijkschool Pronova. Een aantal helpt ook met de voorbereidingen. Leden van de Movieclub van zorginstelling Estinea maken filmpjes die op Facebook worden geplaatst om het concert onder de aandacht te brengen.
Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar bij De Storm en kosten in de voorverkoop 10 euro. Aan de kassa kosten ze 12 euro 50. De organisatie heeft de prijzen bewust aan de lage kant gehouden. Lammers: "Want we willen mensen aanspreken die normaal gesproken niet zo snel naar een regulier concert gaan.''