Verkiezingswinnaar Ilse Saris op haar wethouderdskamer, waar ze nog wat langer zal verblijven. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Verkiezingswinnaar Ilse Saris op haar wethouderdskamer, waar ze nog wat langer zal verblijven. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

CDA wint bij verkiezingen

Vervolg van de voorpagina

WINTERSWIJK - De gemeenteraadsverkiezingen hebben voor het CDA een flinke winst van drie zetels opgeleverd.

'Niet bang voor de oppositie'
Het CDA mag nu het voortouw nemen bij de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie. Duidelijk is in ieder geval dat Saris daarin als wethouder zal terugkeren. Ze gaat nu eerst rustig bekijken hoe ze dit gaat aanpakken en wanneer het beste moment is om met de andere partijen te spreken.

Of de andere grote winnaar van de verkiezingen, GroenLinks debuteert met twee zetels, coalitiepartner zal worden, wil Saris niet zeggen. Evenmin doet ze al uitspraken over de speculaties dat Winterswijks Belang (WB) of de VVD wel eens buiten de nieuwe coalitie zou kunnen vallen.
Wim Aalderink van WB hoopt van niet. Hij vindt dat WB een echte bestuurderspartij is geworden en wil zelf graag door als wethouder. "Maar ik ben niet bang voor de oppositie." Aalderink voelt zich niet de grote verliezer van de verkiezingen, al is hij wel teleurgesteld dat WB niet meer de grootste partij is. "Het zou raar zijn als ik dat anders zou vinden." De lijsttrekker vindt het vooral jammer dat zijn partij niet meer aan het stuur zit bij de onderhandelingen.
Waarom het CDA zoveel zetels won? "Het CDA heeft een prima campagne gevoerd. Ze hebben acht jaar lang goed werk gedaan in het college en Ilse Saris is een geweldig bestuurder." Aalderink denkt dat zijn partij daardoor stemmen heeft verloren aan het CDA, maar ook aan GroenLinks. De uitslag maakt duidelijk dat WB het eigen gezicht de komende jaren nog duidelijker moet laten zien.

Voor GroenLinks was de entree met twee zetels in de raad niet geheel onverwacht. Toch was lijsttrekker Tineke Zomer zeer blij. "Ik had die winst wel verwacht, maar het is toch fijn dat het gerealiseerd is." Ze hoopt nu een rol te gaan spelen bij de coalitieonderhandelingen.
Die hoop heeft de PvdA niet meer. Die partij heeft opnieuw een zetel verloren. "Als we op drie waren gebleven, had het misschien gekund", zei Ubel Zuiderveld. "Gelukkig hebben we het wel beter gedaan dan in de rest van het land. Ik was even bang dat we nog maar één zetel zouden overhouden."
De VVD had op meer gehoopt. Hun opmerkelijkste campagneonderwerp, de groei van Winterswijk naar 35.000 inwoners, heeft niet genoeg mensen kunnen overtuigen.
D66 behield de ene zetel, maar ook deze partij had op veel meer gehoopt. Loes ten Dolle, die een goede indruk in de campagne maakte, had graag met meer partijgenoten in de raad gezeten. Zij had de pech dat ze even last had van de verminderde populariteit van de landelijke D66.
Kansrijk Winterswijk haalde geen zetel, hoewel Paul Hijink na veel media-aandacht als gevolg van een filmpje op internet dacht dat de buit al binnen was.


Wie komt er in de nieuwe gemeenteraad?

WINTERSWIJK – Op vrijdag 23 maart iets na tienen stelde het Centrale Stembureau de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen definitief vast. De lijsttrekkers van het CDA, Winterswijks Belang (WB), GroenLinks en de VVD waren hierbij aanwezig. Ook van D66 was een vertegenwoordiger aanwezig. Burgemeester Bengevoord concludeerde dat de verkiezingen in Winterswijk goed zijn verlopen en dat er geen problemen zijn geweest bij het tellen van de stemmen. Daarna ondertekende hij als eerste het officiële protocol. Hiermee was ook het aantal stemmen per kandidaat vastgesteld. Twaalf kandidaten kregen voldoende stemmen om op 'eigen kracht' gekozen te worden. Zij stonden echter allemaal al op een verkiesbare plek, zodat er geen verrassingen waren.

Lijsttrekkers krijgen meeste stemmen
In de gemeente Winterswijk was het aantal geldige stemmen 13.629. Het opkomstpercentage was daardoor 59,39%, iets hoger dan vier jaar geleden, waardoor het streven van de burgemeester om meer dan 60% te halen net niet werd gehaald. De kiesdeler was 649 stemmen. Een kandidaat die een kwart van de kiesdeler haalde, oftewel 162 stemmen, werd door deze voorkeurstemmen rechtstreeks in de raad gekozen. Natuurlijk moet de partij dan wel voldoende stemmen voor die zetel hebben gehaald. Omdat de lijsttrekkers altijd de meeste stemmen krijgen, het merendeel van de kiezers brengt haar of zijn stem altijd uit op de nummer één, kregen zij behalve Paul Hijink van Kansrijk Winterswijk allemaal ruim voldoende stemmen. Van de gekozen lijsttrekkers was Loes ten Dolle bij haar eigen achterban de populairste. Zij kreeg bijna 75% van alle D66 stemmen. Voor de andere lijsttrekkers geldt: Tineke Zomer van GroenLinks kreeg bijna 74 %, Ilse Saris van het CDA bijna 68%, Inge Klein Gunnewiek van de VVD ruim 42%, Wim Aalderink van WB bijna 47 % en Elvira Schepers van de PvdA eveneens bijna 47%.

Vier stemmen te kort
De overige kandidaten die meer dan 162 stemmen haalden zijn Ruth van der Meulen en Henk-Jan Tannemaat van WB, Wim Elferdink en Wilma Elsinghorst van het CDA en Tom van Beek en Gert-Jan te Gronde van de VVD. Twee kandidaten, Mark ten Pas van de PvdA en Arjan Ongena van de VVD, kregen 158 stemmen en hadden vier stemmen te weinig om in de raad te komen. De overige personen die in de nieuwe gemeenteraad komen zijn Erwin te Selle en Tim Jonker van WB, Wim Wassink, Ismaël Johannis, Jacqueline van de Vinne en Thomas de Roos van het CDA, Janet Poels-Boland van de VVD, Ubel Zuiderveld van de PvdA en Peter Beker van GroenLinks. Vergeleken met de oude raad zijn er elf raadsleden nieuw. Van hen hebben Saris, Zomer en Te Gronde al eerder in de gemeenteraad gezeten. De kans is reëel dat enkele van hen later dit jaar benoemd zullen worden als wethouder, waarna er nog weer enkele nieuwe gezichten zullen zijn voor de komende vier jaren.