Wim Grevers wordt door voorzitter Sloetjes in het zonnetje gezet. Foto: PR
Wim Grevers wordt door voorzitter Sloetjes in het zonnetje gezet. Foto: PR Foto:

Wim Grevers 65 jaar lid van muziekvereniging Eendracht

Vervolg van de voorpagina

WINTERSWIJK - Wim Grevers is al 65 jaar lid van muziekvereniging Eendracht, en bespeelt nog steeds de bugel, en dat is best bijzonder.

"Want voor een bugel moet je meer embouchure (actie van de lippen bij het spelen van een blaasinstrument, is gerelateerd aan onder meer winddruk, stand van de mond ten opzichte van het instrument en spierspanning, BK) hebben. Het bespelen van een kleiner instrument vereist een andere lipspanning dan het bespelen van een groter instrument. Ik heb nooit overwogen om een ander instrument te kiezen. Ik heb altijd de bugel bespeeld en zal dat blijven doen", aldus Grevers, die al die tijd ongediplomeerd heeft meegespeeld. "Ik heb een deal met de dirigent gesloten dat hij me niet het vuur na aan de schenen zal leggen. Veel oudere muzikanten hebben geen diploma. Voorheen bepaalde de dirigent je niveau en eigenlijk is dat nu nog zo. Als je een diploma hebt, beheers je de theorie maar die is pas van waarde als je met anderen samenspeelt. Het muziekmaken leer je in de praktijk, net als autorijden. Ook als je een C- of D-diploma hebt, stamp je niet zo maar stukken in."

Als bugelspeler van Eendracht heeft Grevers de nodige bijzondere evenementen meegemaakt, met de deelname aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade in de jaren negentig van de vorige eeuw als hoogtepunt. "Dat is een internationaal concours, het hoogste in de wereld van de fanfare. We deden toen bij de concertwedstrijden mee in de eerste divisie", vertelt Grevers, die met 'zijn' vereniging ook een behoorlijk aantal prijzen in de wacht heeft gesleept. "We hebben aan diverse concoursen meegedaan, bij negentig procent daarvan zijn we in de prijzen gevallen. En dat onder diverse dirigenten."

Sinds 1999, het jaar dat Eendracht De Klephoorn aan de Laan van Hilbelink in gebruik nam, heeft Grevers zich dus ook als manusje van alles in het clubhuis van de muziekvereniging verdienstelijk gemaakt door onder meer koffie te zetten, gasten te ontvangen, bardiensten te draaien, de oefenzaal in gereedheid te brengen voor de repetities en het gebouw schoon te houden. "De eerste jaren deed ik dat met Chris Vreeman, hij was een kameraad van me. In dat jaar had ik er veertig jaar als vertegenwoordiger van Bovar (varkensfokker uit Rosmalen, BK) opzitten, ging ik met de VUT en ben ik hierin gerold", aldus Grevers, die naar eigen schatting tussen de twintig en 25 uur per week in De Klephoorn doorbrengt. "Dat is een parttime baan, eigenlijk verwent Wim ons enorm", zegt Sloetjes. Grevers, glimlachend: "Mijn vrouw Hilda vraagt me wel eens waarom ik hier geen bed neerzet."

Als conciƫrge, huismeester, inkoper, klusjesman en gastheer is Grevers zich af en toe streng voor de leden van Eendracht, maar volgens Sloetjes nooit op een vervelende wijze. "Hij is 'strabant', het moet gebeuren zoals hij dat wil. Maar hij brengt het wel op een vrolijke manier", vertelt de Eendracht-voorzitter. Grevers: "Ik breng het wel gemoedelijk. Ze kennen me hier en we weten wat we aan elkaar hebben. Ik heb ook nooit onenigheid."

Naast de leden van Eendracht ontvangt Grevers ook het Winterswijks Muziek Theater, inclusief koor Classic WM, en de mensen die aan de producties van het Steengroeve Theater meewerken. Zij maken voor repetities ook gebruik van De Klephoorn. "Voor hen zet ik koffie en ik zet alles in de zaal klaar. En ik zet voor het WMT en andere onderhuurders speciale stoelen neer als ze die nodig hebben", aldus Grevers, die van mening is dat hij er alles aan moet doen om het de gebruikers van De Klephoorn, inclusief de leden van zijn eigen vereniging, zo goed mogelijk naar de zin te maken. Hij gaat daarbij heel ver. "Als het anders gaat dan normaal, krijg ik dat wel te horen. Maar dat is dan mijn eigen schuld. Ik heb ze dan te veel verwend", zegt hij glimlachend. "Maar als er iets wordt gezegd, gebeurt dat altijd wel met een knipoog", zo haakt Sloetjes in. "Want vind maar eens iemand die er zo veel uren insteekt. Mensen gaan tegenwoordig later met pensioen, dus is het lastig om er vrijwilligers bij te halen. We redden ons nu nog wel, maar het is beter om alle werkzaamheden te verdelen over meer mensen."
Grevers is intussen met zijn 79 jaar een van de oudste leden van de Winterswijkse muziekvereniging en kijkt met plezier terug op de afgelopen 65 jaar. En hij gaat ervan uit dat hij plezier zal blijven houden in het maken van muziek en zijn vrijwilligerswerkzaamheden, hoewel hij die wat gaat afbouwen. "Ik vind het hartstikke leuk. Want je kunt op iedereen aan en ik kan met iedereen, ook de jongeren, goed overweg."