Het FNV-verkiezingsdebat in Astoria. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het FNV-verkiezingsdebat in Astoria. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Weinig zwevende kiezers bij debatten

Vervolg van de voorpagina

WINTERSWIJK - In de afgelopen week troffen de vertegenwoordigers van de politieke partijen elkaar elkaar bij diverse gelegenheden voor een debat. Bernhard Harfsterkamp was er bij en doet verslag.

Strak georganiseerd ouderendebat
De opzet van een debat kan de kandidaten helpen om goed uit de verf te komen. Het ouderendebat was bijvoorbeeld strakker georganiseerd dan het FNV-debat. De zeven lijsttrekkers wisten over welke onderwerpen ze kort konden spreken. Ze wisten ook over welk thema ze een vraag aan andere partijen mochten stellen. Hierop hadden ze zich dus goed kunnen voorbereiden. De enige onzekere factor waren de vragen uit de zaal. Misschien leidde deze opzet er toe dat er van onderlinge discussie, die zoveel duidelijk kan maken over een partij, te weinig sprake was. Het valt dan wel op als iemand zich matig heeft voorbereid. Paul Hijink, lijsttrekker van Kansrijk Winterswijk, kwam slecht uit zijn woorden. Toen hij in 70 seconden mocht vertellen wat de missie van zijn partij was, sloeg hij zelfs helemaal dicht. Dit kunnen zenuwen zijn geweest, niet onbegrijpelijk voor iemand die nieuw is in de politieke arena, maar hij had ook net als enkele andere lijsttrekkers zijn korte bijdrage op papier kunnen zetten en voorlezen.

Landelijke partijen
Het FNV-debat was minder strak ingekaderd, waardoor er spontaner gereageerd moest worden. Het valt dan op dat iemand als Loes ten Dolle van D66 daar meer moeite mee had. Bij het ouderendebat kwam ze ongedwongen over met haar bijdragen, ook al waren daarin wel zinnen herkenbaar, die ze al bij andere gelegenheden uitte. In het FNV-debat lukte het haar minder om de standpunten van D66 voor het voetlicht te brengen. Bij beide debatten probeerde Wim Aalderink (Winterswijks Belang) iets te opzichtig te benadrukken dat zijn partij veel beter weet wat er in Winterswijk speelt en leeft dan de 'landelijke partijen'. Die bestreden dat en wezen er op dat de provinciale en landelijke contacten juist voordelen hebben. Aalderink, die in beide debatten pleitte voor een proef met een basisinkomen, besefte dat ook wel, want om een proef te kunnen uitvoeren is er toestemming uit Den Haag nodig. "Dat is bijzonder", reageerde Wim Elferdink, die tijdens het FNV-debat een zieke Ilse Saris verving. "Aan het begin van de avond waren we zo'n landelijke partij waar je niets aan hebt en nu het over het basisinkomen gaat vraagt Wim Aalderink om onze landelijke invloed aan te wenden."

Weinig onderscheidende onderwerpen
Zou de zwevende kiezer veel aan de debatten hebben gehad, als die wel aanwezig was geweest. Waarschijnlijk niet. Hij of zij zou hebben geconstateerd dat Paul Hijink bij het enige debat waarbij hij aanwezig was nog niet heeft laten zien dat hij een aanwinst voor de gemeenteraad zal zijn. Hij of zij zou niet veel wijzer zijn geworden van het opsommen van passages uit alle verkiezingsprogramma's. Praten in termen als "sterk en sociaal", "duurzaamheid en een natuurinclusieve landbouw", een "sterke samenleving" en "communicatie met onze inwoners" geven niet meteen een beeld van het verhaal, dat achter deze woorden zit. De zwevende kiezer zou ook hebben gemerkt dat het verschil tussen de partijen helemaal niet zo groot is. Het enige sterk onderscheidende en onverwachte onderwerp dat tot nu toe in de verkiezingscampagne naar voren is gekomen is het voorstel van de VVD om Winterswijk te laten groeien naar 35.000 inwoners om de voorzieningen betaalbaar te houden. Daarvoor moeten 2200 woningen extra gebouwd worden. Het merendeel van de andere partijen vindt dit een onrealistisch en onhaalbaar voorstel.