Oogmeetweken bij Horen en Zien

WINTERSWIJK - De Winterswijkse oogmeetweken staan weer voor de deur. Joris Fluijt, manager bij Horen en Zien, legt uit wat een oogmeting inhoudt en wat deze weken zo bijzonder maken.

Hij vertelt: "Bij Horen en Zien kunt u uiteraard terecht voor een vakkundige oogmeting. We testen hierbij niet alleen welke vertesterkte u nodig heeft om zo scherp mogelijk te kunnen zien, maar kijken daarnaast ook naar de gezondheid van beide ogen.
Hierbij wordt naast de oogdruk ook de binnen- en buitenkant van het oog bekeken en als het nodig is worden er ook foto's van gemaakt. Het netvlies wordt dan beoordeeld op beschadigingen. Ook worden deze foto's gebruikt om te kijken hoe het zich in de loop van de jaren ontwikkeld heeft. Wanneer er een verschil is, dan laten deze foto's dat duidelijk zien en kunnen we hierop actie ondernemen, zoals het doorsturen naar een oogarts."

Naarmate mensen ouder worden, wordt het moeilijker om dichtbij goed te kunnen zien. "Wellicht ziet u prima in de verte, maar de kleine letters in een boek worden steeds onduidelijker. Bij het lezen houdt u ongemerkt de krant op grotere afstand en wordt het steeds lastiger om scherp te stellen op verschillende afstanden. Ook hier kan Horen en Zien u helpen aan de perfecte oplossing, zowel met multifocale glazen als met een aparte leesbril", vertelt Joris verder.
Naast verte-, multifocale- en leesbrillen biedt Horen en Zien ook zonnebrillen. Deze brillen zijn ook belangrijk voor de bescherming van de ogen. "Wist u bijvoorbeeld dat het risico op oogziektes toeneemt door UV-straling? Denk hierbij vooral aan staar en maculadegeneratie. Een goede zonnebril heeft dan ook speciale UV-filters om de ogen optimaal te beschermen. Tegenwoordig kunnen ook gepolariseerde glazen op sterkte geslepen worden, deze glazen zorgen dat vervelende schitteringen van de weg of op het water worden weggehaald. Daarnaast zijn kleuren duidelijker en helderder."
Tijdens de oogmeetweken krijgt men bij aanschaf van een nieuwe bril standaard zonneglazen op de juiste sterkte cadeau van Horen en Zien. "Zo heeft u voor deze zomer een mooie zonnebril op sterkte. En kan de zon, zonder problemen voor uw ogen, gaan schijnen", aldus Joris.

Voor een vrijblijvend advies of een afspraak voor een uitgebreide oogmeting kan iedereen terecht bij Horen & Zien aan de Misterstraat 14 te Winterswijk, tel. 0543-519777. De oogmeetweken beginnen op maandag 12 maart en eindigen op zaterdag 31 maart.


Collectanten gezocht voor Reumafonds

WINTERSWIJK - In februari zijn door het reumafonds vier jubilarissen in verband met hun jarenlange inzet gehuldigd. Maria Konings en Jolanda ten Dolle collecteerden tien jaar en Willy te Winkel en Annie Veldboom dertig jaar. Het Reumafonds is deze dames zeer dankbaar voor het werk als wijkhoofd en collectant en heeft ze daarom in het zonnetje gezet. Het fonds krijgt geen subsidie van de overheid en is afhankelijk van giften. Dit jaar is de collecteweek van 19 tot en met 24 maart. Nieuwe collecten zijn zeer welkom. Aanmelden kan bij Marianne Nijenhuis, organisator van de collecte in Winterswijk, tel. 0543-563681 of j.nijenhuis3@upcmail.nl.