Workshop 'Hoe blijf ik de Zorg de Baas?'

AALTEN - Onder de titel 'Hoe blijf ik de Zorg de Baas', start VIT-hulp bij mantelzorg op dinsdag 3 april een training voor iedereen die zorgt voor een naaste. Dat kan zijn een partner, kind, ouder of ander familielid die langdurig zorg nodig heeft. De training van vier dagdelen start op dinsdagochtend 3 april bij de Hofnar in Aalten. Niet alleen inwoners van de gemeente Aalten zijn welkom; ook mantelzorgers uit Winterswijk worden van harte uitgenodigd mee te doen. Mantelzorg overkomt je, daar kies je niet voor. Dat betekent niet dat je alles maar over je heen moet laten komen. In 'Hoe blijft u de zorg de baas' leert de mantelzorger om bewust te kijken naar de omstandigheden en mogelijkheden om de zorg vol te houden. Ook aan de orde komen zaken als tegenstrijdige gevoelens die kunnen optreden, veranderende relaties en ondersteuningsmogelijkheden. Daarnaast is er ruimte voor uitwisseling met andere mantelzorgers. Deelnemers over de cursus: "Ik heb hier heel veel aan gehad. Kan het iedereen aanraden die voor een naaste zorgt. Voldeed de cursus aan mijn verwachtingen? Ja, het heeft mij inzicht gegeven in hoe ik zorg kan geven, maar ook voor mezelf kan zorgen." De vier bijeenkomsten zijn op dinsdag 3, 17, 24 april en 8 mei van 09.30 tot 12.00 uur bij de Hofnar, Polstraat 7 in Aalten. Meer informatie en aanmelding kan bij VIT-hulp bij mantelzorg, tel. (0544) 82 00 00 of e-mail info@vithulpbijmantelzorg.nl.


Oost-Gelders Streektaaldictee en culturele avond

ACHTERHOEK - Op donderdag 22 maart vindt een culturele avond plaats waarvan het Oost-Gelders Streektaaldictee deel uitmaakt. Het publiek kan deelnemen aan het streektaaldictee of als toeschouwer de avond bijwonen en genieten van optredens in dialect van leden van het Kleine Holte Koor uit Doetinchem en van liedjesschrijver Ben Lukassen uit Ulft, de zanger die ook bekend is van De Keerls. Het Achterhoekse gedeelte van het streektaaldictee wordt voorgelezen door Diana Abbink en het Liemerse gedeelte door Henk van Aalten. Streektaalliefhebbers worden van harte uitgenodigd om aan deze ludieke strijd met de pen mee te doen onder het motto 'Metdoon is belangrieker as winnen!' De bijeenkomst is op donderdag 22 maart, inloop vanaf 19.15 uur, aanvang 19.45 uur, in HCR De Gouden Karper in HUmmelo. Deelname kost vijf euro inclusief koffie en thee. Aanmelden kan tot uiterlijk 20 maart bij het Erfgoedcentrum via info@ecal.nu of via tel. 0314-787078. Op www.streektaaldictee.nl. staat meer informatie en een uitleg over de WALD-spelling aan de hand waarvan het dictee wordt gecorrigeerd. Ook op Facebook (Oost-Gelders Streektaaldictee) is het een en ander te vinden.


Basiscursus genealogie

ACHTERHOEK - Op vrijdag 16 maart start bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers de basiscursus genealogie. Deze cursus geeft uitleg over de eerste bronnen die men bij stamboomonderzoek tegenkomt, zoals de bevolkingsregisters, de burgerlijke stand en de kerkelijke doop- trouw- en begraafboeken. Daarnaast behandelt de cursus de geschiedenis van de bevolkingsregistratie en leert men zoeken naar gegevens op internet en in archieven. De cursus is op de vrijdagen 16, 23 maart en 6, 13 april, telkens van 13.30 tot 16.00 uur in het Erfgoedcentrum, in 't Brewinc, IJsselkade 13, Doetinchem. Aanmelden kan tot 14 maart via info@ecal.nu of 0314-787078. De cursus gaat door bij voldoende deelnemers. Deelname is pas definitief nadat men een bevestiging heeft ontvangen. De kosten bedragen per cursus 25 euro (inclusief cursusmateriaal en koffie/thee) en 22,50 euro voor leden van de Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Achterhoek en Liemers. De cursussen worden gegeven in samenwerking met de Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Achterhoek en Liemers.


Uitdagende activiteit voor jonge mantelzorgers

REGIO - VIT-hulp bij mantelzorg organiseert al jaren activiteiten voor jonge mantelzorgers in de leeftijd van 8 tot en met 18. Vanaf dit jaar zijn er ook activiteiten voor jonge mantelzorgers van 19 tot en met 24 jaar. De eerste is op zaterdagavond 31 maart van 19.00 tot 21.00 uur bij Entertainment center, Tinbergenstraat 3 in Winterswijk. Mantelzorg overkomt je, daar kies je niet voor. Iedereen die zorgt voor of zorgen heeft om een familielid met een handicap, verslaving, chronische ziekte of psychische aandoening, is (jonge) mantelzorger. Soms is het fijn om even een aantal uren zonder zorg te zijn. Op zaterdag 31 maart kunnen jonge mantelzorgers in het Entertainment center in Winterswijk deelnemen aan de nieuwe sensatie Prison Island. Prison Island is een combinatie van Fort Boyard en Escape Room. Er zijn twintig verschillende cellen en elke cel heeft zijn eigen opdrachten. Elke jonge mantelzorger in de leeftijdsgroep van 19 tot en met 24 jaar is welkom en kan meedoen, na opgave, voor maandag 26 maart. Deelname is gratis. Meer informatie en aanmelding: VIT-hulp bij mantelzorg, tel. 0544-82 00 00 of e-mail info@vithulpbijmantelzorg.nl .