Pannenkoekendag

Tegenwoordig is er elke week wel een thema waar extra aandacht aan wordt besteed. In de komende week staat bijvoorbeeld zorg en welzijn centraal en is het boekenweek. Sterker nog, er is voor bijna alles zelfs een speciale dag. Vrijdag was het de dag van de paniek en zaterdag was het Mariodag. U kent Mario niet? Dat is een held uit een populair computerspelletje.

Als ik me tot het eten beperk, vreemd genoeg heb ik altijd die neiging, dan zijn er vele aantrekkelijke dagen in het jaar: spaghettidag, slagroomdag, abrikozendag, aardbeienijsdag, wereldpopcorndag, pindakaasdag, chocoladecakedag, croissantdag, crêpedag, wortelcakedag, zelfgemaakte soepdag, wereldNutelladag, ijs als ontbijtdag, internationale pizzadag, kersentaartdag, bananenbrooddag, tortilla chipsdag, dag van de aardbei, aardappelchipsdag, Melbatoastdag, dag van de wafel, nogadag, spinaziedag en de kaasfonduedag. Dit zijn alleen nog maar de dagen die ik voor de eerste drie maanden van het jaar noteerde.

Veel van die dagen, net als dat Valentijnsdag, dat in mijn jeugd geen enkele betekenis had, hebben een commerciële achtergrond. Ze zijn bedoeld om etenswaren aan te prijzen. Ik sluit echter niet uit dat er ook dagen zijn ontstaan vanuit oprechte passie. Bijvoorbeeld voor de wortelcake. Die is heel populair in Scandinavische landen en heeft van daaruit met immigranten Amerika veroverd.

Wereldpannenkoekdag heeft eveneens geen commerciële achtergrond. De dag wordt altijd op de dag voor aswoensdag gehouden, de dag waarop traditioneel de vastentijd inging. Vastenavond noemen wij het. Het is de laatste dag van carnaval en dan kun je het er nog even van nemen. Daarom wordt het ook wel vette dinsdag genoemd. In Engelstalige landen werd het pancakeday genoemd. De traditie om dan pannenkoeken te eten bestaat al eeuwenlang. Dat hoefden niet per se pannenkoeken met spek te zijn, ook pannenkoeken met veel zoetigheid erop waren en zijn geliefd.

Pannenkoeken werden van oudsher veel gegeten. Ze waren goedkoop en voedzaam. In de Achterhoek was de pannenkoek lang een belangrijk ontbijtgerecht. En op kerstavond werden traditioneel pannenkoeken gegeten met worst en rolpens. De periode waarin in de Achterhoek de meeste pannenkoeken werden gegeten was niet de meest welvarende. Het verbaast mij daarom dat ze daarna toch populair zijn gebleven, vooral bij kinderen. Misschien komt dat omdat ze niet meer zo vaak hoefden te worden gegeten.

Ik was er in mijn jeugd en nog steeds geen groot liefhebber van. Mij deed je geen plezier met een bezoekje aan Erve Kots. Dan liever kip met patat en appelmoes bij Van Hall in Voorst, waar ik ook al geen liefhebber van was. De meeste kinderen van nu kun je wel pannenkoeken voorzetten. Aanstaande vrijdag is het nationale pannenkoekendag en daar doen veel scholen aan mee. Wie op de website kijkt van deze dag ziet meteen de commerciële achtergrond: de logo's van bekende producenten van meel en koekenpannen kunnen je niet ontgaan. Zullen we die nationale pannenkoekendag daarom maar negeren? Geef de kinderen eens garnalen, om maar iets te noemen.