Op de thema-avond waren - naast CDA-politici - ook leden van andere partijen aanwezig. Foto: PR
Op de thema-avond waren - naast CDA-politici - ook leden van andere partijen aanwezig. Foto: PR Foto:

Thema-avond klimaatverandering

WINTERSWIJK - Woensdag 28 februari heeft CDA Winterswijk een thema-avond georganiseerd over klimaatverandering. Voor een goed gevulde zaal presenteerde Wim Wassink een inleiding over wat we nu precies verstaan onder klimaatverandering en wat dat betekent voor Winterswijk en hoe we hiermee om kunnen gaan.

De regio Achterhoek heeft zich ten doel gesteld om in 2030 energieneutraal te zijn. Daarvoor is het nodig dat Winterswijk binnen of buiten haar grenzen de energie opwekt die men ook daadwerkelijk verbruikt. Met diverse voorbeelden werd duidelijk gemaakt hoe wij bijdragen aan het klimaatprobleem. Een vliegreis, met de auto naar het werk, het weggooien van voedsel, het zorgt allemaal voor de uitstoot van gassen waardoor het klimaatprobleem steeds groter wordt.

Dat er ook al volop gewerkt wordt aan de oorzaken van de klimaatveranderingen liet agrariër Toon Hulshof zien en hoe dit bijdraagt aan een beter klimaat. Hij presenteerde zijn manier van boeren sinds hij zich aangesloten heeft bij Vruchtbare Kringloopboeren Oost Achterhoek. Het sluiten van kringlopen zodat stoffen niet onnodig worden aan- of afgevoerd, dat is het doel. Dat raakt vrijwel alle aspecten van de bedrijfsvoering, zoals veevoeding, bemesting, bodembeheer en gewasteelt. Vol enthousiasme vertelde hij wat de resultaten tot nu toe zijn en wat zijn doelstelling met het bedrijf is. De geïnteresseerde aanwezigen stelden volop vragen.

Na een korte pauze werd het publiek bij de vraag betrokken: hoe pakken we de oorzaak aan, hoe ga je besparen op energieverbruik? De lampen in huis vervangen door led-lampen helpt en energieverslindende apparatuur vervangen door energiezuinige levert ook veel op. De investering is al binnen enkele jaren terugverdiend. Auto's laten rijden op waterstof in plaats van diesel en of benzine is misschien ook al een goede optie in de nabije toekomst. Ook de verspilling van voedsel tegengaan draagt enorm bij aan het verminderen van energieverbruik.

De aanwezige energiecoach van het energieloket liet weten dat men bij het energieloket gratis een energiescan kan laten uitvoeren maar dat daar nog weinig gebruik van wordt gemaakt. Vanuit de zaal werd geopperd dat het misschien ook andersom kan: dat het energieloket naar de mensen toe gaat. Er moet in ieder geval iets gebeuren om de afwachtende houding van de consument te doorbreken. Immers de energie die we niet verbruiken, hoeft ook niet te worden opgewekt. Het CDA legde enkele prikkelende stellingen aan het publiek voor wat ook weer de nodige discussie opleverde. Conclusie van de avond is dat er zeker de wil is om samen de schouders er onder te zetten en te zorgen dat de noodzaak tot actie bij iedereen doordringt.


verduursaamenergieloket.nl


Acht Achterhoekse colleges zetten in op vitale en actieve inwoners

ACHTERHOEK - De acht Achterhoekse gemeenten hebben ingestemd met het leveren van een financiële bijdrage aan Scholder an Scholder 2.0.

Na het succes van Scholder an Scholder 1.0 - waarmee bestuurders, leden en betrokkenen van sportverenigingen bewust gemaakt werden van de rol van sport en clubs in de Achterhoek - gaat Scholder an Scholder 2.0 verder met het maken van slimme verbindingen. Slimme verbindingen tussen sport, gezondheid én het sociaal domein. Met als doel een groeiend netwerk van sterke, toekomstbestendige verenigingen en vitale sportparken die bijdragen aan de leefbaarheid in dorpen en wijken.

Sport en beweging kan de gezondheid van inwoners positief beïnvloeden. Ook als samenleving hebben we belang bij gezonde, vitale en actieve inwoners. Ze doen actief mee aan de maatschappij, zijn meer zelfredzaam, leveren een grotere bijdrage aan de samenleving en economie en leggen minder beslag op het zorgstelsel. Zo kunnen maatschappelijke problemen in een vroeg stadium worden aangepakt. Sporten bevordert de lichamelijke en geestelijke gezondheid van jeugd, volwassenen en ouderen. Het werkt daardoor preventief en voorkomt de gang naar (zwaardere) zorg. Daarom willen de gemeenten actief inzetten op sport en beweging.

Met Scholder an Scholder 2.0 richt men zich aan de ene kant op de concrete invulling van de 21 initiatieven die voortkomen uit Scholder an Scholder 1.0. Maar wordt ook ingezet op 'bruggen slaan', tussen sport en sociaal domein. Een integrale benadering én methodische werkwijze versterkt de inzet van sport als middel voor het sociaal domein. Hiermee wordt meedoen aan de samenleving gestimuleerd en wordt een bijdrage geleverd aan positieve gezondheid. Bij de domeinen jeugdzorg, Wmo of participatie kan sport doorgaans uitstekend als middel worden ingezet.

De acht Achterhoekse gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk) dragen financieel bij aan Scholder an Scholder 2.0.

Daarnaast draagt de provincie Gelderland vanuit de gebiedsopgaaf financieel bij.
Ook de KNVB levert, net zoals bij sas1.0, een financiële bijdrage.