Het Keunenhuis. Foto: Natuurmonumenten-Laurence Delderfield
Het Keunenhuis. Foto: Natuurmonumenten-Laurence Delderfield Foto:

Het Keunenhuis gaat leven

WOOLD - Het Keunenhuis in de Winterswijkse buurtschap Woold krijgt een nieuwe bestemming. Nel Schellekens en Henk den Herder, bekend van restaurant de Gulle Waard uit Winterswijk nemen hun intrek in het unieke pand. Zij zetten een concept neer dat aansluit bij de historische boerderij en het omringende kleinschalige landgoed. Gebiedsmanager Natuurmonumenten Udo Hassefras: "We zijn erg blij met hun komst en zien met Nel en Henk een prachtige toekomst voor het Keunenhuis tegemoet."

'De samenhang van cultuur en natuur maakt het complex uniek'

Het landgoed Keunenhuis is een prachtig voorbeeld van een authentiek hoevelandschap. Udo: "Het landgoed bevat een rijksmonumentale boerderij, bos, boomgaard, akkers, houtwallen, wei- en hooilanden. Alles nog in originele en complete staat en daarom van onschatbare cultuurhistorische waarde. De samenhang van het hele complex maakt het uniek." Het landgoed is een paar jaar terug samengevoegd met het bos in de Bekendelle, dat al eigendom was van Natuurmonumenten en vroeger deel uitmaakte van het Keunenhuis. Zo is de oorspronkelijke omvang hersteld: een landgoed van 23 hectare waar reeën, vleermuizen en vogels als geelgors, grote gele kwikstaart, patrijs, groene specht en steenuil zich thuis voelen.
"Veel mensen zien ons alleen als natuurbeschermer, maar natuur is vaak verweven met oude, typisch Nederlandse cultuurlandschappen, en juist door die samenhang is het logisch dat het beschermen van cultureel erfgoed - net als natuurbescherming - tot de kerntaken van de vereniging hoort", aldus Udo.

De keuze voor Nel en Henk was voor Natuurmonumenten een logische. Nel werkt 'volhoudbaar'; een korte keten 'landschap-op-het-bord-keuken' waarin de streek en samenwerking centraal staan. Na 25 jaar een succesvol bedrijf gerund te hebben wil Nel haar filosofie ten aanzien van een duurzame productie en verwerking van voedsel nog directer overbrengen. Geen voedselverspilling, duurzaam en passend bij hoe in vroeger tijden met voedsel omgegaan werd. In het Keunenhuis wil zij verleden, heden en toekomst samenbrengen. In samenwerking is het plan opgepakt om van het Keunenhuis de culinaire proeftuin van de Nels No Waste keuken te maken. Een prachtige, authentieke en eerlijke locatie waar Nel haar producten kan ontwikkelen en kan laten proeven; het moet vooral een (zelf) ervaringscentrum worden.

De boerderij wordt komend jaar verbouwd om hem geschikt te maken voor Nel en haar bedrijfsactiviteit. Gelukkig is er een bijdrage van Leader-Achterhoek voor de realisatie van het plan. Udo: "We zijn echt enorm blij dat we aan de slag kunnen met het Keunenhuis en zien uit naar de samenwerking met Nel en Henk." Tijdens de verbouwing worden activiteiten rondom het Keunenhuis georganiseerd om alvast een kijkje in 'de keuken' te geven. Informatie daarover en over de voortgang van de verbouwing verschijnt op de website.


www.natuurmonumenten.nl

Nel en Henk in een bootje voor De Gulle Waard. Foto: Natuurmonumenten-Laurence Delderfield