Leerlingen van het GKC stelden vragen aan zeven kandidaten voor de gemeenteraad. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Leerlingen van het GKC stelden vragen aan zeven kandidaten voor de gemeenteraad. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Jonge kandidaten gemeenteraad kritisch ondervraagd door GKC'ers

'Daarmee zijn weer meteen zeven vragen beantwoord'

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Omroep Gelderland rijdt voor de gemeenteraadsverkiezingen met een rode bus door de provincie. In de bus kunnen kandidaten voor de gemeenteraad of bewoners geïnterviewd worden en bij de bus kunnen de deelnemende kandidaten hun partijen onder de aandacht brengen. In Winterswijk was er door de samenwerking met RTV Slingeland voor een andere opzet gekozen. In de theaterzaal was een bijeenkomst georganiseerd met jonge kandidaten van de zeven partijen die meedoen aan de verkiezingen. Leerlingen van HAVO vijf en VWO vijf en zes van het Gerrit Komrij College stelden kritische vragen aan ze.

Niet debatteren, alleen vragen beantwoorden
Judith Visser, die voor de lokale omroep de bijeenkomst die rechtstreeks op de radio was te horen presenteerde, was ook gastdocent op de school geweest om het vragenuur voor te bereiden. Dat leidde tot de vragen die werden gesteld. Het was niet de bedoeling dat de politici met elkaar in debat gingen. Wel konden ze kort discussiëren met de vragenstellers, van wie het merendeel zich goed had voorbereid. Zo maakte een leerling, afkomstig van een boerenbedrijf, het Paul Hijink bijzonder lastig met een vraag over wat nou precies megastallen zijn en waarom het nou nodig was dat koeien buiten in de wei moeten lopen. Hijink kon er niet een duidelijk en overtuigend antwoord op geven. Er waren echter ook vragenstellers, die hun vraag vergeten waren, waardoor die dan maar door Visser werd gesteld.

Ondernemers de vrijheid geven
Niet alle kandidaten kregen even veel vragen, waardoor ze niet allemaal evengoed uit de verf konden komen. Sommige waren misschien ook iets te afwachtend. Loes ten Dolle (D66) had daar geen last van. Toen aan Dominique Rootinck (VVD) een vraag was gesteld welke concrete maatregelen er genomen kunnen worden om jongeren aan Winterswijk te blijven binden, antwoordde zij dat dit het beste kon door ondernemers de vrijheid te geven. "Die heb je nodig om banen te creëren. Het aanbod moet van de ondernemers komen. Initiatieven moet je niet teveel laten belemmeren door regels." Voor Ten Dolle was dit niet genoeg. Zij vond dat niet alleen ondernemers nodig zijn om te zorgen dat Winterswijk aantrekkelijk blijft voor jongeren. "De huisvesting is niet adequaat. Woningen voor ouderen zouden ook heel geschikt zijn voor jongeren. Zorg voor een goede woonmix."

Bus naar Bocholt
Daarnaast noemde Ten Dolle voldoende banen, ook voor mensen met een hogere opleiding. Goede mobiliteit is eveneens van belang, niet alleen een dubbelspoor naar Arnhem, maar ook een goede busverbinding met Enschede. Een busverbinding naar Bocholt moet er eveneens komen. Niet alleen omdat daar een hogeschool is, maar ook omdat jongeren daar stage lopen. "Hoe kom je daar? Je ouders kunnen je niet altijd brengen." Tot slot noemde ze de vrijetijdsbesteding. "Jongeren moeten wel zelf het initiatief nemen. Heb je een idee? Kom met ons praten." D66 wil daarvoor een YOLO-subsidie invoeren. Het is een afkorting voor You only live once: je leeft maar één keer. Oftewel geniet van je jeugd en organiseer wat. Ten Dolle had dit betoog duidelijk voorbereid en had op een kans gewacht om het te houden. Zij greep die vol overtuiging. "Daarmee zijn meteen weer zeven vragen beantwoord", reageerde Judith Visser.

Kleine coalitie op zich
Tim Jonker van Winterswijks Belang profiteerde van de politieke ervaring die hij inmiddels heeft opgebouwd. Als enige deelnemer aan het vragenuur zit hij al in de gemeenteraad. Hij antwoordde soepel en duidelijk op vragen over windmolens en duurzame energie en het armoedebeleid. Na zijn uitleg hierover werd gevraagd waarom er pas in 2040 geen armoede meer zal zijn in Winterswijk. "Omdat je een lange termijnvisie nodig hebt. Zonder die visie was deze school er ook niet gekomen." Een andere vragensteller vond het vreemd dat er binnen WB bij andere verkiezingen op partijen van VVD tot GroenLinks wordt gestemd en vroeg zich af hoe een besluit bij WB tot stand komt. Jonker zag er alleen de voordelen van. "Als fractie zijn we al een kleine coalitie op zich. We praten vaak met de fractie heel lang, omdat de standpunten eerst verschillen. Daardoor ontstaat een heel gebalanceerd beeld. Dat maakte onze standpunten sterker."