Loes ten Dolle in de buurt van haar woning. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Loes ten Dolle in de buurt van haar woning. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Voor Loes ten Dolle is er geen enkele reden om Winterswijk te verlaten

Lijsttrekker van een partij waarin iedereen zichzelf kan zijn

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Het is geen verrassing dat Loes ten Dolle lijsttrekker van D66 is geworden. In een gesprek met deze krant in augustus 2016 kondigde Franklin Vlam al aan dat zij het zou worden 'als de leden er mee instemmen'. Dat gebeurde en daarmee werd zij met 23 jaar de jongste lijsttrekker ooit in Winterswijk. Terwijl het merendeel van de jongere mensen Winterswijk verlaat om te gaan studeren en te werken, wil zij niet uit haar geboorteplaats weg. "Ik houd van Winterswijk en ben verbonden met thuis." Ze vindt het reƫel dat D66 twee zetels krijgt, maar 'we gaan voor drie'.

Veel mogelijk met goed vervoer
Ten Dolle ziet geen enkele reden om Winterswijk te verlaten. "Ik voel me hier op mijn plek. Hier woont mijn hele familie." Bovendien is er veel mogelijk met goed vervoer. Ze studeert rechten in Nijmegen. Ze moet alleen nog een scriptie schrijven. "De bedoeling is dat die in maart klaar is." Ze studeert echter niet alleen. Ze werkt naast haar studie voor Action. Bij dit bedrijf zit ze ook nog in de ondernemingsraad, die vergadert in het hoofdkantoor in Zwaagdijk. Daarnaast verzorgt ze een juridisch spreekuur bij de gevangenis in Arnhem. Ze reist dus heel wat af. Anderhalf jaar geleden werd ze gevraagd lijsttrekker te worden. "Ik zat net bij de partij. Ik heb er even over nagedacht. Maar er was ruimte voor scholing en er is een hele stabiele steunfractie. Als dat niet zo was geweest, had ik het misschien niet gedaan." Vijf jaar geleden heeft D66 de draad in Winterswijk weer opgepakt. "Franklin Vlam wilde het nog een keer doen en alles weer op poten zetten. Zijn voorwaarde was dat er een goede steunfractie kwam. Dat lukte." Het aantal actieve leden is intussen drie keer zo groot geworden.

Debatdag op school
Met D66 kwam Loes ten Dolle voor het eerst in aanraking toen ze op de Dansacademie in Arnhem zat. "Daar werd een debatdag over de verkiezingen voor de Provinciale Staten georgansieerd. Daar is mijn politieke belangstelling begonnen. Ik ben daarna eerst op zoek gegaan naar welke partij het beste bij mij paste. D66 bleek een mooie partij voor iedereen. Iedereen mag zijn zoals die wil zijn." Wat haar ook aantrok is dat het een partij is voor studenten en jongeren. In Winterswijk heeft ze daarna zelf contact opgenomen met de plaatselijke partij. "We hebben toen een gesprek gehad. Ik werd goed ontvangen. Het was als een warm bad." Weldra draaide ze mee in de steunfractie en werd ze ook commissielid. En nu voert ze een lijst aan met een mooie mix van man en vrouw en jong en oud.

Werken in het bedrijfsleven
Op de dansacademie kwam de twijfel of ze wilde doorgaan met dansen. Ze besloot te gaan studeren. Het liefst was ze naar de politieacademie gegaan, maar het werd HBO rechten. Dat vond ze zo leuk dat ze studie daarna aan de universiteit ging volgen. Naast haar studie is ze bij de Action gaan werken. "Ik voel me er thuis. Er is het familiebedrijfgevoel en er heerst de Achterhoekse nuchterheid. Misschien wil ik later wel iets bij het regiomanagement gaan doen." Wie weet kan ze er op de juridische afdeling terecht. Bij een advocatenkantoor wil ze niet gaan werken. Daar voelt ze zich minder thuis. Voor haar werk is ze bereid om tot Utrecht te rijden. Ambities om wethouder te worden heeft ze nog niet. "Daarvoor hebben we twee mensen achter de hand."

Bewoners blijven betrekken
Als jonge lijsttrekker hoopt Ten Dolle op extra aandacht van de jongeren. Ze zal proberen ze in politiek te interesseren. Ze vindt dat de kracht van jongeren veel meer gebruikt kan worden. Daarvoor wil ze goed zichtbaar zijn, ook via de sociale media. D66 zit op Facebook. Zelf is ze actief op Instagram, want 'daar zitten de meeste jongeren'. Die zijn niet meer te vinden op Twitter, waar veel politieke partijen zijn blijven hangen. Kiezers wil ze ook bereiken via de krant. "Een derde deel van de bevolking is ouder dan 60. Daarvoor zijn de huis-aan-huisbladen belangrijk." Zelf leest ze die ook nog op papier. Haar leeftijdgenoten doen dat weinig meer. "Die lezen alles op de telefoon." Ze wil graag de bewoners blijven betrekken bij het politieke werk in de komende jaren. "Wij zitten er voor de bewoners. We moeten niet arrogant denken dat wij wel weten wat ze willen. Dat is niet zo."