Het team van WB. Foto: PR
Het team van WB. Foto: PR Foto:

De mensen zijn centraler komen te staan bij Winterswijks Belang

Armoede-bestrijding, energiefonds en beeldkwaliteit buitengebied speerpunten

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Voor de vierde keer doet Winterswijks Belang (WB) mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. "We zijn niet meer de partij van de bakstenen", zegt Henk-Jan Tannemaat, de nummer drie op de kandidatenlijst. "We zijn nu de partij van de mensen." Discussies rondom het Strandbad, de Tricot en het gemeentekantoor waren in 2006 belangrijke redenen om voor het eerst mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Tannemaat, die de laatste vier jaar fractievoorzitter en vaak woordvoerder was voor WB in het openbaar en in de krant, noemt dat voor het gemak de bakstenen. De komende jaren is voor de partij het bestrijden van armoede een belangrijk speerpunt en dan heb je het over de mensen.

Betrokkenenparagraaf
De aandacht voor de mensen was er natuurlijk altijd al wel. Ook in de periode 2006 – 2010 ondersteunde WB het armoedebeleid. Belangrijk was ook de introductie van de betrokkenenparagraaf, waardoor bewoners en belanghebbenden eerder bij plannen worden betrokken. In de komende raadsperiode zal die paragraaf wel geëvalueerd en herzien worden. Ook Tannemaat constateert dat het niet altijd lukt om op tijd mensen bij plannen te betrekken. Een recent voorbeeld is het dierenpension aan de Grote Veldweg. En het investeren in de sportvoorzieningen had weliswaar met bakstenen te maken, maar had uiteraard positieve gevolgen voor de sportbeoefenaars.

'Basisidee vaak van ons'
De bakstenen zijn bovendien niet helemaal afgezworen. Tannemaat noemt de plannen voor de stedelijke herverkaveling, waarbij de omgeving van het oude raadhuis wordt heringericht en er projecten in en bij de oude scholengemeenschap aan de Zonnebrink worden uitgevoerd, "heel mooi". "Het begon met 60 mensen rondom een tafel en dat heeft voor iedereen wat opgeleverd."

'We hebben altijd de langere termijn in gedachten'

Tannemaat en Winterswijks Belang krijgen nog wel eens kritiek, omdat zij doen alsof alle successen van de laatste jaren aan de inzet van WB te danken zijn. Terwijl er ook wethouders van het CDA en de VVD zijn, die er medeverantwoordelijk voor zijn. Bovendien zijn het plannen en activiteiten, die vaak raadsbreed worden gesteund. "Maar het basisidee is vaak wel van ons geweest', zegt Tannemaat. "Wij hebben het goed gedaan in de afgelopen twaalf jaar. We zijn nooit voor de waan van de dag gegaan en hebben altijd aan de langere termijn gedacht." Als voorbeelden noemt hij de stadstuinbouw en de plannen voor het museum bij de Steengroeve.

Armoedebestrijding en duurzaamheid verbinden
In de komende vier jaar wil WB echt werk maken van het plan om de armoede in 2040 in Winterswijk uit te bannen. "Het liefst willen we daar ook nog de invoering van een basisinkomen bij betrekken. Dat is bedoeld voor de mensen die het om de een of andere reden niet zelf redden." Winterswijks Belang wil ook duurzaamheid en armoedebestrijding met elkaar verbinden. Tannemaat ziet heel goed dat bewoners met een laag inkomen het de komende jaren moeilijk krijgen als het om energiebesparing gaat. Zij hebben niet het geld om in besparing of aanschaf van zonnepanelen te investeren. Daarom wil Tannemaat een energiefonds, waarin veel geld zit. Het bedrag dat de VVD hiervoor noemde vindt hij niets voorstellen. Ook het CDA, die het initiatief voor het fonds eerder te voorbarig vond, begrijpt hij niet. "Ook de mensen die het niet breed hebben moeten zonnepanelen kunnen aanschaffen." Daarvoor kunnen ze tegen een lage rente geld lenen bij de gemeente.

Buitengebied van ons allemaal
Het energiefonds wordt zeker een punt bij de onderhandelingen. Tannemaat hoopt dat zijn partij de grootste blijft en weer onderdeel zal zijn van het college van burgemeester en wethouders. Zelf vindt hij het werk als raadslid nog steeds leuk om te doen. "Ik zit er alweer twaalf jaar in. Die tijd is snel gegaan." Dat er vaker kritiek op WB te horen is, "is de tol die je betaalt als je onderdeel van de gevestigde orde" bent geworden. De kritiek komt volgens hem voort uit de andere wind, die WB zelf mede heeft veroorzaakt. Een ander belangrijk speerpunt wordt een beeldkwaliteitsplan voor het buitengebied. WB heeft zich bijvoorbeeld gestoord aan de houtkap op sommige plekken. Daar moet vooraf beter naar gekeken worden. Maar ook bij ontwikkelingen als een dierenpension kun je er meer aandacht aan besteden of het visueel past in het buitengebied. "We moeten ons realiseren dat het buitengebied van ons allemaal is, ook van de mensen uit het centrum." Economisch belang en toeristisch belang moet goed afgewogen worden. "Een beeldkwaliteitsplan zal er aan bijdragen dat we zuiniger met de omgeving omgaan."